Κόσμος|02.10.2024 19:24

Ιράν: Ο Χαμενεΐ προειδοποίησε τον Νασράλα να φύγει από τον Λίβανο – Φόβος για ισραηλινή διείσδυση σε κυβερνητικές θέσεις

Newsroom

Ο ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε προειδοποιήσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Σιγιέντ Χασάν Νασράλα να εγκαταλείψει τον Λίβανο λίγες ημέρες πριν σκοτωθεί σε ισραηλινό πλήγμα.

Συγκεκριμένα στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Χαμενεΐ έστειλε απεσταλμένο για να παρακαλέσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ να φύγει για το Ιράν, επικαλούμενος αναφορές των μυστικών υπηρεσιών που έδειχναν ότι το Ισραήλ είχε πράκτορες εντός της Χεζμπολάχ και σχεδίαζε να τον σκοτώσει, δήλωσε στο Reuters μία από τις πηγές, ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

Μετά ον θάνατο του Νασράλα, ο Χαμενεΐ ανησυχεί βαθιά για την ισραηλινή διείσδυση σε ανώτερες κυβερνητικές θέσεις στην Τεχεράνη, δήλωσαν τρεις ιρανικές πηγές.

Εντολή Χαμενεΐ να εκτοξευτούν 200 πύραυλοι

Ο Χαμενεΐ διέταξε να εκτοξευθεί την Τρίτη ένα μπαράζ περίπου 200 πυραύλων κατά του Ισραήλ, δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος. Η επίθεση ήταν αντίποινα για τους θανάτους του Νασράλα και του Νιλφορουσάν, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης. Η δήλωση αναφέρεται επίσης στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε τον Ιούλιο στην Τεχεράνη και στις επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατο του Χανίγια. Το Ισραήλ άρχισε την Τρίτη αυτό που χαρακτήρισε ως «περιορισμένη» χερσαία εισβολή κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Την ίδια στιγμή, «αναζωπυρώθηκαν» οι φόβοι του Ιράν για την ασφάλεια του Χαμενεΐ και η απώλεια εμπιστοσύνης, τόσο στο εσωτερικό της Χεζμπολάχ όσο και στο κατεστημένο του Ιράν.

πύραυλοιΤεχεράνηΙράνΙσραήλειδήσειςειδήσεις τώραΧεζμπολάχΛίβανος