Κόσμος|30.09.2024 07:40

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η Άγκυρα: Ο Φιντάν μιλά για F-35, ενώ ο Λαβρόφ βάζει «κόφτη» στους S-400

Μαρία Ζαχαράκη

Η πολεμική που περιβάλλει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας συνεχίζεται, καθώς η Άγκυρα καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις πιέσεις από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία πλέον... Οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, για τα F-35 και η προειδοποίηση της Μόσχας για τους S-400, δείχνουν ότι η Άγκυρα έχει πάλι παγιδευτεί ανάμεσα στις υπερδυνάμεις ξανά.

Σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση TRT, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, αναφέρθηκε στις διεργασίες και τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ γύρω από τις κυρώσεις CAATSA και την επανένταξη στο πρόγραμμα των F-35. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τους ισχυρισμούς ότι η αμερικανική πλευρά έχει κάνει «απαράδεκτες» προσφορές σχετικά με τους S-400, ο Φιντάν σημείωσε πως πρόκειται για απλές φήμες.

«Παγιδευμένοι» στους S-400 ΗΠΑ και Τουρκία

«Το θέμα των CAATSA έβλαψε βαθιά τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Φιντάν τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν παγιδευτεί σε αυτή την κατάσταση και πρέπει να βρουν έναν τρόπο να εξέλθουν από το αδιέξοδο. Ο ίδιος εξέφρασε αισιοδοξία για την ύπαρξη θετικών προτάσεων από την αμερικανική πλευρά και προσέθεσε ότι η Άγκυρα θα περιμένει συγκεκριμένα βήματα στο εγγύς μέλλον.

Λαβρόφ: «Οι S-400 πουθενά χωρίς την άδειά μας»

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έσπευσε να απαντήσει στις φήμες ότι η Τουρκία μπορεί να μεταφέρει τους S-400 σε τρίτες χώρες. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε πως η Μόσχα δεν θα επιτρέψει τέτοια κίνηση χωρίς τη συγκατάθεσή της. «Οι συμβάσεις όπλων περιλαμβάνουν ρήτρα πιστοποίησης τελικού χρήστη, και η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίζει για τη μεταφορά τους», υπογράμμισε.

Ο Λαβρόφ εξήρε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως έμπειρο πολιτικό άνδρα που ενεργεί με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας του, δείχνοντας σαφώς ότι η Μόσχα αναμένει από την Άγκυρα να σεβαστεί τη συμφωνία τους.

Σεργκέι ΛαβρόφΤουρκίαειδήσεις τώραF-35Χακάν Φιντάν