Κόσμος | 03.10.2024 08:55

Λίβανος: «Το Ισραήλ χτυπά τη Βηρυτό με απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου»

Newsroom

Για δεύτερη φορά ο ισραηλινός στρατός κατηγορείται ότι έκανε χρήση βομβών φωσφόρου κατά την επίθεση στην περιοχή Αλ Μπασούρα στη Βηρυτό

Συγκεκριμένα, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη το Ισραήλ βομβάρδισε τη Βηρυτό, πλήττοντας μεταξύ άλλων κέντρο άμεσης βοήθειας οργάνωσης συνδεδεμένης με τη Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι, έπειτα από μια μέρα που σημαδεύτηκε από χερσαίες μάχες στον νότιο Λίβανο, όπου οκτώ στρατιωτικοί του Ισραήλ ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν.

«Το επίσημο πρακτορείο του Λιβάνου μετέδωσε ότι ο σιωνιστικός στρατός χρησιμοποίησε απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου στην επίθεση στην περιοχή ‘’Άλ Μπασούρα’’ στα βόρεια της Βηρυτού» αναφέρουν τα ιρανικά ΜΜΕ.

Οι βόμβες φωσφόρου απαγορεύονται ρητά από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1980.

Τι είναι ο λευκός φώσφορος

Ο λευκός φώσφορος είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για να φωτίσει τις εχθρικές θέσεις, γιατί, όταν εκρήγνυται, παράγει μεγάλη λάμψη και θερμαντική ενέργεια και όσοι εκτίθενται σε αυτόν καίγονται ολοσχερώς ή υφίστανται σοβαρότατα εγκαύματα.

Τα εγκαύματα φωσφόρου ενέχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω της απορρόφησης του φωσφόρου στο σώμα, προκαλώντας προβλήματα στο ήπαρ, τα νεφρά, την καρδιά και σε ορισμένες περιπτώσεις πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων.

Όταν χρησιμοποιείται στα πυρομαχικά, ο λευκός φώσφορος φτάνει θερμοκρασία έως 800 βαθμών Κελσίου, θερμοκρασία ικανή να λιώσει και μέταλλο.

ΛίβανοςΙσραήλΙράνΤεχεράνηΒηρυτόςειδήσεις τώραπύραυλοι