Κόσμος|02.10.2024 10:14

Ανάλυση Ιατρίδη: Πώς πέρασαν πύραυλοι από την αεράμυνα του Ισραήλ και πώς θα απαντήσει ο Νετανιάχου

Newsroom

Για το πώς εξαπέλυσε μια τόσο μεγάλη επίθεση το Ιράν στο Ισραήλ, το είδους των πυραύλων που εκτόξευσε αλλά και το ποια θα είναι η απάντηση, ανέλυσε στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος ο πτέραρχος ε.α. Κώστας Ιατρίδης.

«Επικράτησε η σκληροπυρηνική άποψη στο Ιράν – ήταν απόφαση του Χαμενεΐ»

Αρχικά, ο κ. Ιατρίδης αναφέρει πως: «Το Ισραήλ και η Αμερική περιμένανε. Παρά όμως τις εκτιμήσεις όλων των αναλυτών πως υπήρχε ένα πρόβλημα, ένα δίλημμα μεγάλο στο Ιράν -που βρισκόταν σε μια στρατηγική αδυναμία, μετά και τις τελευταίες κινήσεις και εξελίξεις από πλευράς του Ισραήλ- παρόλα αυτά επικράτησε η σκληροπυρηνική άποψη. Γιατί τέτοιες αποφάσεις δεν παίρνει ο Πεζεσκιάν που είναι μετριοπαθής. Είδαμε τι είπε στην σύσκεψη του ΟΗΕ πως δεν θέλει να πέσει στην παγίδα του Ισραήλ και δεν θέλει μια κλιμάκωση του πολέμου. Τις αποφάσεις αυτές παίρνει ο Αλί Χαμενεΐ, θρησκευτικός ηγέτης και όχι ο πρόεδρος. Επομένως, επικράτησε για λόγους γοήτρου η άποψη των σκληροπυρηνικών. Και είχαμε και μια δεύτερη επίθεση από πλευράς του Ιράν, πιο σκληρή με 180-200 βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ στην πρώτη επίθεση είχαμε 300 εξαπολύσεις, οι περισσότερες με μη επανδρωμένα, με κρουζ και λιγότερους βαλλιστικούς πυραύλους».


Πώς πέρασαν κάποιοι πύραυλοι από την αεράμυνα του Ισραήλ

Στη συνέχεια, ο κ. Ιατρίδης αναλύει το πώς πέρασαν από την αεράμυνα του Ισραήλ κάποιοι από τους πυραύλους αλλά τα χαρακτηριστικά τους:

«Το Ιράν έχει δυνατότητα τεχνολογική. Οι πύραυλοι που εξαπέλυσε είναι υπερηχητικοί και έχουν το εξής πλεονέκτημα. Δεν ακολουθούν ευθεία τροχιά. Ακολουθούν σπειροειδή τροχιά που είναι δύσκολο να καταρριφθούν για αυτό περάσαν κάποιοι πύραυλοι και έπεσαν στο Ισραήλ. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να εντοπιστούν και να χτυπηθούν από το Arrow 3, που μπορεί να χτυπήσει πυραύλους και εκτός ατμόσφαιρας, ωστόσο δεν υπάρχει το τέλειο σύστημα αεράμυνας και για αυτό πέσανε κάποιοι πύραυλοι εντός του Ισραήλ. Το ποιους στόχους χτύπησαν, δεν το ξέρουμε ακριβώς».

Επίσης, ο κ. Ιατρίδης επισημαίνει πως το Ισραήλ δεν ήταν μόνο του στην άμυνα αλλά συμμετείχε και η Αμερική με υπερσύγχρονα συστήματα.

«Κάποιες φλόγες που είδαμε πως πέσανε στο έδαφος, πιθανώς να ήταν θραύσματα», τόνισε.

«Το Ισραήλ θα απαντήσει σκληρά, είναι μονόδρομος»

Για το ποιο είναι το επόμενο βήμα στον πόλεμο, ο ειδικός εκτιμά πως «το Ισραήλ θα απαντήσει σκληρά, είναι μονόδρομος. Θα χτυπήσει οπωσδήποτε εγκαταστάσεις και πυρομαχικά των Φρουρών της Επανάστασης, πιθανώς θα χτυπήσει και περιοχές που εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι γιατί αυτά τα γνωρίζει το Ισραήλ. Το εάν θα χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις ή όχι, αυτό μένει να το δούμε. Οι αγορές τουλάχιστον δεν προεξοφλούν πως θα χτυπήσει πυραυλικές εγκαταστάσεις ή πετρελαϊκές για να υπάρχουν προβλήματα. Ερώτημα είναι εάν σε αυτή την αντίδραση θα συμμετέχει και η Αμερική, όπως ξεκάθαρα του είπαν και ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν».

Ανησυχία για μεταναστευτικό, ενέργεια και οικονομία

Τέλος, ο πτέραρχος επισημαίνει πως σε μια ευρεία κλιμάκωση υπάρχει ανησυχία και για το μεταναστευτικό.

«Τις μεγάλες ροές θα τις δεχτεί τόσο η Κύπρος όσο και η χώρα μας, που είναι οι χώρες πρώτης εισδοχής. Εάν υπάρξει όμως μια ευρεία κλιμάκωση, δεν θα είναι μόνο του μεταναστευτικό, θα είναι και η ενέργεια και η οικονομία και τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα».

επίθεσηΙράνπύραυλοιΙσραήλΤεχεράνηΜέση Ανατολήειδήσεις τώρα