Κόσμος|01.10.2024 15:20

Δημιουργείται ο «Παγκόσμιος Τουρκικός Χάρτης» – Συνάντηση σήμερα στην Άγκυρα για τη συζήτηση της πρωτοβουλίας

Μαρία Ζαχαράκη

Η Άγκυρα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση ενός «Παγκόσμιου Τουρκικού Χάρτη» που επιδιώκει να συνδυάσει τη γεωπολιτική στρατηγική με την αδελφοσύνη των τουρκογενών κρατών.

Στη συνάντηση που διεξάγεται σήμερα στην Τουρκία, οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα εγχείρημα "χαρτογράφησης" όλων των τουρκογενών κρατών και της έκδοσης στη συνέχεια ενός κοινού χάρτη με όλες τις τουρκογενείς χώρες ή με όσες διαθέτουν σημαντικό τουρκικό πληθυσμό, όπως τα Κατεχόμενα, σύμφωνα -τουλάχιστον- με τον σχεδιαζόμενο χάρτη που δημοσιεύουν σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ.

Μετά το κοινό ‘τουρκικόαλφάβητο, η νέα κίνηση για τη δημιουργία ενός «Κοινού Τουρκικού Παγκόσμιου Χάρτη», που ξεκίνησε ως τεχνική διαδικασία, έρχεται να ενισχύσει την ενότητα και τον συντονισμό των τουρκικών κρατών, όπως ανέφερε ο υποστράτηγος Οσμάν Αλπ, Γενικός Διευθυντής Χαρτογραφίας του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μιλώντας για τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας, την παρουσίασε ως την επόμενη φάση της πολιτιστικής και στρατηγικής ενότητας των τουρκογενών κρατών, μετά την καθιέρωση του κοινού τουρκικού αλφαβήτου.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν ‘Κοινό Τουρκικό Παγκόσμιο Χάρτη’ από μια ομάδα εργασίας όπως το Κοινό Τουρκικό Αλφάβητο», δήλωσε.

Η 1η συνάντηση των Αρχηγών Ιδρυμάτων Χαρτογραφίας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Άγκυρας, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των φορέων χαρτογραφίας των χωρών μελών και παρατηρητών του οργανισμού και των συνοδών τους αντιπροσωπειών και των στρατιωτικών ακολούθων των χωρών.
Η 1η Συνάντηση των Επικεφαλής των Ιδρυμάτων Χαρτογραφίας του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (OTS) φιλοξενείται από την τουρκική Γενική Διεύθυνση Χαρτογραφίας μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου 2024 με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εθνικών/στρατιωτικών ιδρυμάτων χαρτογραφίας των χωρών μελών και 'χωρών παρατηρητών' του Οργανισμού (Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ουγγαρία και 'Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου'), καθώς και της τουρκικής Γενικής Διεύθυνσης Κτηματολογίου και Υποθηκοφυλακείου και της τουρκικής Γενικής Διεύθυνσης Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών.

Χάρτες και γεωπολιτική: Από το παρελθόν στο μέλλον

Η χαρτογραφία είχε πάντα κρίσιμο ρόλο στις γεωπολιτικές επιδιώξεις, τόνισε ο Τούρκος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Σουάι Αλπάι, στην έναρξη της διήμερης συνάντησης στην Τουρκία.

«Οι πρόγονοί μας κυριάρχησαν σε μεγάλες περιοχές με τη βοήθεια των χαρτών», δήλωσε, υπογραμμίζοντας τη σύνδεση της χαρτογραφίας με την πολιτική και στρατιωτική στρατηγική. «Όχι μόνο χρησιμοποίησαν τους χάρτες ως εργαλείο στρατηγικής διαχείρισης, αλλά επίσης επωφελήθηκαν πολύ από τους χάρτες για τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων», είπε ο Αλπάι, προσθέτοντας ότι σήμερα ο τουρκικός οργανισμός χαρτογράφησης κατέχει διακεκριμένη θέση μεταξύ των ομολόγων του στον τομέα της χαρτογραφίας με τις τεχνικές εγκαταστάσεις και δυνατότητες και τις σύγχρονες υποδομές.

Δημιουργώντας γέφυρες με χάρτες

Οι χώρες μέλη εστιάζουν όχι μόνο στην τεχνολογική ανταλλαγή, αλλά και στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας, που περιλαμβάνει πρότυπα χαρτογράφησης, αμοιβαία εκπαίδευση και ανταλλαγή γεωγραφικών δεδομένων.

«Στόχος μας με τη σύσταση της ‘Ομάδας Εργασίας Χαρτογραφίας’ είναι η μεταφορά εμπειρίας στην παραγωγή χαρτών μεταξύ των χωρών μελών, η παροχή αμοιβαίας εκπαίδευσης και συμβουλευτικών υπηρεσιών, η θέσπιση προτύπων για κοινές διαδικασίες παραγωγής χαρτών, η παραγωγή και προετοιμασία των χαρτών, που απαιτούνται στα έργα που χειρίζονται στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, για την υποστήριξη της χαρτογραφίας και την υλοποίηση κοινών έργων σχετικά με γεωγραφικές βάσεις δεδομένων και τη διασφάλιση της αμοιβαίας ανταλλαγής δεδομένων και χαρτών που παράγονται από ιδρύματα», δήλωσε ο υφυπουργός Σουάι Αλπάι.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών Sadi Jafarov δήλωσε από την πλευρά του ότι «αυτή η ειδική πλατφόρμα θα χρησιμεύσει ως σημαντική γέφυρα για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των αδελφών μας χωρών».

Ο Υποστράτηγος Οσμάν Αλπ, Γενικός Διευθυντής Χαρτογράφησης του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σημείωσε επίσης ότι θα εξαλείψει μια σημαντική έλλειψη.

«Στο πλαίσιο αυτό, με την ‘Ομάδα Εργασίας Χαρτογραφίας’, που θα δημιουργήσουμε μαζί, θα παρέχουμε μεταφορά τεχνολογίας, μεταφορά εμπειρίας, αμοιβαία εκπαίδευση και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την παραγωγή χαρτών μεταξύ των χωρών μελών. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε έναν ‘Παγκόσμιο Τουρκικό Χάρτη’».

Μετά τις ομιλίες άνοιξαν περίπτερα με φορείς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της χαρτογραφίας στην Τουρκία. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Σουάι Αλπάι και η συνοδεία του επισκέφθηκαν τα περίπτερα και έλαβαν πληροφορίες.

Υπογραφή δήλωσης

Η εργασία της χαρτογράφησης αναμένεται να ξεκινήσει με την επικείμενη υπογραφή δήλωσης που θα θέσει τις βάσεις για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Η δήλωση θα περιλαμβάνει σημαντικά θέματα, όπως η ανταλλαγή εμπειριών στην παραγωγή χαρτών, η αμοιβαία εκπαίδευση και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η καθιέρωση προτύπων για κοινές διαδικασίες χαρτογράφησης θα είναι κομβικής σημασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η συνέπεια στα γεωγραφικά δεδομένα που παράγονται από τις χώρες της συνεργασίας.

Επιπλέον, θα προσδιοριστούν οι περιοχές συνεργασίας στον τομέα της ψηφιακής χαρτογραφίας, με στόχο την προετοιμασία χαρτών που θα καλύπτουν τις ανάγκες του Οργανισμού. Η αμοιβαία ανταλλαγή δεδομένων και χαρτών θα διευκολύνει την καλή συνεργασία και την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών.

Η δήλωση, που θα συνταχθεί στα αγγλικά, αναμένεται να οδηγήσει στη σύσταση μιας «ομάδας εργασίας Οργανισμού Τουρκικών Κρατών Cartography», που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους πολιτικών και στρατιωτικών ιδρυμάτων χαρτογράφησης. Αυτή η ομάδα θα αναλάβει πολυμερείς μελέτες και θα προωθήσει την καινοτομία στον τομέα της χαρτογραφίας.

Για να διασφαλιστεί η ορθή παρακολούθηση και ο συντονισμός των δράσεων, οι συνεδριάσεις της ομάδας θα διεξάγονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, υπό τον συντονισμό της Γραμματείας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Ο υπό σύνταξη χάρτης που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ‘Τουρκιγέ’ και περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο ως τουρκική:

ΤουρκίαΚύπροςχάρτηςειδήσεις τώρα