Κόσμος|05.10.2024 15:46

Χεζμπολάχ: Αναφορές ότι Χασέμ Σαφιεντίν, επικρατέστερος διάδοχος του Νασράλα είναι νεκρός

Newsroom

Ο φερόμενος ως διάδοχος του Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της ΧεζμπολάχΧασέμ Σιαφεντίν, φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να είναι νεκρός μετά από ισραηλινό χτύπημα σε καταφύγιο στη Βηρυτό. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τρεις πηγές ασφαλείας του Λιβάνου στο Reuters αναφέρουν ότι δεν έχει εντοπιστεί μετά από τη χθεσινή αεροπορική επιδρομή.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που πραγματοποιεί από χθες το Ισραήλ κατά στόχων στα νότια προάστια της Βηρυτού, έχουν εμποδίσει τα συνεργεία διάσωσης από την πραγματοποίηση ερευνών σε έναν στόχο αεροπορικής επιδρομής, όπου εκτιμάται ότι σκοτώθηκε.

Τι γνωρίζουμε για τον Σαφιεντίν

Είναι ένα από τα δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης που θεωρείται ότι διεκδικούν τη διαδοχή του Νασράλα. Ο άλλος υποψήφιος πιστεύεται ότι είναι ο Ναϊμ Κασίμ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ. Ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ και ξάδελφος του Νασράλα, ο Σαφιεντίν θεωρείται ότι έχει το προβάδισμα στη διαδοχή της ηγεσίας.

Γεννήθηκε το 1964 στο χωριό Deir Qanoun en-Nahr του νότιου Λιβάνου, κοντά στην Τύρο. Σπούδασε θεολογία μαζί με τον Νασράλα στα δύο κύρια κέντρα θρησκευτικής μάθησης των σιιτών, την ιρακινή πόλη Νατζάφ και το Κομ στο Ιράν. Εντάχθηκαν μαζί στη Χεζμπολάχ κατά τις πρώτες ημέρες της οργάνωσης.

Ο Σαφιεντίν έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν. Ο γιος του, Ρεντά, είναι παντρεμένος με την κόρη του Κασέμ Σολεϊμανί, του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού που σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ το 2020.

Εκτός από επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ, ο Σαφιεντίν είναι βασικό μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου (Shura) της οργάνωσης και επικεφαλής του συμβουλίου Τζιχάντ.

ΙσραήλΤεχεράνηπύραυλοιΧεζμπολάχΙράνειδήσεις τώραΛίβανος