Κόσμος|02.10.2024 13:11

Γεωργία: Η φιλοευρωπαία πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει το νόμο που περιορίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+

Newsroom

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, φιλοευρωπαία και σε ρήξη με την φιλορωσική κυβέρνηση της χώρας, αρνήθηκε να υπογράψει τον νόμο που περιορίζει τα δικαιώματα της κοινότητας LGBT+, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της γεωργιανής προεδρίας.

Ο νόμος θα τεθεί κανονικά σε ισχύ 

Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι «αρνήθηκε να υπογράψει τον νόμο και τον ανέπεμψε στο κοινοβούλιο χωρίς να προβάλει το βέτο της», δήλωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας της Γεωργίας. Ωστόσο, ο νόμος μπορεί να τεθεί σε ισχύ διότι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου έχει την εξουσία να υπογράψει το κείμενο του νόμου σε περίπτωση άρνησης της προεδρίας.

Ο επίμαχος νόμος απαγορεύει «την προπαγάνδιση των ομοφυλικών και των αιμομικτικών σχέσεων» στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και τις «συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που προωθούν τις ομοφυλικές σχέσεις».

Στη Ρωσία, παρόμοιος νόμος που απαγορεύει την «προπαγάνδα ΛΟΑΤΚΙ» τέθηκε σε ισχύ πριν από περίπου δέκα χρόνια και έκτοτε έχει διευρυνθεί αφού η Μόσχα πρόσθεσε το «διεθνές κίνημα ΛΟΑΤΚΙ» στην λίστα των «τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών» οργανώσεων.

Το κυβερνών κόμμα κατηγορείται ότι ενισχύει όλο και περισσότερο τη στροφή του προς τη Μόσχα, παρά τον πόλεμο της Ρωσίας στη χώρα το 2008, και ότι αντλεί έμπνευση από τους κατασταλτικούς ρωσικούς νόμους. 

ΓεωργίαΛΟΑΤΚΙειδήσεις τώρανόμοςΡωσία