Κόσμος|03.10.2024 22:17

Λίβανος: «Χτυπάνε όπου θέλουν με τα αεροπλάνα, χτυπάνε σκοτώνουν αμάχους» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες στο OPEN

Newsroom

Η Ναντίν Ζορμόντ είναι μία από τους 38 Κύπριους πολίτες, μόνιμους κατοίκους Λιβάνου που έχουν μόλις προσγειωθεί με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Επιβιβάστηκαν το πρωί μαζί με 22 Έλληνες πολίτες στο C-130 της Πολεμικής αεροπορίας σε μια επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους. Όπως λέει η ίδια, «η κατάσταση στο Λίβανο είναι πολύ κακή και έπρεπε να βρούμε ένα ασφαλές καταφύγιο.Τώρα νιώθω πολύ καλύτερα και ειδικότερα τα παιδιά που άκουγαν τους ήχους, τα αεροπλάνα, τις βόμβες».

«Ήταν πολύ δύσκολο, πολύ τραυματικό»

Επίσης κάτοικος Λιβάνου, με καταγωγή από την Κύπρο, η Κλέα Ρίτα Μπαρσαμιάν τονίζει πως, «ήταν πολύ δύσκολο, πολύ τραυματικό. Επειδή ζούμε στην Κύπρο και τα πράγματα είναι πιο χαλαρά εδώ. Έμενα στο σπίτι, δε μπορούσα να κάνω κάτι. Απλά μίλαγα με τους γονείς μου που με περίμεναν να έρθω πίσω στην Κύπρο». Το μεταγωγικό αεροσκάφος συνέχισε το ταξίδι του για την Αθήνα.

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας, με μία ανάρτηση στο Χ αναφέρθηκε στην επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων και Κύπριων του Λιβάνου. «Ενημερώθηκα σε πραγματικό χρόνο από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας & την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση», τόνισε ο υπουργός εθνικής άμυνας.

Στις 4.10 το απόγευμα της Πέμπτης (03/10) το μεταγωγικό αεροσκάφος C130 προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, αποβιβάζοντας τους 22 Έλληνες υπηκόους που εγκατέλειψαν τον Λίβανο. Εκατοντάδες είναι όμως οι Έλληνες που μένουν πίσω σε μια Βηρυτό η οποία βομβαρδίζεται καθημερινά από τις ισραηλινές δυνάμεις. Κάποιοι από αυτούς περιέγραψαν στο ΟΡΕΝ τις δραματικές στιγμές που ζουν.

Ο Μπασάμ Ομπέιντ είπε πως:  «Χτυπάνε όπου θέλουν με τα αεροπλάνα, χτυπάνε σκοτώνουν αμάχους, και πρόσφυγες γεμίσαμε, σ’ όλο το Λίβανο, από το βόρειο, το ανατολικό Λίβανο. Σου λένε ότι εκεί μέσα στεγάζονται οι του Χεζμπολάχ. Ύποπτες πολυκατοικίες πέφτουν κάτω συνέχεια, συνέχεια χτυπάνε εκεί και ο κόσμος τρέχει να ψάχνει καταφύγια». Ο Μαρόν Μουνσέφ πρόσθεσε πως: «Δε σταματάει ο βομβαρδισμός, κάπου το έχουμε συνηθίσει, ξεκινάνε 12 το βράδυ, την ημέρα συνέχεια ακούμε βομβαρδισμό. Ο φόβος είναι ανθρώπινος, το παθαίνουμε πνευματικά, το παθαίνουμε και υλικά». Στο OPEN μίλησε και ο πατέρας Ιουστίνος. «Κάθε βράδυ δεν κοιμόμαστε, όλο αγρυπνία κάνουμε. Έχουμε βομβαρδισμό, μέχρι το πρωί, και παντού. Μέσα στη Βηρυτό, ήταν μακριά μας περίπου 1 χιλιόμετρο. Είχαμε δυστυχώς 7 νεκρούς», υπογράμμισε.

«Οι πιο πολλοί έχουν φύγει»

Παρά το γεγονός πως έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον θάνατο, όπως εξηγούν δε θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Ολόκληρες οικογένειες έρχονται κατά εδώ. Γεμίσανε τα άδεια διαμερίσματα, τα σχολεία, μέχρι στη Συρία έφυγαν μερικοί. Ήδη έχουν φύγει Έλληνες, οι πιο πολλοί έχουν φύγει. Εγώ δεν πρόκειται να φύγω, να αφήσω τα πάντα να σηκωθώ να φύγω, είναι δύσκολα τα πράγματα», τονίζει ο Μπασάμ Ομπέιντ.

Υπολογίζεται πως στον Λίβανο διαμένουν περίπου 3.500 Έλληνες υπήκοοι και 1.000 συνδεόμενα με αυτούς άτομα. Για τον επαναπατρισμό τους βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο αεροσκάφη C130 ενώ εν αναμονή είναι και δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Μέση ΑνατολήΛίβανοςΧεζμπολάχειδήσεις τώραΙσραήλβομβαρδισμόςΠόλεμος στο Ισραήλ