Κόσμος|01.10.2024 13:26

Ερντογάν: Προτρέπει τον ΟΗΕ σε βία εναντίον του Ισραήλ

Μαρία Ζαχαράκη

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν ανέφερε ότι μια ομάδα «ριζοσπαστών σιωνιστών γεμάτων αίμα και μίσος» φέρνει τη βαρβαρότητα και τη φωτιά στον κόσμο, ενώ στρέφοντας τα βέλη του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα για αδράνεια, υποστηρίζοντας ότι η Γενική Συνέλευση πρέπει να λάβει αποφάσεις για χρήση βίας βάσει του ψηφίσματος «Ενωμένοι για την Ειρήνη» του 1950.

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή τη βαρβαρότητα. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί πλέον να σιωπά απέναντι στο κράτος - ταραξία Ισραήλ, που έχει βάλει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή. Η εξουσιοδότηση που παρέχει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για χρήση βίας, όπως είναι το ψήφισμα του 1950 για την ενότητα για την ειρήνη, θα πρέπει να δοθεί άμεσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, καλώντας σε άμεση δράση, σε μια περίοδο όπου η διεθνής διπλωματία προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τις συγκρούσεις.

Την ίδια στιγμή, έκανε λόγο για έντονες διπλωματικές προσπάθειες, με πρωταγωνιστές τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών Ιμπραήμ Καλίν.Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ προβάλλει τις δηλώσεις του Ερντογάν με τον τίτλο «Έκκληση για χρήση βίας από τον ΟΗΕ», ενώ η Ακσάμ υιοθετεί έναν πιο επιθετικό τίτλο: «Ο ΟΗΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον του Ισραήλ».

Τ/ΥΠΕΞ: Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο είναι παράνομη απόπειρα κατοχής

Παράλληλα σήμερα, σε μία οξεία καταγγελία του Ισραήλ, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη χερσαία επίθεση στον Λίβανο ως μια παράνομη ενέργεια που υπονομεύει τη διεθνή νομιμότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Οι δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ αντανακλούν την κλιμακούμενη αντίθεση της Τουρκίας στις ισραηλινές ενέργειες.

Το ΥΠΕΞ κατέκρινε έντονα τη χερσαία επίθεση, κάνοντας λόγο για παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιθετική ενέργεια του Ισραήλ αποτελεί «παράνομη απόπειρα εισβολής», με σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια τόσο των περιφερειακών χωρών όσο και των παγκόσμιων δυνάμεων. Η Τουρκία τόνισε ότι η άμεση απόσυρση των Ισραηλινών στρατευμάτων από το λιβανικό έδαφος είναι επιτακτική για την αποτροπή ευρύτερης αποσταθεροποίησης.

Επικίνδυνες συνέπειες και διεθνής διάσταση

Η Άγκυρα προειδοποίησε επίσης ότι η επίθεση μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα μετανάστευσης και να ενισχύσει τις δυνάμεις του εξτρεμισμού. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι χώρες που παρέχουν πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες από τις εξελίξεις, τονίζοντας τη διεθνή διάσταση των συγκρούσεων και τις πιθανές επιπτώσεις σε ευρύτερη κλίμακα.

Αυστηρό κάλεσμα στον ΟΗΕ και διεθνή ευθύνη

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απηύθυνε αυστηρό κάλεσμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Άγκυρα θεωρεί ότι η παρούσα επίθεση αποτελεί πλήγμα για τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τον διεθνή νομικό κανόνα, καλώντας την παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει δράση για την αποκατάσταση της ειρήνης.

Παγκόσμια ευθύνη η επίτευξη ειρήνης στη Γάζα

Στην ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη μνεία και στην ανάγκη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Η Τουρκία επιμένει ότι η ειρήνη στη Γάζα δεν αφορά μόνο την περιοχή, αλλά είναι ευθύνη «όλης της ανθρωπότητας».

Μπαχτσελί: Προτάσεις για μποϊκοτάζ του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, λάδι στη φωτιά έριξε σήμερα κι ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζητώντας «μποϊκοτάζ» κατά του ΟΗΕ, ενώ ανέδειξε το κυπριακό ως μοντέλο λύσης για την κρίση Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Προτροπή για μποϊκοτάζ του ΟΗΕ

Μιλώντας από το βήμα της τουρκικής βουλής, ο Μπαχτσελί άσκησε σφοδρή κριτική στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο οργανισμός έχει αποτύχει να παρέμβει αποφασιστικά σε σοβαρές διεθνείς κρίσεις. «Η λειτουργική δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να αλλάξει. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε το μποϊκοτάζ των συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πρέπει να τεθεί στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ο ΟΗΕ όχι μόνο δεν παρεμβαίνει άμεσα σε κρίσεις, αλλά στερείται ακόμη και της πρόθεσης να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του.

Καταδίκη του Ισραήλ και κριτική στον Νετανιάχου

Ο Μπαχτσελί δεν σταμάτησε στην κριτική προς τον ΟΗΕ, αλλά στόχευσε ευθέως και το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς το «κράτος-κακοποιό» και κατηγορώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για σφαγές αθώων. Σύμφωνα με τον εθνικιστή ηγέτη, ο Νετανιάχου «προσπάθησε να αντισταθμίσει την ανησυχία του για την επιβίωσή του, πατώντας πάνω στα αθώα σώματα που έσφαξε στην άβυσσο του μίσους».

Η φωτιά της Μέσης Ανατολής θα φτάσει στα τουρκικά σύνορα

Επιπλέον, ο Μπαχτσελί προειδοποίησε ότι όσοι πιστεύουν πως η σύγκρουση θα περιοριστεί στη Μέση Ανατολή κάνουν σοβαρό λάθος. Προέβλεψε ότι οι συνέπειες της βίας θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και στα σύνορα της Τουρκίας. Επίσης, τόνισε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις δεν είναι απλώς μία ενέργεια κατά των Παλαιστινίων, αλλά και ένα μήνυμα προς την Τουρκία.

«Όσοι πιστεύουν ότι η επέκταση του πολέμου θα περιοριστεί στη Μέση Ανατολή κάνουν λάθος και εσφαλμένους υπολογισμούς. Το συνεχιζόμενο κυνήγι μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του και την ενέργεια της βίας και θα φτάσει σχεδόν μέχρι τα σύνορα της πατρίδας μας. Αποκλείεται να αρνηθούμε ότι τα σαμποτάζ και οι επιθέσεις του Ισραήλ δεν είναι επίσης ένα μήνυμα προς την Τουρκία».

Το μοντέλο της Κύπρου ως λύση για την Παλαιστίνη

Σε μία ενδιαφέρουσα στροφή της ομιλίας του, ο Μπαχτσελί έφερε ως παράδειγμα το Κυπριακό για την επίλυση της κρίσης Ισραήλ-Παλαιστίνης.«Όπως είπαμε και στην Κύπρο, πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα δύο κρατών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης», ανέφερε.

«Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του να παριστάνεις τον ουδέτερο και του να γυρίζεις την πλάτη σε ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις από την πολυθεϊστική ξεδιαντροπιά; Όπως είπαμε και στην Κύπρο, πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα δύο κρατών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός πρέπει να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση. Πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα βιώσιμο ειρηνικό περιβάλλον».

Με αιχμηρή και καυστική γλώσσα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί χαρακτήρισε τον Νετανιάχου «δολοφόνο» και κατήγγειλε τη διεθνή ανοχή απέναντι στο Ισραήλ.«Ένας δολοφόνος που διέταξε την εκτέλεση του Νασράλα πριν ανέβει στο βήμα είναι αρκετά απερίσκεπτος, θρασύς και αλαζόνας, ώστε να κάνει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όργανό του για το αίμα που χύνει. Αυτοί που χειροκρότησαν όρθιοι τον Νετανιάχου 72 φορές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι χαραγμένοι στη μνήμη ως τα ελαττώματα της ανθρωπότητας, που υποδέχτηκαν και αγκάλιασαν με τιμή την καταστροφή των καταπιεσμένων. Αυτοί που έκαναν το ίδιο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται στην ίδια ευθυγράμμιση, στον ίδιο κύκλο ντροπής».

ΓάζαΝτεβλέτ ΜπαχτσελίΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙσραήλΛίβανοςΠαλαιστίνηΛωρίδα της ΓάζαςΤουρκίαΟΗΕειδήσεις τώρα