Κόσμος|05.10.2024 20:15

Τουρκία: Άνοιγμα της κυβέρνησης σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη

Μαρία Ζαχαράκη

Το οικονομικό επιτελείο της Τουρκίας αξιοποίησε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως πλατφόρμα για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών, ωστόσο τα αποτελέσματα παραμένουν αβέβαια.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μίλησε σε δείπνο που φιλοξένησε το Tουρκο-Αμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο (TAIK) με εκπροσώπους από 25 αμερικανικές εταιρείες του Fortune 100 και αργότερα στην εναρκτήρια εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης, όπου επανέλαβε τον στόχο της προεδρίας να αυξήσει το μερίδιο της Τουρκίας στην παγκόσμια αγορά ΑΞΕ από 1 σε 1,5%,

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, εργάστηκε υπερωρίες καθώς παρακολούθησε τρεις συναντήσεις επενδυτών κεκλεισμένων των θυρών που φιλοξένησε η Citibank, έσφιξε μερικά χέρια στην εκδήλωση της TAIK, καυχήθηκε ότι η Τουρκία έχει μπει σε φάση αποπληθωρισμού σε εκδήλωση της Ένωσης Επιχειρηματιών της Ανατολίας, διαβεβαίωσε τους καλεσμένους της Goldman Sachs ότι η δημοσιονομική λιτότητα της Τουρκίας ήρθε για να μείνει και ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του μιλώντας στους αξιωματούχους της Moody's και της S&P για τις ελπίδες και τα όνειρά του για τα δημόσια οικονομικά.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε στους επενδυτές σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης ότι η Τουρκία υπόσχεται στους επενδυτές «ευρείες επενδυτικές ευκαιρίες για την [παγκόσμια] ενεργειακή μετάβαση».

Ο υπουργός Εμπορίου Μπολάτ ενημέρωσε την πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ Suzanne Clark σχετικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Τουρκία, και δήλωσε ότι στοχεύει να αυξήσει τον όγκο του εμπορίου ΗΠΑ-Τουρκίας στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ποτήρι μισογεμάτο: Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της TΑIK, Μουράτ Οζγεγίν, δήλωσε ότι η ενέργεια των επενδυτών προς την Τουρκία είναι παρόμοια με την ατμόσφαιρα του 2005-2007, όταν επενδύθηκαν 87 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα.

Ποτήρι μισοάδειο: Οικονομολόγοι δήλωσαν στην DW ότι το κοινό-στόχος στη Νέα Υόρκη «δεν ήταν χρήσιμο για τη χώρα» και το μήνυμα για την ανάπτυξη ήταν «ασυμβίβαστο με την πραγματικότητα της Τουρκίας».

Ερντογάν: 3,5 χρόνια χωρίς εκλογές είναι χρυσός

Και μετά τη Νέα Υόρκη, η Τουρκία επιχείρησε να επαναφέρει την εντύπωση του αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού και στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σε κορυφαία στελέχη παγκόσμιων εταιρειών. Τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναδειχθεί σε παγκόσμια δύναμη επενδύσεων, με βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες και συνεχή δέσμευση στη δημοσιονομική πειθαρχία. Ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα έχει τρεισήμισι χρόνια χωρίς εκλογές, χρονικό διάστημα το οποίο θεωρεί «χρυσό» για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης.

Μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο;

Η τουρκική κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εφαρμόσει μείωση των επιτοκίων κατά 250 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο. Μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων, ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του ξένου νομίσματος, να οδηγήσει στην εξάντληση των αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας και να διευρύνει το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων αγοράς και των επιτοκίων πολιτικής.

Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝέα Υόρκηεπενδυτές