Κόσμος|03.10.2024 09:21

Ισραήλ: Θρήνος για τον 26χρονο Ιωνά που δολοφονήθηκε στο Τελ Αβίβ - Συγκλονίζουν οι συγγενείς του

Newsroom

Τον ξαφνικό χαμό του 26χρονου Ιωνά που δολοφονήθηκε σε τρομοκρατική επίθεση σε συνοικία του Τελ Αβίβ, την Κυριακή, μαζί με ακόμα  έξι ανθρώπους, θρηνεί η οικογένειά του.

Ο νεαρός, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, σπούδαζε στο Τελ Αβίβ και βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης, μια στάση του τραμ, λόγω εργασίας που έκανε, φωτογραφίζοντας στάσεις μετρό, όταν εξαπέλυσαν επίθεση δύο ένοπλοι τρομοκράτες.

Οι συγγενείς του αναφέρουν πως λίγες μέρες νωρίτερα βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και είχε αναχωρήσει γα το Ισραήλ για να συνεχίσει τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική.

«Είναι μια τρέλα - Σκοτώνουν αθώους ανθρώπους» - Συγκλονίζει πατέρας του Ιωνά 

Ο πατέρας του θύματος, Δημήτρης Καρούσης συγκλονίζει μιλώντας στην ΕΡΤ. «Δεν είχαμε επαφή γιατί δεν είχε μπαταρία στο κινητό του και ήρθαν στις 12 το βράδυ εδώ από την αστυνομία και τον στρατό να μας ειδοποιήσουν. «Είναι μια τρέλα και οι μεν και οι δε, ο ένας με το Κοράνι και όλοι με την Παλαιά Διαθήκη κοιτάνε συνεχώς να σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Δεν θα σταματήσει ποτέ αυτό. Και αυτή η τρέλα σκοτώνει και αθώους ανθρώπους, ανθρώπους στο άνθος της ηλικίας τους», αναφέρει.

«Για πέντε ώρες δεν είχε δώσει σημεία ζωής»

Ακόμη ένας συγγενής του 26χρονου ανέφερε στο OPEN πως ο νεαρός «επί πέντε συνεχόμενες ώρες δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Είχαμε και μια τελευταία ελπίδα όταν οι γονείς του πήγαν για να κάνουν την αναγνώριση στο νοσοκομείο ότι μήπως είχε γίνει κάποιο λάθος».

«Τον γάζωσαν - Χτυπούσαν ανεξέλεγκτα» 

Συγκλονιστικές είναι και οι δηλώσεις του θείου του 26χρονου: «Τον γαζώσαν... Πήγε να κάνει μια δουλειά και τον σκότωσαν. Δεν ήταν ούτε θρησκευτικοί λόγοι ούτε τίποτα. Δεν του είπαν "είσαι χριστιανός σε σκοτώνουμε" χτυπούσαν ανεξέλεγκτα». «Χτες το μεσημέρι μίλησα τελευταία φορά μαζί του. Ήταν πολύ χαρούμενος για την εργασία που ετοίμαζε για την Αρχιτεκτονική».

«Βρέθηκε στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή»» λέει η σύντροφός του 

Και η σύντροφός του, Μαργαρίτα Χανοπούλου η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα μίλησε στο OPEN λέγοντας πως «ποτέ δεν ήταν τόσο κρίσιμη η κατάσταση. Ακόμη και στην επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο που ήμουν και εγώ εκεί πέρα, καμία σχέση. Δεν ήταν σε τέτοια έκταση όπως ήταν το χτεσινό. Υπήρχαν κάποια πλάνα αλλά θα βλέπαμε στο μέλλον», λέει.

Παράλληλα, η νεαρή έκανε και δηλώσεις στον ΑΝΤ1, λέγοντας: 

«Eντελώς τυχαία βρέθηκε στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή. Είναι απίστευτο αυτό που ζούμε, είναι απίστευτο, είναι συγκλονιστικό. Συγκλονιστικό» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Μιλώντας για την τελευταία φορά που μίλησε με τον σύντροφό της είπε: «Ήταν στις 3μιση η ώρα. Ήταν στο Τελ Αβίβ και θα πήγαινε ουσιαστικά γι’ αυτήν την εργασία, στη Γιάφα. Δεν ηχούσανε σειρήνες εκείνη την στιγμή. Δεν είχε κάτι, δεν είχε κάποια είδηση… εκείνος επειδή ήταν ένας φοιτητής αρίστου επιπέδου, ήθελε να πάει να κάνει την εργασία του. Στις 7 η ώρα είδα εντελώς τυχαία ειδήσεις και είδα ότι γίνεται επίθεση και τότε του έστειλα μήνυμα, αλλά ποτέ δεν απάντησε γιατί ήδη, είχε γίνει νομίζω το μοιραίο».

Μιλώντας για τον Ιωνά είπε πως ήταν «το καλύτερο παιδί. Ένα αθώο παιδί, με παιδική ψυχή, παιδική αθωότητα, μόνο καλοσύνη. Πάρα πολύ πίστευε στον θεό και βοηθούσε όπως μπορούσε τους ανθρώπους, με όποιον τρόπο (μπορούσε). Ήταν ο καλύτερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει στην ζωή μου». 

Η κοπέλα του αδικοχαμένου Ιωνά αναγνώρισε το σώμα του 26χρονου σε φωτογραφίες μετά το μακελειό.

Το Σάββατο η κηδεία του

Παράλληλα, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην ΕΡΤ, ο θείος του ανέφερε πως η κηδεία του Ιωνά θα γίνει στην Ιερουσαλήμ, πιθανότατα το Σάββατο. 

Το χρονικό της επίθεσης

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της ισραηλινής αστυνομίας, επτά συνολικά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν σε τρομοκρατική επίθεση, που σημειώθηκε λίγη ώρα πριν την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, την Κυριακή. 

Πλάνα που έχουν κυκλοφορήσει στα social media δείχνουν δύο ένοπλους να κατεβαίνουν σε σταθμό του τραμ και να ανοίγουν πυρ ενώ στη συνέχεια συνέχισαν πεζή στη λεωφόρο Ιερουσαλήμ.

Ο ένας από τους δύο δράστες έπεσε νεκρός επιτόπου και ο άλλος τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, οι δύο άνδρες είναι Παλαιστίνιοι με καταγωγή από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

ΙσραήλΙράνδολοφονίαπύραυλοιΤελ ΑβίβεπίθεσηΤεχεράνητρομοκρατική επίθεσηειδήσεις τώρα