Κόσμος|03.10.2024 11:48

Κάτοικος Λιβάνου: «Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη - Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο»

Newsroom

«Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο» είπε στο Action 24, ο Ιμάντ Ζαχέμ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπαλαμπάντ στο βόρειο Λίβανο, ο οποίος είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μιλά ελληνικά. Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο, και το φόβο που υπάρχει για το μέλλον.

«Αναμένουμε να γίνει κάτι πολύ σοβαρό»

«Είμαι 70 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο», είπε ο αρχικά ο Ιμάντ Ζαχέμ, προσθέτοντας ότι μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «αναμένουμε να γίνει κάτι πολύ πιο σοβαρό».

Εξήγηση πως υπάρχει ένα τεράστιο κύμα προσφύγων, ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ. «Περίπου 1 εκ. πρόσφυγες έχουν φύγει από το νότιο Λίβανο και την κοιλάδα του Μπεκάα. Ο κόσμος προσπαθεί να τους βοηθήσει, να τους βρει διαμερίσματα. Το κράτος τους βοηθά, τους βάζει στα σχολεία», σημείωσε ο Ιμάντ Ζαχέμ, υπενθυμίζοντας ότι στο Λίβανο υπάρχουν ήδη πάρα πολλοί πρόσφυγες από τη Συρία.

Όσον αφορά τους Έλληνες κατοίκους του Λιβάνου, είπε ότι «οι περισσότεροι ζουν στη Βηρυτό, αλλά όχι στα νότια προάστια». «Η ελληνική πρεσβεία έχει πάρει όλα τα στοιχεία των Ελλήνων που ζουν στο Λίβανο για οποιοδήποτε ενδεχόμενο», πρόσθεσε.

«Τα σχολεία και το πανεπιστήμιο δεν λειτουργούν. Το ακαδημαϊκό έτος είναι σε κίνδυνο», πρόσθεσε.

«Έχουμε δύο λιμάνια, στη Βηρυτό και στην Τρίπολη. Αν κλείσουν, τότε οι εισαγωγές φαρμάκων και πετρελαίου θα σταματήσουν. Θα γίνει ό,τι έγινε το 2006», υπογράμμισε ο Ιμάντ Ζαχέμ. «Δεν έχουμε ποτέ ησυχία. Κάθε 10 χρόνια έχουμε επεισόδια με το Ισραήλ. Τώρα που μπήκε το Ιράν, νιώθουμε ότι μπορεί να πάει αλλού ο πόλεμος», κατέληξε ο Λιβανέζος καθηγητής.

ΙσραήλπύραυλοιΒηρυτόςΤεχεράνηειδήσεις τώραΛίβανοςΙράν