Κόσμος|04.10.2024 06:50

Έλληνας της Βηρυτού στο ethnos.gr: «Οι μεγάλοι φόβοι που μας κάνουν να σκεφτόμαστε τη φυγή»

Κώστας Ασημακόπουλος

Το δρόμο της προσφυγιάς παίρνουν ο ένας μετά τον άλλον οι Έλληνες που ζουν στη Βηρυτό φοβούμενοι πως η κατάσταση θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα και δεν θα είναι πλέον ασφαλείς ούτε και στα σημεία που σήμερα θεωρούνται μακριά από το πλαίσιο των συγκρούσεων.

Έλληνας που εδώ και δύο μήνες βρίσκεται στην Αθήνα για λόγους υγείας μιλάει στο ethnos.gr για την κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο. Αναφέρεται στην αγωνία των Ελλήνων που κορυφώνεται μέρα με τη μέρα αλλά και για πολλούς που είναι έτοιμοι να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Αντίστροφη μέτρηση από το 2000

Ο Γ.Α. του Γ. τόνισε πως η αντίστροφη μέτρηση άρχισε από τη μεγάλη έκρηξη που έγινε στη Βηρυτό τον Αύγουστου του 2000 και πιστεύει πως ακόμα θα δούμε πολλά μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση: «Κυκλοφορεί ένα βίντεο που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις πως το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τη μεγάλη έκρηξη στην αποκευμένη αμωνία στο λιμάντι της Βηρυτού. Εάν πράγματι είναι αληθινό αυτό το βίντεο που δείχνει την ενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού από ψηλά επιβεβαιώνει πως τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Εγώ βρίσκομαι στην Αθήνα για λόγους υγείας. Αν όλα πάνε καλά σύντομα θα πρέπει να επιστρέψω στη Βηρυτό όπου έχω την οικογένεια μου. Τα περιμέναμε λίγο πολύ αυτά και αν δεν είχαμε τον κορωνοϊό θα είχαν γίνει νωρίτερα», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Οι κινήσεις των Ισραηλινών ήταν στοχευμένες»

«Το αίσθημα της ανασφάλειας μεταξύ της κοινότητας των Ελλήνων είναι πιο υψηλό από ποτέ, αλλά οι Έλληνες είναι μαθημένοι στα δύσκολα. Οι Έλληνες κάπου βρίσκονται στη μέση αυτής της διαμάχης. Δεν προκαλούμε, προσπαθούμε να κοιτάμε τη δουλειά μας - όσοι έχουν ακόμα δουλειές και πληρώνονται. Αλλά η ασφάλεια μας έχει ένα όριο. Μέχρι στιγμής οι κινήσεις του Ισραήλ είναι στοχευμένες προς στόχους της Χεζμπολάχ. Δεν είχαμε κάποια μεγάλη αστοχία αλλά αυτό δεν ησυχάζει κανέναν. Οι Έλληνες μένουν διάσπαρτα σε 3-4 μεγάλες γειτονιές της Βηρυτού. Δεν ήταν κανείς κοντά στο σημείο που έγινε η μεγάλη επίθεση στο στρατηγείο της Χεζμπολάχ. Υπό αυτή την έννοια υπάρχει ένας εφησυχασμός».

Οι δύο μεγάλοι φόβοι

Όπως λέει ο Γ.Α. αυτό που φοβούνται οι Έλληνες είναι μήπως στελέχη της Χεζμπολάχ βρουν καταφύγιο σε περιοχές που ζουν οι Έλληνες ή να αποθηκεύσουν πολεμοφόδια εκεί και έτσι γίνουν όλοι στόχος: «Αυτός είναι ο εφιάλτης όλων. Υπάρχει δυσπιστία, φόβος, ανασφάλεια για το ποιος έρχεται στη γειτονιά και για ποιο λόγο. Φοβόμαστε μην κρυφτούν ανάμεσα μας οι άνθρωποι που είναι στο στόχαστρο του Ισραήλ ή έχουν κάποια αποθήκη με πυρομαχικά. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Κανείς δε μπορεί και δε θέλει να μιλήσει ειδικά επώνυμα. Οι αρχές μας έχουν ζητήσει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Τα πράγματα είναι δύσκολα».

«Έχει καταρρεύσει η οικονομία»

Σε ερώτηση για το πως θα επιστρέψει στπίτι του και αν φοβάται είπε: «Κατ΄αρχήν θέλω να επιστρέψω υγειής. Θα μου επιτρέψετε να κρατήσω για μένα το πως θα γυρίσω. Δε φοβάμαι για μένα αλλά για την οικογένεια μου. Δεν ξέρω τι θα γίνει το επόμενο διάστημα αλλά δε βλέπω και κάτι που να μας κάνει αισιόδοξους. Φοβόμαστε και ανησυχούμε. Τα σχολεία δε λειτουργούν και κανείς δεν ξέρει πότε θα λειτουργήσουν. Η οικονομία έχει καταρρεύσει. Τα αγαθά είναι περιορισμένα και οι ζημιές που έχουν προκληθεί δεν φτιάχνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Θα χρειαστούν χρόνια ίσως και μία ολόκληρη γενιά».

Έχουν απομείνει 1.000 Έλληνες

Όπως τόνισε ο Γ.Α. από τους περίπου 7.000 μέλη της Ελληνικής κοινότητας που ήταν στη Βηρυτό έχουν απομείνει περίπου 1.000 Έλληνες: «Πάνω κάτω εκεί είναι το νούμερο όσως παλεύουν ακόμα με το φόβο και την ανασφάλεια. Οι ηλικιωμένοι είναι οι πιο δύσκολες περιπτώσεις καθώς αρνούνται κατηγορηματικά να φύγουν από τον τόπο που μεγάλωσαν. Και που να πάνε; Που και πως να ξεκινήσουν από την αρχή; Η πόλη έχει περίπου 5.000.000 πληθυσμό και έχουν φύγει πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι».

Επιστροφή με C130

Σύμφωνα με τις πηγές συνολικά 1.974 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο τον τελευταίο χρόνο και 9.384 έχουν τραυματιστεί.

Στο μεταξύ την Πέμπτη (3/10) άλλοι 60 Έλληνες και Κύπριοι επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον Νίκο Δένδια: «Ενημερώθηκα σε πραγματικό χρόνο στο ΕΘΚΕΠΙΧ από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας & την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση», έγραψε στο X.

ΤεχεράνηΈλληναςΒηρυτόςΙσραήλπύραυλοιπόλεμοςΛίβανοςειδήσειςειδήσεις τώρα