Κόσμος|02.10.2024 08:50

Το πρώτο debate των αντιπροέδρων των ΗΠΑ: Τα θέματα που κυριάρχησαν

Newsroom

Ο Δημοκρατικός Τιμ Γουόλς και ο Ρεπουμπλικάνος Τζέι Ντι Βανς, οι υποψήφιοι που επέλεξαν η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ για την αντιπροεδρία ενόψει των αμερικανικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, είχαν το πρώτο και μοναδικό τους debate, στο πλαίσιο εξαιρετικά τεταμένης προεκλογικής εκστρατείας.

Όπως αναφέρει το BBC, η τηλεμαχία έμοιαζε με μια πολιτισμένη και σχετικά συγκρατημένη συζήτηση για τα θέματα που βρίσκονται στην κορυφή για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, και δεν έμοιαζε με την αντιπαράθεση που είχαν Χάρις – Τραμπ.

Οι δύο υποψήφιοι αντιπρόεδροι ξόδεψαν πολύ περισσότερο χρόνο στο να επιτίθενται στους υποψήφιους προέδρους, παρά ο ένας στον άλλον κατά τα 90 λεπτά τους στη σκηνή του CBS News στη Νέα Υόρκη, ενώ κυριάρχησε το μεταναστευτικό και οι αμβλώσεις. 

«Ριζοσπαστικές θέσεις υπέρ της άμβλωσης»

Ο Τζέι Ντι Βανς, μεταξύ άλλων κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς πως προβάλλουν «ριζοσπαστικές» θέσεις «υπέρ της άμβλωσης».

«Είμαστε υπέρ των γυναικών. Είμαστε υπέρ της ελευθερίας να κάνεις τις δικές σου επιλογές», αντέτεινε από τη δική του πλευρά ο Γουόλς.

«Στερείτε την ανθρώπινη ιδιότητα στους μετανάστες»

Ο Τιμ Γουόλς, με τη σειρά του κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, πως προσπαθεί να «στερήσει την ανθρώπινη ιδιότητα» από τους μετανάστες.

Ο Βανς συγκαταλέγεται στις πρώτες μορφές των Ρεπουμπλικάνων που αναπαρήγαγαν την ψευδή θεωρία πως Αϊτινοί μετανάστες τρώνε γάτες και σκύλους κατοίκων της πόλης Σπρίνγκφιλντ, που επανέλαβε κατόπιν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη δική του τηλεμαχία με την κυρία Χάρις.

«Οι συνέπειες στο Σπρίνγκφιλντ είναι πως ο κυβερνήτης (σ.σ. της πολιτείας Οχάιο) χρειάστηκε να στείλει τις δυνάμεις επιβολής της τάξης να συνοδεύουν τα παιδιά (μεταναστών) που πάνε σχολείο», είπε ο Γουόλς.

«Το να υποστηρίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ και το να μη γίνεται προσπάθεια για να εξευρεθεί λύση (σ.σ. στο πρόβλημα της μετανάστευσης) έχει γίνει προεκλογικό επιχείρημα, κι όταν αυτό γίνεται προεκλογικό επιχείρημα συκοφαντούμε και στερούμε την ανθρώπινη ιδιότητα από άλλα ανθρώπινα όντα», επέμεινε.

Στο επίκεντρο ο Τραμπ

Οι πιο έντονες διαφωνίες ήρθαν προς το τέλος του debate, με θέμα τους επανειλημμένους και ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ ότι του έκλεψαν τις εκλογές του 2020.

Ο Βανς, όταν ρωτήθηκε αν ο Τραμπ έχασε τις τελευταίες προεδρικές εκλογές απέφυγε να απαντήσει. Ο Γουόλτς του απάντησε «το να αρνείσαι αυτό που συνέβη στις 6 Ιανουαρίου, την πρώτη φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος ή οποιοσδήποτε προσπάθησε να ανατρέψει μια εκλογή, αυτό πρέπει να σταματήσει. Διαλύει τη χώρα μας».

Μέση Ανατολή

Όσον αφορά την Μέση Ανατολή, ο Γουόλς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ  πρέπει να συνεχίσουν να έχουν παρουσία στη Μέση Ανατολή.

Ο Βανς με τη σειρά του τόνισε ότι θα εξαρτηθεί από το Ισραήλ αν θέλει να εξαπολύσει προληπτικό χτύπημα στο Ιράν, αφού η χώρα εκτόξευσε πυραύλους προς το Ισραήλ την Τρίτη.

Ντόναλντ ΤραμπΗΠΑΚάμαλα Χάριςdebateεκλογές ΗΠΑειδήσεις τώραΡεπουμπλικάνοιΔημοκρατικοί