Κόσμος|02.10.2024 09:24

Ισραήλ: Σοκαριστικά πλάνα από τη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν - Πώς «απάντησε» το Iron Dome

Newsroom

Σοκαριστικά είναι τα πλάνα από τη μαζική επίθεση με πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ ως αντίποινα για την ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο αλλά και την δολοφονία του ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Το Ιράν χρησιμοποίησε μερικά από τα ισχυρότερα όπλα του για να εξαπολύσει την μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ. Οι σειρήνες ήχησαν σε όλη τη χώρα και η νύχτα έγινε μέρα με τους σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν το βράδυ της Τρίτης.

Σοκαριστικά πλάνα


Οι ειδικοί λένε ότι επρόκειτο για το μεγαλύτερο πλήγμα βαλλιστικών πυραύλων που έχει σημειωθεί ιστορικά σε κράτος. Αλλά παρά την κλίμακα και τη δύναμη της επίθεσης, το Ισραήλ δήλωσε ότι οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome και τη σειρά αεράμυνάς του.



Εκρήξεις συγκλόνισαν την Ιερουσαλήμ και την κοιλάδα του ποταμού Ιορδάνη, καθώς ο πληθυσμός κλήθηκε να κατευθυνθεί σε καταφύγια.

Αντί όμως οι πύραυλοι να κατευθυνθούν προς τους στόχους, πολλοί εξερράγησαν στον αέρα από το Iron Dome και το δίκτυο αεράμυνας της χώρας. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στο Ισραήλ, αλλά ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τις αρχές.

Το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ 

Ωστόσο, το Iron Dome δεν είναι το μόνο υπερόπλο τους.

Το Ισραήλ διαθέτει ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας.

Τα τρία βασικά συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ:

  • Iron Dome: Αναχαιτίζει πυραύλους μικρού βεληνεκούς επιφανείας-επιφανείας (κάτω στρώμα)
  • David's Sling: :Αναχαιτίζει πυραύλους επιφανείας μικρού έως μεσαίου και μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς (μεσαίο στρώμα)
  • Βέλος 2 και 3: Αναχαιτίζει πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (ανώτερο στρώμα).

Παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν, σημειώθηκαν και εκρήξεις καθώς το ποσοστό επιτυχία του Iron Dome είναι περίπου 90%.

Αν και η αεράμυνα έχει αποδώσει καλά μέχρι στιγμής, ο κίνδυνος θα μπορούσε να αυξηθεί εάν η Χεζμπολάχ εξαπολύσει αντίστοιχη επίθεση καθώς εκτιμάται πως διαθέτει 150.000 ρουκέτες και πυραύλους.

ΙσραήλΙράνiron domeπύραυλοιειδήσεις τώραεπίθεσηΤεχεράνη