Κόσμος|28.09.2024 18:03

Νασράλα: Η δολοφονία του πυροδοτεί εξελίξεις - Πώς θα απαντήσει η Χεζμπολάχ και τα επόμενα κρίσιμα βήματα του Ισραήλ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό, όπως ανακοίνωσε επίσημα το φιλοϊρανικό κίνημα, ένα πολύ σκληρό χτύπημα που σπρώχνει τον Λίβανο και τη Μέση Ανατολή προς το άγνωστο.

Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα, που θεωρείτο ο πιο ισχυρός άνδρας στον Λίβανο, κινδυνεύει να κλονίσει το κόμμα του, να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και αποτελεί μεγάλη νίκη του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν και στους συμμάχους του στην περιοχή.

«Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του την πορεία των οποίων σχεδόν επί τριάντα χρόνια», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Χεζμπολάχ, ο πιο στενός σύμμαχος του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ.

Η ανακοίνωση ανέφερε πως ο γενικός γραμματέας της ισχυρής ένοπλης οργάνωσης σκοτώθηκε μαζί με άλλα μέλη της «σε ύπουλη σιονιστική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού».

Το πλήγμα που… πυροδοτεί «βόμβα» εξελίξεων

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε  την Παρασκευή, το Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου ο ισραηλινός στρατός είπε πως έθεσε στο στόχαστρο το αρχηγείο της ισλαμιστικής οργάνωσης. «Ο Χασάν Νασράλα είναι νεκρός», δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Ναντάβ Σοσάνι, στο X.

Επικεφαλής της Χεζμπολάχ από το 1992, ο 64χρονος Χασάν Νασράλα, ήταν ένας πιστός σιίτης που αποτελούσε αντικείμενο πραγματικής λατρείας στη σιιτική κοινότητα του Λιβάνου. Ο τόπος κατοικίας του εδώ και χρόνια ήταν απόρρητο μυστικό, ενώ σπανίως εμφανιζόταν δημόσια.

Νεκρός και ο διοικητής του μετώπου με το Ισραήλ

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το Σάββατο (28/9) τον θάνατο του διοικητή του μετώπου με το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, Αλί Καράκι, στο ισραηλινό πλήγμα που κόστισε επίσης τη ζωή στον ηγέτη του φιλοϊρανικού κινήματος, Χασάν Νασράλα.

Ο Αλί Καράκι, που είχε επιζήσει ενός πλήγματος που τον είχε στοχοθετήσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, «σκοτώθηκε κατά το ισραηλινό πλήγμα μαζί με τον Χασάν Νασράλα», ανέφερε η πηγή. Σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, ο Αμπάς Νιφορουσάν, ένας από τους αναπληρωτές διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, σκοτώθηκε επίσης κατά το ισραηλινό πλήγμα.

Ψάχνει εκδίκηση

Στις επόμενες ώρες οι εναπομείναντες διοικητές της Χεζμπολάχ θα αξιολογήσουν την κατάσταση, το πόσο ασφαλές είναι να επικοινωνούν και τον τρόπο που θα απαντήσουν.

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι ζημιά έχει προκληθεί στις αποθήκες ρουκετών της Χεζμπολάχ από το κύμα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μεταδίδει το CNN.

Το Ισραήλ φαίνεται να έχει πολύ ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται η ηγεσία της Χεζμπολάχ σε πραγματικό χρόνο, και έτσι αυτό πιθανότατα αντικατοπτρίζεται σε αυτά που γνωρίζει για το πού η Χεζμπολάχ έχει φυλάξει τα πυρομαχικά της.

Το δίλημμα της Χεζμπολάχ

Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει ακόμη ένα μπαράζ ρουκετών από τη Χεζμπολάχ που να έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε ισραηλινούς στόχους. Αυτό μπορεί να έρθει ακόμα, αν η εναπομείνασα ηγεσία της Χεζμπολάχ αποφασίσει ότι πρέπει να προβάλει κάποιου είδους στρατιωτική δύναμη για να προσπαθήσει να διασώσει το ηθικό και τη σημασία της στην περιοχή. Αλλά αν προσπαθήσει να προβάλει δύναμη και αποτύχει, λόγω των ισραηλινών αναχαιτίσεων, αυτό θα επιτείνει την απώλεια του προσώπου της.

Αυτό που είναι άγνωστο σε αυτό το σημείο είναι πόσο έντονα το Ιράν αισθάνεται ότι πρέπει να συρθεί σε αυτό.

Η Δύση και το Ισραήλ θα πρέπει να έχουν το νου τους για την προφανή αλλαγή του ρυθμού εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν και να φοβούνται μήπως χάσουν τον ευρύτερο πόλεμο της μη διάδοσης σε μια περιοχή που δεν μπορεί να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού.

Οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ

Ωστόσο, το πιο σοβαρό, είναι τα επόμενα βήματα του Ισραήλ που έχουν μεγαλύτερη σημασία. Έχει αποδείξει ότι διαθέτει το πλεονέκτημα των πληροφοριών, τη στρατιωτική ισχύ και την ανοχή στη διεθνή καταδίκη των απωλειών μεταξύ των αμάχων για να συνεχίσει να χτυπά κατά βούληση. Αλλά αυτό ενέχει τον κίνδυνο να μετατρέψει ένα δεκαπενθήμερο βίαιων χτυπημάτων σε άλλη μια μακροπρόθεσμη απώλεια για το ισραηλινό κύρος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει να κάνει μια καθοριστική επιλογή. Θα διασώσει το τελευταίο δεκαπενθήμερο την εγχώρια φήμη του για την ασφάλεια και θα τον αφήσει σε καλύτερη θέση; Ή μήπως υπολογίζει και πάλι ότι ένας συνεχιζόμενος πόλεμος χωρίς σαφή στρατηγική κατεύθυνση είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει;

Τελικά, πρέπει να επικρατήσει ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο. Οι πολίτες του Λιβάνου - και οι νότιοι γείτονές του - χρειάζονται πολιτική διευθέτηση και κατάπαυση του πυρός τώρα, ανεξάρτητα από το τι σημαίνει αυτό για την τύχη της σημερινής πολιτικής ελίτ του Ισραήλ.

ΙράνΙσραήλειδήσειςεπίθεσηειδήσεις τώραΜέση ΑνατολήΧεζμπολάχ