Κόσμος|01.10.2024 19:23

Αυστρία: Θα μείνει έξω από την κυβέρνηση το πρώτο στις εκλογές ακροδεξιό κόμμα; Γιατί έχει μεγάλη απήχηση στους νέους

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Συγκυβέρνηση μεταξύ των δύο παραδοσιακών κομμάτων στην Αυστρία, του κεντροδεξιού OVP και του σοσιαλδημοκρατικού SPO, παρά το γεγονός ότι το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) πρώτευσε στις βουλευτικές εκλογές της χώρας και μάλιστα αύξησε το ποσοστό του κατά περίπου 12 μονάδες, «βλέπει» ο καθηγητής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο τις διεθνείς εξελίξεις, Νίκος Παναγιώτου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr, κανένα από τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα δε θα επιλέξουν να συγκυβερνήσουν με το πρώτο FPO, κυρίως για να μην δημιουργήσουν προϋποθέσεις πολιτικής νομιμοποίησης τόσο του Κόμματος της Ελευθερίας όσο και των υπολοίπων ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.

Ωστόσο, κατά τον ίδιο, το σημαντικό, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει και αντικείμενο προβληματισμού, είναι ότι το Κόμμα της Ελευθερίας μπήκε σε τροχιά κυβερνησιμότητας στην Αυστρία και μάλιστα με πολύ μεγάλη απήχηση στους νέους σε ηλικία ανθρώπους.

Το πέτυχε αυτό, έχοντας καταφέρει να μεταφέρει τη συζήτηση στις δικές του πολιτικές θέσεις, όπου κυριαρχεί ο αντισυστημισμός, όπως ακριβώς έκανε και το AFD στη Γερμανία και κατάφερε να βγει πρώτο στις εκλογές του κρατιδίου της Θουριγγίας και δεύτερο σε Βραδεμβούργο και Σαξονία.

«Λίγο-πολύ αναμενόμενη η νίκη των ακροδεξιών»

Ο κ. Παναγιώτου χαρακτηρίζει λίγο-πολύ ως αναμενόμενη την πρωτιά των ακροδεξιών στην Αυστρία, τόσο εξαιτίας του πολιτικού παρελθόντος της χώρας όσο και διότι υπάρχει μία αντίστοιχη «στροφή» στην Ευρώπη προς τον αντισυστημισμό.

«Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της τάσης είναι η πολιτική τοποθέτηση ενάντια στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. Μάλιστα, αυτή η τάση κερδίζει μεγάλο έδαφος μεταξύ των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων, οι οποίοι είναι περισσότερο επίφοροι στη ρητορική αυτή. Αυτή η τάση δημιουργεί μία κατάσταση και θα πρέπει αργά ή γρήγορα να περιμένουμε τέτοια κόμματα σε κυβερνήσεις. Στο σημείο αυτό φτάσαμε εξαιτίας της αδυναμίας των παραδοσιακών κομμάτων να απαντήσουν επαρκώς σε σύγχρονα δεδομένα και ιδίως στο ζήτημα της μετανάστευσης», αναφέρει ο κ. Παναγιώτου.

Μεγάλη διείσδυση σε ΜΜΕ και social media

Ο καθηγητής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ τονίζει ακόμα η πρωτιά του FPO οφείλεται και στο γεγονός ότι κατάφερε να έχει μεγάλη διεισδυτικότητα και ουσιαστικά να κυριαρχήσει σε σημαντικό βαθμό σε νέα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και στα social media, με πρώτο το tik tok, στη χώρα.

«Το FPO κατάφερε να αυξήσει την επιρροή του σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχοντας ακόμα και στελέχη του σε αυτά. Επίσης, όταν έβλεπε μέσα μαζικής ενημέρωσης να ήταν ενάντια σε αυτό, ασκούσε πίεση για να κλείσουν. Το αποτέλεσμα ήταν το FPO να κυριαρχήσει σε έξι από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας. Εκεί που μιλούσαμε για ‘’κόκκινα’’ ή ‘’πράσινα’’ κρατίδια, τώρα καταλήξαμε να λέμε ότι σε πολλά από αυτά κυριαρχεί ο αντισυστημισμός», σημειώνει ο κ. Παναγιώτου.

Τέλος, κατά τον ίδιο, είναι αρκετά πιθανό σε επόμενες εκλογές το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας να καταγράψει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, κάτι που θα συμβεί κυρίως αν τα παραδοσιακά κόμματα συνεχίσουν την αμυντική τους στάση απέναντι στο FPO και δεν αλλάξουν την ατζέντα συζήτησης προς τις δικές τους θέσεις.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ακόμα και πρέπει να τονιστεί ότι το FPO έχει θέσεις υπέρ της Ρωσίας και εναντίον της στήριξης προς την Ουκρανία. Φαίνεται ότι προωθείται και από τον Πούτιν ο αντισυστημισμός στην Ευρώπη και αυτή η τακτική κερδίζει έδαφος», καταλήγει ο καθηγητής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μέσα Μαζικής ΕνημέρωσηςκαθηγητήςεκλογέςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςΑυστρίαΠούτινειδήσεις τώρα