Κόσμος|01.10.2024 09:10

Λίβανος: «Περιορισμένη, τοπική και στοχευμένη» η χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ, λένε οι IDF

Newsroom

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε μια «περιορισμένη, τοπική και στοχευμένη» χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, όπως ανακοίνωσε, καθώς συνέχισε να βομβαρδίζει περιοχές κοντά στα σύνορα και να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα Βηρυτό.

Για περιορισμένη επιχείρηση κατά της Χεζμπλάχ κάνουν λόγο οι ισραηλινοί

«Οι IDF [Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ] άρχισαν περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες χερσαίες επιδρομές βάσει ακριβών πληροφοριών εναντίον τρομοκρατικών στόχων και υποδομών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του στο Χ νωρίς το πρωί της Τρίτης.

«Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και αποτελούν άμεση απειλή για τις ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ», συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Η επιχείρηση "Βόρεια Βέλη" θα συνεχιστεί σύμφωνα με την εκτίμηση της κατάστασης και παράλληλα με τις μάχες στη Γάζα και σε άλλα πεδία».

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα πλήγμα στόχευσε ένα κτίριο στον προσφυγικό παλαιστινιακό καταυλισμό Ain al-Hilweh κοντά στη νότια πόλη της Σιδώνας νωρίς την Τρίτη, με το Al Jazeera να αναφέρει πολλαπλά θύματα.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη σχολιάσει την επίθεση. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Mounir Maqdah, ο οποίος φέρεται να είναι διοικητής της Ταξιαρχίας Μαρτύρων του Αλ Άκσα και υποτιθέμενος στόχος του χτυπήματος, τραυματίστηκε στην επίθεση.

Εάν επιβεβαιωθεί, σηματοδοτεί το πρώτο χτύπημα στον καταυλισμό, τον μεγαλύτερο από τους πολλούς παλαιστινιακούς καταυλισμούς του Λιβάνου, από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό την Παρασκευή, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στη οργάνωση και αυξάνοντας τους φόβους ότι το Ισραήλ μπορεί να ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στο Λίβανο και ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Ακολούθησαν δύο εβδομάδες χτυπημάτων που ξεκίνησαν με τη φονική έκρηξη βομβητών και ασύρματων που ανήκαν σε μέλη της Χεζμπολάχ, η οποία προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων. Το Ισραήλ συνέχισε έκτοτε να σφυροκοπεί τη Βηρυτό και εξαπέλυσε επίσης πλήγματα στην Υεμένη και τη Συρία.

Χτυπήματα και στη Συρία

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίς την Τρίτη ότι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στην πρωτεύουσα Δαμασκό. Η κρατική τηλεόραση είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ένας από τους παρουσιαστές της είχε σκοτωθεί- δεν ήταν άμεσα σαφές αν ήταν μεταξύ των τριών που αναφέρθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι αναφορές δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

Η δήλωση της Τρίτης από τις IDF ακολούθησε τις αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ότι το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ενέκρινε το επόμενο στάδιο της επιχείρησής του στο Λίβανο μετά από συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Μπενιαμιν Νετανιάχου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, Αμερικανοί και άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να έχουν ξεκινήσει αυτό που πηγές αποκαλούσαν «περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις» στο εσωτερικό του νότιου Λιβάνου. «Αυτό είναι που μας ενημέρωσαν ότι διεξάγουν αυτή τη στιγμή, δηλαδή περιορισμένες επιχειρήσεις με στόχο τις υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ. Νωρίς την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 172 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στις νότιες περιοχές του Λιβάνου, την ανατολική κοιλάδα Μπεκάα και τη Βηρυτό τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ, Naim Qassem, σε μια πρώτη δημόσια ομιλία τη Δευτέρα μετά το θάνατο του Νασράλα, δήλωσε ότι «οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες για μια χερσαία εμπλοκή». «Γνωρίζουμε ότι η μάχη μπορεί να είναι μακρά. Θα νικήσουμε όπως νικήσαμε στην απελευθέρωση του 2006», είπε, αναφερόμενος στον πόλεμο του 2006.

Κατά μήκος των συνόρων, στην περιοχή βόρεια της Kiryat Shmona, σε μια περιοχή όπου ισραηλινά τεθωρακισμένα και πεζικό προωθήθηκαν στο Λίβανο κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006, γίνονταν ισχυροί βομβαρδισμοί προς το Λίβανο. Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν στη Βηρυτό και σε τουλάχιστον 10 σημεία στα νότια της χώρας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός κήρυξε τις περιοχές Metula, Misgav Am και Kfar Giladi στο βόρειο Ισραήλ ως κλειστή στρατιωτική ζώνη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε νωρίτερα ότι είναι ενήμερος για τα σχέδια του Ισραήλ να εξαπολύσει επιχείρηση στο Λίβανο, ενώ προέτρεψε να μην γίνει μια τέτοια κίνηση. «Είμαι περισσότερο ενήμερος από ό,τι ίσως γνωρίζετε και είμαι άνετος με το να σταματήσουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο όταν ρωτήθηκε αν είναι άνετος με τα ισραηλινά σχέδια για μια διασυνοριακή εισβολή. «Θα πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός τώρα».

Οι πόλεις Marjayoun, Wazzani και Khiam - οι οποίες βρίσκονται σε μια σειρά από κοιλάδες που συνδέονται μεταξύ τους και έχουν θέα σε απότομες πλαγιές - βομβαρδίζονταν το βράδυ της Δευτέρας.

Ένας κάτοικος στο Marjayoun δήλωσε ότι ένας τοπικός αξιωματούχος είχε λάβει ένα τηλεφώνημα που διέταζε τους κατοίκους να εκκενώσουν την πόλη, αλλά οι βομβαρδισμοί είχαν αρχίσει πριν οι άνθρωποι προλάβουν να φύγουν από την πόλη. «Τηλεφώνησαν στον μουχτάρη του Marjayoun και μας είπαν ότι έπρεπε να εκκενώσουμε. Αλλά δεν μπορούμε να μετακινηθούμε, οι δρόμοι είναι γεμάτοι από βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές», δήλωσε ο κάτοικος.

Μια ώρα αργότερα, ο δρόμος που οδηγεί έξω από το Marjayoun χτυπήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και κατέστη μη λειτουργικός, μετέδωσε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου. Η περιοχή, με τα διάσπαρτα χωριά της και το θαμνώδες τοπίο που κρύβει καταφύγια και σήραγγες μάχης, αποτελεί εδώ και καιρό βάση για τους μαχητές της Χεζμπολάχ και δέχθηκε σφοδρές μάχες κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ πριν από 18 χρόνια.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι στοχοθέτησε μια ομάδα ισραηλινών στρατιωτών που βρίσκονταν σε «οπωρώνα» κοντά στις λιβανέζικες μεθοριακές πόλεις Odaisseh και Kafr Kila, «επιτυγχάνοντας επιβεβαιωμένες απώλειες».

Η Kafr Kila είναι μία από τις πόλεις που συνορεύουν με την περιοχή που το Ισραήλ κήρυξε κλειστή στρατιωτική ζώνη τη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ, ο λιβανέζικος στρατός δήλωσε ότι «επανατοποθετεί και ανασυντάσσει τις δυνάμεις του» εν μέσω αναφορών ότι έχει αποσυρθεί τρία μίλια από τα νότια σύνορα της χώρας. Ο στρατός του Λιβάνου έχει μείνει ιστορικά στο περιθώριο των μεγάλων συγκρούσεων με το Ισραήλ και τον τελευταίο χρόνο των εχθροπραξιών δεν έχει πυροβολήσει τον ισραηλινό στρατό.

Την Τρίτη, εμφανίστηκαν αναφορές για την ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με τη στρατηγική εξόδου του Ισραήλ στον απόηχο των χερσαίων επιχειρήσεων. Ο Jacob Magid, επικεφαλής του γραφείου των Times of Israel στις ΗΠΑ, ανέφερε την ανησυχία του Λευκού Οίκου ότι «οι IDF θα κολλήσουν στη χώρα ή θα παρασυρθούν να επεκτείνουν την αποστολή όταν αυτή έχει ήδη ξεκινήσει».

Ο Magid αναφέρει ότι ένας Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο το 1982, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «περιορισμένη εισβολή, αλλά μετατράπηκε σε 18ετή κατοχή του νότιου Λιβάνου».

Ο Alon Pinkas, πρώην ισραηλινός διπλωμάτης και επικριτής του Νετανιάχου, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χερσαία εισβολή θα μπορούσε να έχει ίδια τύχη με την εισβολή του 1982 - η οποία συνέβαλε στην πυροδότηση της δημιουργίας της Χεζμπολάχ και οδήγησε σε μια 15ετή ισραηλινή κατοχή του νότιου Λιβάνου - και του 2006. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε την Κυριακή ότι περισσότεροι από 1.000 Λιβανέζοι έχουν σκοτωθεί και 6.000 τραυματιστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, χωρίς να αναφέρει πόσοι ήταν άμαχοι. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι - το ένα πέμπτο του πληθυσμού - έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Μπένιαμιν ΝετανιάχουΧεζμπολάχΙσραήλειδήσεις τώραΗΠΑΤζο ΜπάιντενΛίβανος