Κόσμος|30.09.2024 17:59

Ναΐμ Κάσεμ: Ποιος είναι ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ - Υπηρετεί στην οργάνωση από το 1991

Newsroom

Ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ, σεΐχης Ναΐμ Κασέμ δήλωσε ότι η ομάδα θα διορίσει νέο ηγέτη το συντομότερο δυνατό για να αντικαταστήσει τον Χασάν Νασράλα και υποσχέθηκε ότι το κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν θα συνεχίσει να πολεμά το Ισραήλ.

Το 19λεπτο τηλεοπτικό διάγγελμα του Κασέμ ήταν το πρώτο από κορυφαίο ηγέτη της Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία του Νασράλα την Παρασκευή σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Ποιος είναι ο Κασέμ

Σύμφωνα με το Reuters, ο Κασέμ είναι βετεράνος στην οργάνωση, καθώς διατελεί αναπληρωτής γενικός γραμματέας από το 1991.

Διορίστηκε αναπληρωτής γενικός γραμματέας υπό τον εκλιπόντα γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ, Αμπάς αλ-Μουσαουί, ο οποίος σκοτώθηκε από επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου το 1992, και παρέμεινε στο ρόλο αυτό όταν ο Νασράλα έγινε ηγέτη.

Ο πολιτικός του ακτιβισμός ξεκίνησε από το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Αμάλ, που ιδρύθηκε το 1974. Έφυγε από το Αμάλ το 1979, στον απόηχο της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, η οποία διαμόρφωσε την πολιτική σκέψη πολλών νέων Λιβανέζων σιιτών ακτιβιστών.

Συμμετείχε σε συναντήσεις που οδήγησαν στη δημιουργία της Χεζμπολάχ, η οποία ιδρύθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν το 1982.

Επίσης, υπήρξε επί μακρόν ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της Χεζμπολάχ, δίνοντας πολλές συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Καθώς μαίνονταν οι διασυνοριακές εχθροπραξίες με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, δήλωσε στο Al Jazeera τον Ιούνιο ότι η απόφαση της Χεζμπολάχ δεν ήταν να διευρύνει τον πόλεμο, αλλά ότι θα πολεμούσε αν της επιβαλλόταν.


Ακόμη, ήταν ο γενικός συντονιστής των εκστρατειών της Χεζμπολάχ για τις βουλευτικές εκλογές από τότε που η ομάδα τις διεκδίκησε για πρώτη φορά το 1992.

Ο Κασέμ γεννήθηκε το 1953 στη συνοικία Basta Tahta της Βηρυτού και η οικογένειά του καταγόταν από το Kfar Fila, στον κυρίως σιιτικό νότο του Λιβάνου.

Είναι παντρεμένος και έχει έξι παιδιά.

ΛίβανοςΧεζμπολάχΙσραήλειδήσεις τώρα