Κόσμος|05.10.2024 21:30

Τουρκία: Όταν τα δώρα γίνονται... σκάνδαλο

Μαρία Ζαχαράκη

Ο αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Τραπεζικής Ρύθμισης και Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Μουσταφά Αϊντίν, κάλεσε υψηλόβαθμα στελέχη από τράπεζες και ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο γάμο του και δέχτηκε ακριβά δώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ διέταξε έρευνα και δήλωσε ότι θα ληφθούν «απαραίτητα μέτρα». Το στέλεχος του CHP Γιαλτσίν Καράτεπε κάλεσε τον Αϊντίν να επιστρέψει τα δώρα.

Το κέντρο βάρους της τουρκικής οικονομίας, οι υπηρεσίες

Η τουρκική οικονομία βασίζεται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών με 34% και ακολουθεί το εμπόριο. Ο τομέας της μεταποίησης εξακολουθεί να καταγράφει τα υψηλότερα καθαρά κέρδη, φθάνοντας το 1 τρισεκατομμύριο 6 δισεκατομμύρια 313 εκατομμύρια TL. Αντίθετα, ο τομέας των ακινήτων έκλεισε πέρυσι με καθαρή ζημία 103 δισεκατομμυρίων 296 εκατομμυρίων TL, μαζί με άλλους τομείς, όπως της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, καθώς και της εκπαίδευσης, που επίσης παρουσίασαν ζημίες.

Όχι μειώσεις επιτοκίων σύντομα

Την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 50% και ανακοίνωσε ότι κανείς δεν πρέπει να αναμένει μειώσεις επιτοκίων σύντομα. Η τράπεζα δήλωσε σθεναρά ότι καμία μείωση των επιτοκίων δεν βρίσκεται στον ορίζοντα, εκτός εάν βελτιωθούν οι τάσεις του πληθωρισμού, αλλά οι εξωτερικές πολιτικές πιέσεις ίσως επηρεάσουν τις αποφάσεις πολιτικής της.

κυβέρνησηειδήσεις τώραΤουρκία