Κόσμος|01.10.2024 14:41

Ανέλαβε το τιμόνι του ΝΑΤΟ ο Μαρκ Ρούτε: «Θα δουλέψω για να κρατήσω τον δεσμό της Συμμαχίας σταθερό σαν βράχο»

Newsroom

«Θα δουλέψω για να κρατήσω τον δεσμό της Διατλαντικής Συμμαχίας σταθερό σαν βράχο», δήλωσε ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε για την αλλαγή ηγεσίας, μαζί με τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αναλαμβάνει τα ηνία του ΝΑΤΟ από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, και διαδέχεται τον Νορβηγό Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος παρέμεινε στην ηγεσία της Ατλαντικής Συμμαχίας για δέκα χρόνια (από το 2014).

«Το ΝΑΤΟ σήμερα είναι μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο ενωμένο από ποτέ»

«Ο Μαρκ Ρούτε έχει τα προσόντα, την εμπειρία για να κάνει πραγματικά τη δουλειά του με εξαιρετικό τρόπο. Έχει το τέλειο υπόβαθρο για να γίνει ένας σπουδαίος Γενικός Γραμματέας», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της τελετής, επισημαίνοντας ότι, ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ο Ρούτε εκπροσωπεί τη χώρα του στις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ τα τελευταία 14 χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Μ. Ρούτε συνεχάρη τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ λέγοντας ότι χάρη στις προσπάθειές του, σε μεγάλο βαθμό, το ΝΑΤΟ σήμερα είναι μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο ενωμένο από ποτέ.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει»

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μ. Ρούτε τόνισε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει», επισημαίνοντας ότι για το ΝΑΤΟ αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες. Πρόσθεσε ότι παράλληλα το ΝΑΤΟ θα πρέπει να κάνει περισσότερα όσον αφορά την κοινή άμυνα και την αποτρεπτική του ικανότητα, αλλά και να προσπαθήσει να επιτύχει τους στόχους που έχει βάλει, τονίζοντας ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

«Το ΝΑΤΟ δεν έχει ρόλο στη Μέση Ανατολή»

Ερωτηθείς για την κατάσταση στο Λίβανο, ο Μ. Ρούτε απάντησε ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν, αλλά δεν έχει συγκεκριμένο ρόλο στην περιοχή και πρόσθεσε: «ελπίζουμε ότι οι εχθροπραξίες θα τελειώσουν το συντομότερο δυνατό».

Τέλος, ερωτηθείς αν ανησυχεί για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ, ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι δεν ανησυχεί, καθώς θα μπορεί να συνεργαστεί με έναν από τους δύο υποψηφίους - είτε με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις είτε με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με όποιον κι αν κερδίσει.

Γενς ΣτόλτενμπεργκΝΑΤΟΜάρκ ΡούτεΒρυξέλλεςειδήσεις τώρα