Κόσμος|29.09.2024 17:59

Λίβανος: «Πόλη φάντασμα» η Βηρυτός - Στους δρόμους κοιμούνται οι οικογένειες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ο Λίβανος είναι μια χώρα που έχει συγκλονιστεί από τον πόλεμο. Φέρει ακόμη τα σημάδια του 15ετούς εμφυλίου πολέμου μεταξύ του 1975 και 1990 αλλά και αυτού της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το 2006. Αλλά για ορισμένους, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη της Βηρυτού, η πρόσφατη κλιμάκωση είναι η χειρότερη.

Τις τελευταίες 10 ημέρες, η χώρα έχει υποστεί πολλές επιθέσεις: από εκρήξεις βομβητών και γουόκι-τόκι, ένα κύμα δολοφονιών στρατιωτικών διοικητών της Χεζμπολάχ, καταστροφικές αεροπορικές επιδρομές - εκ των οποίων η μια σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα την Παρασκευή.

«Αυτή είναι η χειρότερη στιγμή που πέρασε η χώρα», αναφέρει ο κυβερνήτης της Βηρυτού Marwan Abboud -ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τη Χεζμπολάχ- στο BBC.

«Είμαι σοκαρισμένος από την σιωπή της διεθνούς κοινότητας» 

«Νιώθω θλίψη. Είμαι σοκαρισμένος από τον μεγάλο αριθμό των απωλειών μεταξύ των αμάχων. Είμαι επίσης σοκαρισμένος από τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας - λες και αυτό που συμβαίνει εδώ δεν σημαίνει τίποτα», λέει.

Στην ερώτηση ποιο πιστεύει ότι είναι το σχέδιο του Ισραήλ, ο κυβερνήτης απάντησε: «Δεν ξέρω, αλλά το Ισραήλ θέλει συνεχίζει να σκοτώνει. Είθε ο Θεός να προστατεύσει αυτή τη χώρα. Είναι η πιο θλιβερή μέρα της ζωής μου», λέει με βαριά φωνή.

Στην πλατεία Μαρτύρων της Βηρυτού, μια μεγάλη οικογένεια καθόταν στο τσιμέντο, κάτω από τον ήλιο.

Όπως περιγράφει το βρετανικό δίκτυο, η Madina Mustafa Ali είχε στην αγκαλιά της το 7 μηνών μωρό της, τον Amir.

Οικογένειες με παιδιά κοιμούνται στους δρόμους

Περιγράφει για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή: «Έγινε μια έκρηξη και φοβηθήκαμε, ειδικά για τα παιδιά. Έτσι τρέξαμε μακριά και ήρθαμε εδώ. Εδώ κοιμηθήκαμε».

Η γυναίκα λέει πως η οικογένεια θα μείνει στην πλατεία προς το παρόν επειδή δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε. Άλλοι φεύγουν, κάποιοι κατευθύνονται προς το βόρειο τμήμα του Λιβάνου. Το νότιο τμήμα της χώρας δεν αποτελεί επιλογή καθώς πλήττεται σκληρά.

Το συνεργείο του BBC διέσχισε την πολιορκημένη πόλη. Είδαν οικογένειες να πηγαίνουν με τα πόδια, άλλους στριμωγμένους σε αυτοκίνητα με λεπτά στρώματα δεμένα στην οροφή και άλλους στοιβαγμένους σε μηχανάκια.

Αυτό είναι το νέο τοπίο της Βηρυτού: σφραγισμένα καταστήματα, λιγοστοί άνθρωποι και περισσότερος φόβος - ειδικά μετά την επιβεβαίωση της δολοφονίας του Νασράλα.

Αποδυναμωμένο το προπύργιο της Χεζμπολάχ

Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, σύννεφα σκοτεινού καπνού υψώνονταν από το Dahieh. Το προπύργιο της Χεζμπολάχ φαινόταν πολύ αποδυναμωμένο οι δύο πιο πολυσύχναστοι δρόμοι ήταν σε μεγάλο βαθμό έρημοι και πολλές πολυκατοικίες έμοιαζαν άδειες, περιγράφει το BBC.

Mέλη της Χεζμπολάχ φρουρούσαν μια τοποθεσία αεροπορικής επιδρομής, με τον έναν να κρατά ένα καλάσνικοφ στο χέρι. Αυτό είναι σημάδι έντασης ή απελπισίας - καθώς συνήθως η ένοπλη ομάδα δεν επιδεικνύει τα όπλα της στους δρόμους.

Η Χεζμπολάχ δεν παρακολουθούσε τις κινήσεις των δημοσιογράφων αλλά ήταν επικεντρωμένη στο εάν θα έρθει η επόμενη επίθεση από τον ουρανό, που ήταν γεμάτος με drone.

Την ίδια ώρα, σε ένα άλλο σημείο υψωνόταν ακόμα καπνός. Ήταν από ένα εργοστάσιο, με χαρτικά, που είχε βομβαρδιστεί και τα χαρτιά είχαν σκορπιστεί στο έδαφος.

Ο Λίβανος έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη ωστόσο ο κίνδυνος καραδοκεί για όλη τη Μέση Ανατολή.

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Θα ανταποδώσει η Χεζμπολάχ σκληρό χτύπημα στο Ισραήλ; Μπορεί; Θα παρέμβουν οι Ιρανοί υποστηρικτές της; Θα εμπλακούν περισσότερο οι σύμμαχοι της Τεχεράνης στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη; Τρεις ημέρες εθνικού πένθους πρόκειται να ξεκινήσουν στον Λίβανο τη Δευτέρα και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι άλλο μέλλει γενέσθαι.

ΛίβανοςΒηρυτόςπόλεμοςειδήσεις τώραΙσραήλΧεζμπολάχ