Κόσμος|03.10.2024 20:37

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Μπορούμε να εξαλείψουμε όλες τις απειλές

Μαρία Ζαχαράκη

Η αυξανόμενη ανησυχία στην Τουρκία μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για «τον επόμενο στόχο του Ισραήλ» και τις επιπτώσεις των ισραηλινών επιχειρήσεων και τις πυραυλικές απειλές του Ιράν οδήγησε σε ερώτημα προς το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σχετικά με το ενδεχόμενο να μετατραπεί η πρόσφατη ένταση σε έναν περιφερειακό πόλεμο.

Ο αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης του Τύπου, ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

«Οι απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ, οι οποίες αγνοούν το διεθνές δίκαιο, συνεχίζουν να απειλούν τη διεθνή ασφάλεια και την παγκόσμια και περιφερειακή σταθερότητα. Στο σημείο που βρισκόμαστε έχει αποδειχθεί το πόσο δίκαιη είναι η ανησυχία μας για το ότι οι ισραηλινές επιθέσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στη Γάζα, αλλά και πως θα εξαπλωθούν σε όλη την περιοχή. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να εξαλείψουν όλες τις απειλές και τους κινδύνους που στρέφονται ή θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον της επιβίωσής μας».

Η Τουρκία δεν συμμετείχε στην άσκηση Ramstein εξαιτίας της Ελλάδας

Επιπλέον, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας επέρριψε σήμερα ανοιχτά κατηγορίες κατά της Ελλάδας για την απόφαση να μην συμμετάσχει ο τουρκικός στρατός στην άσκηση «Ramstein Flag-2024».

Ο Ακτούρκ δήλωσε ότι η άρνηση συμμετοχής οφείλεται στο ότι η Ελλάδα παρουσίασε τη γραμμή FIR ως περιοχή κυριαρχίας της
«Στο έγγραφο σχεδιασμού της άσκησης που ετοίμασε η Ελλάδα, κατόπιν αιτήσεως του σχεδίου πτήσης, στη γραμμή FIR (Flight Information Region) που την παρουσίασε ως δική της περιοχή κυριαρχίας, ελήφθησαν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες και παρόλο που οι αρχές του ΝΑΤΟ έδειξαν θετική προσέγγιση, δεν διασφαλίστηκε η συμμετοχή στην άσκηση λόγω της επιμονής στη στάση της οικοδέσποινας Ελλάδας».

ΙσραήλΤεχεράνηΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάντουρκικό υπουργείο Άμυναςπύραυλοιειδήσεις τώραΙράνΛίβανος