Κόσμος|04.10.2024 11:40

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας προειδοποιεί για Αιγαίο και καταγγέλλει Ισραήλ

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την εκμετάλλευση των ειλικρινών της προθέσεων στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, τόνισε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της χώρας για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

«Σημειώθηκε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να γίνει κατάχρηση της ειλικρινούς της προσέγγισης και των προσπάθειών της για την καλλιέργεια εδάφους συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος. Τονίστηκε ότι η καλύτερη επιλογή είναι η δράση με κοινή λογική».

Πέραν της Μεσογείου, το Συμβούλιο έστρεψε το βλέμμα του στη Μέση Ανατολή, με την Άγκυρα να επαναλαμβάνει την έντονη κριτική της απέναντι στο Ισραήλ, επικεντρώνοντας τη ρητορική της στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και την αποτυχία των διεθνών φορέων να λάβουν δράση.

Η Τουρκία καταδικάζει την απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει την είσοδο στον γγ του ΟΗΕ

«Δηλώθηκε ότι πρέπει να αυξηθούν οι διεθνείς προσπάθειες, πέρα από τις αποφασιστικές προσπάθειες της Τουρκίας να σταματήσει τη γενοκτονία την οποία υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμο εδώ και έναν χρόνο, προκειμένου να επιτευχθεί διαρκής εκεχειρία και ειρήνη στην Παλαιστίνη, χωρίς καθυστέρηση.

Παράγοντες σε θέσεις ευθύνης, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καλούνται να αναλάβουν άμεση δράση για να αποτρέψουν τις επιθέσεις του Ισραήλ και πέρα από τα Παλαιστινιακά εδάφη με στόχο την εξάπλωση της σύγκρουσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Η κίνηση του Ισραήλ να απαγορεύσει την είσοδο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ προκάλεσε την καταδίκη της Άγκυρας, ενώ η κυβέρνηση της Άγκυρας επιβεβαίωσε τη στήριξη της Τουρκίας προς τον Λίβανο.

«Η απόφαση του Ισραήλ να κηρύξει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών persona non grata και να του απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα καταδικάστηκε ως το τελευταίο παράδειγμα περιφρόνησης του νόμου από το Ισραήλ.

Επιβεβαιώθηκε ότι η Τουρκία, ως έθνος και ως κράτος, θα σταθεί δίπλα στον αδελφό λιβανέζικο λαό και την κυβέρνησή του απέναντι στις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ».

ΑιγαίοΙσραήλΙράνπύραυλοιειδήσεις τώραΤουρκίαΤεχεράνη