Κόσμος|29.09.2024 05:00

Σάλος στη Γερμανία: H Tesla κάνει επισκέψεις κατ' οίκον σε εργαζομένους που δηλώνουν αναρρωτική άδεια!

Newsroom

Σάλο έχει προκαλέσει η κίνηση ένας επικεφαλής εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Tesla στη Γερμανία που έστειλε διευθυντές για να ελέγξουν εργαζόμενους που συνεχίζουν να πληρώνονται ενώ βρίσκονταν σε αναρρωτική άδεια τους τελευταίους εννέα μήνες.

Ο Andre Thierig, διευθυντής παραγωγής του εργοστασίου, δήλωσε ότι οι επισκέψεις στα σπίτια ήταν κοινή πρακτική στον κλάδο και ότι η εταιρεία ήθελε απλώς να «ελέγξει την εργασιακή ηθική των εργαζομένων».

Η κίνηση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας του Έλον Μασκ προκάλεσε την οργή του συνδικάτου IG Metall, το οποίο εκπροσωπεί μέρος των 12.000 εργαζομένων στο εργοστάσιο Gigafactory.

«Πολλές υπερωρίες - Δουλεύουν ακόμα και άρρωστοι» στο εργοστάσιο 

Το συνδικάτο διεξάγει εκστρατεία κατά των σκληρών συνθηκών εργασίας με «αδικαιολόγητες» πολλές υπερωρίες καθώς και την κακή υγιεινή και ασφάλεια.

«Οι εργαζόμενοι από όλους σχεδόν τους τομείς του εργοστασίου ανέφεραν εξαιρετικά υψηλό φόρτο εργασίας», δήλωσε ο Dirk Schulze, περιφερειακός διευθυντής του συνδικάτου.

«Όταν υπάρχει έλλειψη προσωπικού, οι άρρωστοι εργαζόμενοι πιέζονται και όσοι παραμένουν υγιείς επιβαρύνονται με πρόσθετη εργασία. Αν οι επόπτες του εργοστασίου θέλουν πραγματικά να μειώσουν το επίπεδο των ασθενειών, θα πρέπει να σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο», τόνισε.

Αυξήθηκαν κατακόρυφα τα ποσοστά αναρρωτικών αδειών

Τα ποσοστά αναρρωτικών αδειών στο εργοστάσιο στα περίχωρα του Βερολίνου, το οποίο σύμφωνα με το συνδικάτο λειτουργεί με μια «κουλτούρα φόβου», έχουν φτάσει το 15% ή και περισσότερο, όπως αναφέρει η Guardian.

Ωστόσο, ο Thierig δήλωσε ότι ορισμένοι εργαζόμενοι εκμεταλλεύονται τους νόμους περί προστασίας της εργασίας της Γερμανίας. Είπε ότι μεταξύ των 1.500 μη μόνιμων εργαζομένων του εργοστασίου, οι οποίοι εργάζονται υπό παρόμοιες συνθήκες με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, το μέσο ποσοστό απουσίας λόγω ασθένειας είναι μόλις 2%.

«Στις αναλύσεις μας σχετικά με την παρουσία στην εργασία, ορισμένα φαινόμενα έχουν γίνει εμφανή: τις Παρασκευές και τις βραδινές βάρδιες, περίπου 5% περισσότεροι εργαζόμενοι παίρνουν αναρρωτική άδεια από ό,τι τις υπόλοιπες καθημερινές», δήλωσε ο Thierig.

«Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη κακών συνθηκών εργασίας, διότι οι συνθήκες εργασίας είναι ίδιες όλες τις εργάσιμες ημέρες και σε όλες τις βάρδιες. Υποδηλώνει ότι το γερμανικό κοινωνικό σύστημα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης σε κάποιο βαθμό», ανέφερε ακόμη.

Η εταιρεία είχε εντοπίσει περίπου 200 μέλη του προσωπικού που εξακολουθούσαν να πληρώνονται αλλά δεν είχαν προσέλθει καθόλου στην εργασία τους φέτος.

«Υποβάλλουν νέο βιβλιάριο ασθενείας από το γιατρό τουλάχιστον κάθε έξι εβδομάδες», δήλωσε.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Tesla απέρριψε τους ισχυρισμούς της IG Metall ότι οι διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια στο εργοστάσιο δεν ήταν επαρκείς.

Σημειώνεται πως το εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται στο Grunheide, νοτιοανατολικά του Βερολίνου, άνοιξε το 2022 και είναι το πρώτο της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

εργαζόμενοιΓερμανίααναρρωτική άδειαTeslaειδήσεις τώρα