Κόσμος|04.10.2024 13:20

Τουρκία: Ο Φιντάν θα ενημερώσει τα κόμματα για την «απειλή» του Ισραήλ τις επόμενες εβδομάδες

Μαρία Ζαχαράκη

Υπό την αυξανόμενη πίεση της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση συμφώνησε να παράσχει ενημέρωση στο κοινοβούλιο και στα πολιτικά κόμματα σχετικά με την «απειλή» που, σύμφωνα με τον Ερντογάν, θέτει το Ισραήλ κατά της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση απάντησε θετικά στο αίτημα της αντιπολίτευσης και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ θα ενημερώσουν το τουρκικό κοινοβούλιο για το θέμα σε κλειστή συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να δίδεται συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ερντογάν: «Ο επόμενος στόχος του Ισραήλ είναι η Τουρκία» 

Αναμένεται να παράσχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το γιατί η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει στόχο στο σημερινό περιφερειακό πλαίσιο. Ο επικεφαλής της ομάδας του AKP, Αμπντουλάχ Γκιουλέρ, δήλωσε: «Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούν να γίνουν με τους υπουργούς μας άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων. Μια ειδική ενημέρωση στο Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τις επόμενες εβδομάδες».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις όταν δήλωσε ότι «ο επόμενος στόχος του Ισραήλ είναι η Τουρκία».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), αντέδρασαν άμεσα, ζητώντας κοινοβουλευτική ενημέρωση για το ζήτημα. Ο ηγέτης του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, εξέφρασε την ανησυχία του για τη δήλωση του προέδρου και ζήτησε διαφάνεια, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν είναι ξεκάθαρη για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

επίθεσηπύραυλοιΙσραήλΤουρκίαΧακάν ΦιντάνΙράνειδήσεις τώραΤεχεράνη