Κόσμος|04.10.2024 18:55

«Εκτός γραμμής» Ντόναλντ, η Μελάνια Τραμπ: Υπέρμαχος του δικαιώματος στην άμβλωση – Όσα αναφέρει στην αυτοβιογραφία της

Newsroom

Θέση που θα συζητηθεί, υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, παίρνει, στην πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία της, η Μελάνια Τραμπ. Το βιβλίο για τη ζωή της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ θα κυκλοφορήσει ένα μήνα πριν τις αμερικανικές εκλογές, που υπάρχει περίπτωση να φέρουν τον σύζυγό της, για μία δεύτερη προεδρική θητεία, στον Λευκό Οίκο.

Όπως δηλώνει στο βιβλίο, promo αποσπάσματα του οποίου κυκλοφόρησαν την Τετάρτη (02/10), η Μελάνια Τραμπ είναι παθιασμένη υπέρμαχος του δικαιώματος των γυναικών στα σώματά τους – συνεπώς, και του δικαιώματος στην επιλογή διακοπής μίας κύησης. «Είναι επιτακτική η ανάγκη να εγγυηθούμε ότι, οι γυναίκες, έχουν την αυτονομία να αποφασίσουν εάν οι ίδιες θέλουν να κάνουν παιδιά, με βάση τις πεποιθήσεις τους, χωρίς καμία κυβερνητική παρέμβαση ή πίεση», γράφει η σύζυγος του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, του οποίου η προεκλογική καμπάνια, σε μεγάλο βαθμό, έχει βασιστεί στις πεποιθήσεις του κατά των αμβλώσεων. 

«Θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών στην ατομική ελευθερία»

«Για ποιο λόγο να έχει κάποιος άλλος, πέραν της ίδιας της γυναίκας που την αφορά άμεσα, το δικαίωμα να καθορίζει τι θα κάνει με το σώμα της; Το θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών στην ατομική ελευθερία, στην ίδια τους τη ζωή, είναι αυτό που τούς παρέχει τη δικαιοδοσία να διακόψουν μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, εφόσον το επιθυμούν», αναφέρει η Μελάνια Τραμπ στο βιβλίο. «Οι περιορισμοί σε αυτό το δικαίωμα, στην επιλογή να τερματίσουν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, συνεπάγονται απαγόρευση του ελέγχου των σωμάτων τους. Είμαι αυτής της πεποίθησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μου», αναφέρει η ίδια στο βιβλίο.

Η Μελάνια Τραμπ σπανίως εκφράζει δημοσίως τις πολιτικές πεποιθήσεις της. Η αυτοβιογραφία της, με τον τίτλο «Melania», αποκαλύπτει ότι, η πρώην πρώτη κυρία σταθερά διαφωνεί με πολλές θέσεις των Ρεπουμπλικανών. Η έκδοση θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ την ερχόμενη Τρίτη (08/10). Η απόφασή της να εκφραστεί χωρίς αστερίσκους υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση είναι αξιοσημείωτη, όχι μόνο δεδομένης της σχέσης της με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο που κατέρχεται στις εκλογές με βασική θέση κατά αυτού του δικαιώματος, αλλά και με δεδομένη την σοβαρή υποβάθμιση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών υπό τον σύζυγό της και το ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Το 2022, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης Dobbs κατά Jackson, τρεις δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, που διορίστηκαν επί προεδρίας Τραμπ ψήφισαν την κατάργηση της απόφασης Roe κατά Wade από το μακρινό 1973, σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση προστατευόταν ομοσπονδιακά. Έκτοτε, οι Πολιτείες της Αμερικής που διοικούνται από Ρεπουμπλικάνους νομοθέτησαν δρακόντειες απαγορεύσεις στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών. Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε, τόσο να πάρει τα εύσημα για την απόφαση Dobbs κατά Jackson – το διακείμενο της οποίας επί μακρόν αποτελούσε βασικό στόχο των ευαγγελικών και συντηρητικών καθολικών δωρητών και ψηφοφόρων-, όσο και να αποφύγει να «χρεωθεί» την οργή που προκάλεσε, υποστηρίζοντας ότι, το δικαίωμα στην άμβλωση πρέπει να αποφασίζεται από την κάθε Πολιτεία ξεχωριστά. Την ίδια στιγμή, όμως, οι Δημοκρατικοί αντίπαλοί του έχουν σημειώσει μία σειρά από εκλογικές νίκες, με πολλαπλές εκστρατείες για το θέμα, ακόμα και σε Πολιτείες – προπύργια των Ρεπουμπλικανών καθώς, εκτός των αμβλώσεων, θίγονται και άλλα αναπαραγωγικά δικαιώματα, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση – γεγονός που αποδεικνύεται ιδιαίτερα προβληματικό.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εν μέσω καταιγισμού δηλώσεων, τις οποίες οι αντίπαλοι του Τραμπ βρίσκουν μισογυνικές και οπισθοδρομικές, ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ για την αντιπροεδρία, Τζέι Ντι Βανς, ανέφερε σε δημόσια τοποθέτησή του ότι θα υποστήριζε μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων. Ισχυρισμό στον οποίο η σύζυγος του «αφεντικού» του, φαίνεται να αντιτίθεται. Πρόσφατα, ο ίδιος ο Τραμπ ενεπλάκη σε μία διαμάχη σχετικά με το εάν, τον Νοέμβριο, ως κάτοικος Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς, θα ψηφίσει για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση, στην Πολιτεία της Φλόριντα. Η Μελάνια Τραμπ θα κληθεί επίσης να ψηφίσει για το θέμα. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, τελικά, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το δικαίωμα. Κρίνοντας από τα όσα υποστηρίζει στο βιβλίο της η Μελάνια, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι, η ίδια, θα υπερψηφίσει.

Τα απομνημονεύματα της Μελάνια Τράμπ, ένα αντίτυπο εκ των οποίων πήρε ήδη ο Guardian, είναι λιτά, με πολλές περιγραφές της νεότερης ζωής της στη Σλοβενία, της εμπειρίας της από τον κόσμο του modeling στη Νέα Υόρκη και της αγάπης της για τον άνδρα του οποίου έμελλε να γίνει η Τρίτη σύζυγος. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, στο βιβλίο, υπογράφει μία επιφυλλίδα στην οποία επαινεί την «προσήλωση» της συζύγου του στην αριστεία, την «διορατικότητα και τα επιχειρηματικά της επιτεύγματα».

«Οι περιστασιακές πολιτικές διαφωνίες με τον σύζυγό του αποτελούν πτυχή της σχέσης μας»

Στις σελίδες του βιβλίου πριν την αναφορά του δικαιώματος στην άμβλωση, η Μελάνια Τραμπ αποκαλύπτει ότι, και ως μετανάστρια η ίδια, διαφωνούσε με τον σύζυγό της σε ορισμένες πτυχές της μεταναστευτικής πολιτικής της προεδρίας του. «Οι περιστασιακές πολιτικές διαφωνίες μεταξύ εμού και του συζύγου μου αποτελούν πτυχή της σχέσης μας. Πίστευα, όμως, ότι έπρεπε να τις αντιμετωπίζω ιδιωτικά, αντί να τον προκαλώ δημοσίως», γράφει η ίδια. Παρακάτω, όμως, στο βιβλίο, διατυπώνει απόψεις σχετικά με τις αμβλώσεις και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα εκ διαμέτρου αντίθετες με εκείνες του συζύγου της αλλά και του κόμματός του. «Πάντα πίστευα ότι είναι κρίσιμο για τους ανθρώπους να φροντίζουν πρώτα τον εαυτό τους. Είναι μία πολύ απλή έννοια – στην πραγματικότητα, όλοι γεννιόμαστε έχοντας θεμελιακά μία σειρά από δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να απολαμβάνουμε τη ζωή μας. Όλοι έχουμε το δικαίωμα της ικανοποιητικής, αξιοπρεπούς ύπαρξης. Αυτή η προσέγγιση της κοινής λογικής ισχύει και για το αυτονόητο δικαίωμα μιας γυναίκας να παίρνει η ίδια τις αποφάσεις για το σώμα και την υγεία της», γράφει και υποστηρίζει ότι, οι πεποιθήσεις της σχετικά με αυτό το δικαίωμα πηγάζουν από «ένα θεμελιώδες σύνολο αρχών», στον πυρήνα των οποίων βρίσκονται οι «ατομικές και προσωπικές ελευθερίες» για τις οποίες, «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης». Αναλύοντας λεπτομερώς τους «νόμιμους λόγους για τους οποίους μια γυναίκα επιλέγει να τερματίσει την εγκυμοσύνη της», η Τραμπ αναφέρει τον κίνδυνο για τη ζωή της μητέρας, τον βιασμό ή την αιμομιξία- συνθήκες οι οποίες συχνά αποτελούν λόγους εξαίρεσης από τις κρατικές απαγορεύσεις. Η Τραμπ αναφέρει, επίσης και το ενδεχόμενο «συγγενούς γενετικής ανωμαλίας, καθώς και σοβαρές ιατρικές καταστάσεις». Παρακάτω, σημειώνοντας ότι, «και ο χρόνος έχει σημασία», η Τραμπ υπερασπίζεται και το δικαίωμα στην άμβλωση αργότερα στην εγκυμοσύνη.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, ιστορικά,  οι περισσότερες αμβλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τα μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης ήταν αποτέλεσμα σοβαρών εμβρυϊκών ανωμαλιών που πιθανώς θα οδηγούσαν στο θάνατο ή στη θνησιγένεια του παιδιού- ίσως και στο θάνατο της μητέρας. Αυτές οι περιπτώσεις ήταν εξαιρετικά σπάνιες και συνήθως συνέβαιναν μετά από αρκετές διαβουλεύσεις μεταξύ της γυναίκας και του γιατρού της. Θα πρέπει, ως κοινωνία, να υιοθετήσουμε αυτά τα πρότυπα κοινής λογικής. Και πάλι, ο χρόνος έχει σημασία», υπογραμμίζει. Σύμφωνα με στοιχεία του CDC, στις ΗΠΑ πάνω από το 90% των αμβλώσεων πραγματοποιούνται πριν ή κατά την 13η εβδομάδα κύησης. Λιγότερο από το 1% των αμβλώσεων πραγματοποιούνται κατά ή μετά την 21η εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν παραποιήσει κατάφωρα τις θέσεις των Δημοκρατικών για το θέμα. Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια του debate με την Κάμαλα Χάρις, ο Ντόναλντ Τραμπ ψευδώς ισχυρίστηκε ότι, η «αντιπρόεδρος λέει ότι η άμβλωση στον ένατο μήνα είναι απολύτως εντάξει. Ο Τιμ (σ.σ. Γουόλς, κυβερνήτης της Μινεσότα και υποψήφιος αντιπρόεδρος της Χάρις) λέει επίσης ότι, “η εκτέλεση μετά τη γέννηση είναι αποδεκτή”». Ωστόσο, τα στοιχεία, για μία ακόμα φορά, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς Τραμπ: σε καμία απολύτως Πολιτεία δεν είναι νόμιμο να σκοτώνει κανείς ένα μωρό μετά τη γέννησή του.

«Αν εκλεγεί τον Νοέμβριο, ο Τραμπ θα τιμωρήσει τις γυναίκες»

Η εκπρόσωπος της καμπάνιας Χάρις – Γουόλς, Σαραφίνα Τσίτικα, τοποθετήθηκε για τη θέση της Τραμπ όσον αφορά τις αμβλώσεις. «Για κακή τύχη των γυναικών σε όλες τις ΗΠΑ, ο σύζυγος της κυρίας Τραμπ διαφωνεί κατηγορηματικά μαζί της. Αυτός είναι και ο λόγος που, πάνω από μία στις τρεις Αμερικανίδες ζουν υπό το καθεστώς απαγόρευσης των αμβλώσεων που επέβαλλε ο Τραμπ, το οποίο αποτελεί και απειλή για την υγεία, την ελευθερία και τη ζωή τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ το έχει καταστήσει απολύτως σαφές: αν κερδίσει τον Νοέμβριο, θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, θα τιμωρήσει τις γυναίκες και θα περιορίσει την πρόσβασή τους στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη». Από πλευράς Ντόναλντ Τραμπ δεν υπήρξε κάποιο σχετικό σχόλιο.

Και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως, η Μελάνια Τραμπ ανέδειξε τις απόψεις της για το θέμα, δημοσιεύοντας ένα σύντομο βίντεο στο οποίο η ίδια αναφέρεται στο περιεχόμενο του βιβλίου της. «Πολλές γυναίκες επιλέγουν την άμβλωση λόγω προσωπικών ιατρικών ανησυχιών. Οι καταστάσεις αυτού του είδους, με σημαντικές ηθικές επιπτώσεις βαραίνουν πολύ τη γυναίκα και την οικογένειά της και αξίζουν την ενσυναίσθησή μας. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, την πολυπλοκότητα που ενυπάρχει στην απόφαση για το αν η μητέρα θα πρέπει να διακινδυνεύσει την ίδια της τη ζωή για να γεννήσει», ανέφερε η ίδια σε μία σαφώς μη-Τραμπική έκκληση για ενσυναίσθηση απέναντι στις γυναίκες.

«Οι νεαρές γυναίκες, όταν έρχονται αντιμέτωπες με μια απροσδόκητη εγκυμοσύνη, συχνά βιώνουν  αισθήματα απομόνωσης και σημαντικού στρες. Όπως και οι περισσότεροι Αμερικανοί, είμαι υπέρ της προϋπόθεσης της γονικής συναίνεσης των ανήλικων κοριτσιών, πριν υποβληθούν σε άμβλωση.  Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό. Στις επόμενες γενιές πρέπει να παρασχεθούν γνώσεις, ασφάλεια, προστασία και παρηγοριά. Να αρθεί το πολιτισμικό στίγμα που συνδέεται με την άμβλωση», αναφέρει η πρώην Πρώτη Κυρία η οποία εκφράζει και την αλληλεγγύη της απέναντι στους ακτιβιστές των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

«Συνήθως, το σύνθημα “My body, my choice” (σ.σ. “Δικό μου το σώμα, δική μου και η επιλογή”), συνδέεται με τις γυναίκες ακτιβίστριες και εκείνους που ευθυγραμμίζονται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση. Αν, όμως, το σκεφτούμε το “My body, my choice”, ισχύει και τις τις δύο πλευρές – το δικαίωμα μιας γυναίκας να λαμβάνει ελεύθερη τις αποφάσεις που αφορούν το σώμα της, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να επιλέξει τη ζωή. Πρόκειται για την προσωπική της ελευθερία», καταλήγει.

Ντόναλντ ΤραμπδικαιώματααμβλώσειςΚάμαλα ΧάριςΗΠΑαυτοβιογραφίαΜελάνια ΤραμπΆμβλωσηΑνώτατο Δικαστήριοειδήσεις τώραγυναίκες