Κόσμος|04.10.2024 11:57

Διάγγελμα Χαμενεΐ: Κοινός εχθρός το Ισραήλ - Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν νόμιμη, το ίδιο και η δική μας

Newsroom

Σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ από τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά από σχεδόν πέντε χρόνια.

«Οι πολιτικές που υιοθέτησε ο εχθρός μας (το Ισραήλ) ήθελαν να σπείρουν τον διχασμό ανάμεσά μας, ανάμεσα στους Μουσουλμάνους. Τους ίδιους εχθρούς έχουν οι Παλαιστίνιοι, οι Λιβανέζοι, οι Αιγύπτιοι, οι Ιρακινοί. Επίσης, η Υεμένη και η Συρία έχουν τον ίδιο εχθρό», είπε χαρακτηριστικά ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν.

Πρόσθεσε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και 250 μεταφέρθηκαν στη Γάζα ως όμηροι, ήταν μια νόμιμη πράξη, όπως και η επίθεση του Ιράν στη χώρα αυτή την εβδομάδα.

Τα σχόλιά του έρχονται λιγότερο από μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ,σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Μπαράζ χτυπημάτων στη Βηρυτό

Σφοδροί ήταν οι βομβαρδισμοί των ισραηλινών δυνάμεων το βράδυ της Πέμπτης στη Βηρυτό και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα της, που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ, καθώς έγιναν 11 αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί κάνοντας τη νύχτα μέρα.

11 συνεχόμενοι βομβαρδισμοί με στόχο τον διάδοχο του Νασράλα 

Η σφοδρότητα των βομβαρδισμών καταγράφηκε σε βίντεο, όπου φαίνεται ότι φωτιά και καπνός σκεπάζουν τα πάντα. Στόχος της επίθεσης στην Ντανιγιές ήταν ο Χασέμ Σαφιεντίν, ο φερόμενος ως διάδοχος του Χασάν Νασράλα που δολοφονήθηκε από ισραηλινό χτύπημα στις 27 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές υπήρχε συνάντηση κορυφαίων ηγετών της Χεζμπολάχ σε ένα καταφύγιο και η τοποθεσία αυτή ήταν ο στόχος αυτών των διαδοχικών αεροπορικών επιδρομών με τη χρήση αυτών των μεγάλων πυρομαχικών.

Ο Σαφιεντίν είναι ο επικεφαλής του ανώτερου πολιτικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ και ήταν το νο2 της πολιτικής πτέρυγας της οργάνωσης πριν την δολοφονία Νασράλα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Σεπτεμβρίου μετά από χτύπημα στην ίδια περιοχή την οποία βομβάρδισε σήμερα τα ξημερώματα ο ισραηλινός στρατός.

Βίντεο από το χτύπημα αποτυπώνουν την ένταση του χτυπήματος με πυκνό καπνό και φωτιά να σκεπάζουν τα πάντα. Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη Βηρυτό έκαναν λόγο για δυνατούς ήχους που έκαναν τα κτήρια να τρέμουν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τον στρατό που να λέει εάν η επιχείρηση ήταν ή όχι επιτυχής.

Συνολικά, τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε 37 ανθρώπους σε 24 ώρες, ανακοίνωσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί διεμήνυσε χθες πως τα «σκληρά πλήγματα που καταφέρνουμε στη Χεζμπολάχ», στη Βηρυτό, στην κοιλάδα Μπεκάα, στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα του Λιβάνου «θα συνεχιστούν». Είπε πως οι δυνάμεις του δεν θα επιτρέψουν στη Χεζμπολάχ να «εγκατασταθεί» ξανά στον νότιο Λίβανο.

Την τέταρτη ημέρα των χερσαίων επιχειρήσεων στον νότιο Λίβανο, που είναι κατ’ αυτόν «περιορισμένες», ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες πως 15 μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα εναντίον «κτηρίου του δήμου της Μπιν Τζμπάιλ», κοντά στα σύνορα, όπου «ήταν αποθηκευμένες ποσότητες όπλων».

Παράλληλα, εξέδωσε νέα διαταγή να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι κάτοικοι 25 χωριών του νοτίου Λιβάνου.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανέφερε πως απώθησε δυο εισβολές ισραηλινών στρατευμάτων, στη μια περίπτωση πυροδοτώντας εκρηκτικά.

Ανέφερε επίσης πως εκτόξευσε χθες ρουκέτες εναντίον της Τιβεριάδας, πόλης του βόρειου Ισραήλ.

Τι γνωρίζουμε για τον Σαφιεντίν;

Είναι ένα από τα δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης που θεωρείται ότι διεκδικούν τη διαδοχή του Νασράλα. Ο άλλος υποψήφιος πιστεύεται ότι είναι ο Ναϊμ Κασίμ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ. Ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ και ξάδελφος του Νασράλα, ο Σαφιεντίν θεωρείται ότι έχει το προβάδισμα στη διαδοχή της ηγεσίας.

Γεννήθηκε το 1964 στο χωριό Deir Qanoun en-Nahr του νότιου Λιβάνου, κοντά στην Τύρο. Σπούδασε θεολογία μαζί με τον Νασράλα στα δύο κύρια κέντρα θρησκευτικής μάθησης των σιιτών, την ιρακινή πόλη Νατζάφ και το Κομ στο Ιράν. Εντάχθηκαν μαζί στη Χεζμπολάχ κατά τις πρώτες ημέρες της οργάνωσης.

Ο Safieddine έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν. Ο γιος του, Ρεντά, είναι παντρεμένος με την κόρη του Κασέμ Σολεϊμανί, του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού που σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ το 2020.

Εκτός από επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ, ο Σαφιεντίν είναι βασικό μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου (Shura) της οργάνωσης και επικεφαλής του συμβουλίου Τζιχάντ.

ΙσραήλΙράνπύραυλοιΤεχεράνηΑγιατολάχ Αλί Χαμενεϊειδήσεις τώραεπίθεση