Κόσμος|02.10.2024 15:30

Ισραήλ: Ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας υποστηρίζει ότι το τουρκικό ραντάρ προειδοποίησε για τους ιρανικούς πυραύλους

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο γνωστός «πατέρας» της στρατηγικής της Γαλάζιας Πατρίδας και αντιναύαρχος ε.α., επανέρχεται με δηλώσεις που φέρνουν στο προσκήνιο την ευαίσθητη ισορροπία στην αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ.

Σε ανάλυσή του στην ιστοσελίδα Veryansin TV, ο Γκιουρντενίζ αναφέρει ότι το ραντάρ Κιουρετζίκ στη Μαλάτια στη νότια Τουρκία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη χθεσινή αναχαίτιση των ιρανικών πυραύλων από το Ισραήλ.

Τι αναφέρει ο Γκιουρντενίζ 

«Το ραντάρ Malatya Κιουρετζίκ X band έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση πυραύλων από το Ισραήλ. Αν και το ραντάρ αυτό βρίσκεται στο έδαφός μας υπό τη μάσκα του ΝΑΤΟ, ο κύριος σκοπός του είναι να παρακολουθεί τους πυραύλους που απογειώνονται από το Ιράν και να μεταφέρει τις πληροφορίες αυτές στα πλοία με το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Aegis στη Μεσόγειο. Είναι προφανές ότι τα πλοία αυτά μεταφέρουν αυτές τις πληροφορίες στο Ισραήλ», εξήγησε ο Τούρκος αντιναύαρχος ε.α., χωρίς ωστόσο να παρέχει συγκεκριμένα στοιχεία για το αν το ραντάρ αυτό συνέβαλε στην αναχαίτιση πυραύλων κατά τη διάρκεια των χθεσινών επιθέσεων.

Η δήλωση αυτή, ωστόσο, αναμένεται να ανοίξει εκ νέου το κεφάλαιο της στάσης της Άγκυρας απέναντι στο Ισραήλ και την αμυντική βοήθεια, που ενδέχεται να προσφέρει. Η τουρκική κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει και στην προηγούμενη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, τον περασμένο Απρίλιο, ότι το ραντάρ και η αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ βρίσκονται υπό πλήρη τουρκικό έλεγχο, παρότι θεωρούνται βάσεις του ΝΑΤΟ, και δεν συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Παρά τις διαβεβαιώσεις, ωστόσο, η τουρκική αντιπολίτευση είχε εκφράσει τότε ανησυχίες και δεν αποκλείεται να επανέλθει με παρόμοια ερωτήματα και τώρα.

Ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την πολεμική έχει, πάντως, και το γεγονός ότι ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, γνωστός για τις κεμαλικές του θέσεις, ίσως εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις των δηλώσεών του.

Οι ισορροπίες της Άγκυρας σε σχέση με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ αποτελούν πεδίο πολιτικής σύγκρουσης εδώ και ένα χρόνο. Αν κι έχει ταχθεί υπέρ των Παλαιστινίων, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, κατηγορείται συνεχώς από την τουρκική αντιπολίτευση και τα τουρκικά ΜΜΕ ότι βοηθά το Τελ Αβίβ ‘από την πίσω πόρτα’ με προμήθεια πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και με στρατιωτικές πληροφορίες που παρέχει μέσω των βάσεων Κιουρετζίκ και Ιντζιρλίκ ως μέλος του ΝΑΤΟ.

επίθεσηπύραυλοιΤουρκίαΙσραήλΤεχεράνηΙράνειδήσεις τώρα