Κόσμος|03.10.2024 12:21

Ισραήλ: Νεκρός σε βομβαρδισμό ο άνδρας με τα «ματωμένα χέρια» - Συμμετείχε πριν από 24 χρόνια στη δολοφονία στρατιωτών

Newsroom

Εκδίκηση μετά από 24 χρόνια πήρε το Ισραήλ, σκοτώνοντας έναν άνδρα τον Αζίζ Σάλχα, που ήταν γνωστός για το ρόλο του στο λιντσάρισμα δύο Ισραηλινών στρατιωτών στη Ραμάλα το 2000.

Όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.

Η εικόνα του Σάλχα που έμεινε στο μυαλό των Ισραηλινών 

Η εικόνα του Σάλχα να κουνάει τα αιματοβαμμένα χέρια του στο πλήθος από ένα παράθυρο, αφού μαχαίρωσε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες -μαζί με άλλα άτομα- ήταν χαραγμένη στο μυαλών των Ισραηλινών ως μια από τις καθοριστικές στιγμές της Δεύτερης Ιντιφάντα, αναφέρει το Times of Israel.

Ο Σάλχα φυλακίστηκε αλλά αφέθηκε ελεύθερος και στάλθηκε στη Γάζα στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2011 για την απελευθέρωση αιχμαλώτων.

Το χρονικό του λιντσαρίσμος και της δολοφονίας των Ισραηλινών 

Πριν από σχεδόν 24 χρόνια, οι έφεδροι των IDF Βαντίμ Νόρχιτς και Γιόσεφ Αβραχάμι λιντσαρίστηκαν από όχλο ενώ κρατούνταν σε αστυνομικό τμήμα στη Ραμάλα. Σύμφωνα με το όσα ισχυρίστηκε το Ισραήλ, οι δύο άνδρες εισήλθαν κατά λάθος στην πόλη που ελέγχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή.


Αφού τους συνέλαβαν, διαδόθηκε γρήγορα η φήμη πως στο αστυνομικό τμήμα κρατούνταν Ισραηλινοί μυστικοί πράκτορες, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί πλήθος περισσότερων από 1.000 ατόμων, ζητώντας το θάνατό τους.

Οι έφεδροι των IDF ξυλοκοπήθηκαν και μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου από το πλήθος, και ο Σάλχα ήταν αυτός που έδειξε τα ματωμένα του χέρια στο πλήθος.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ακόμη ένας από τους δράστες, ο Νασέρ Αμού Χαμπίντ, πέθανε από καρκίνο. Ήταν ιδρυτής της Ταξιαρχίας Μαρτύρων Αλ Άκσα της Φατάχ.

Λωρίδα της ΓάζαςβομβαρδισμόςΤεχεράνηΙράνΙσραήλπύραυλοιεπίθεσηειδήσεις τώρα