Κόσμος|30.09.2024 22:18

Ώρα μηδέν για τον Λίβανο: Το Ισραήλ λέει πως ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις

Newsroom

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι διεξάγει «αυτήν τη στιγμή» περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενημέρωσε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Έτσι μας ενημέρωσαν, ότι διεξάγουν αυτήν τη στιγμή περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», διευκρίνισε ο Μάθιου Μίλερ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν μπορεί να επιβεβαιώσει πως πρόκειται για χερσαίες επιχειρήσεις «περιορισμένης κλίμακας», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ απάντησε: «Αυτό αντιλαμβανόμαστε».

«Απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Νωρίτερα σήμερα (30/9), οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήρισαν «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Μάλιστα σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί, στο βόρειο Ισραήλ.

Η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF, Όρι Γκόρντιν. «Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά», υπογραμμίζει ο υποστράτηγος Γκόρντιν.

Διάγγελμα Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απηύθυνε το μεσημέρι της Δευτέρας (30/9) τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους κατοίκους του Ιράν.

Συγκεκριμένα, στο τρίλεπτο βίντεο, που ανάρτησε στο «X» κατηγόρησε τους ηγέτες του Ιράν ότι απευθύνουν λόγους για την υπεράσπιση της Γάζας και του Λιβάνου αλλά «κάθε μέρα αυτό το καθεστώς βυθίζει όλο και περισσότερο την περιοχή στο σκοτάδι και στον πόλεμο».

«Δεν υπάρχει πουθενά στην Μέση Ανατολή που δεν μπορεί να φτάσει το Ισραήλ, δεν υπάρχει καμία περιοχή που να μην πάμε για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και την πατρίδα μας» είπε. «Κάθε στιγμή που περνά, το καθεστώς φέρνει εσάς, τον ευγενή περσικό λαό, πιο κοντά στην άβυσσο», συνέχισε ο Νετανιάχου.

Πρόσθεσε ακόμα πως όταν το Ιράν θα είναι «επιτέλους ελεύθερο- μία στιγμή, που όπως είπε θα έρθει πολύ πιο σύντομα από ό,τι φαντάζεται ο κόσμος- τότε όλα θα είναι διαφορετικά και τα δύο έθνη θα είναι σε συνθήκες ειρήνης.

πόλεμοςΛίβανοςειδήσειςειδήσεις τώραΙσραήλΜέση Ανατολή