Κόσμος|05.10.2024 18:31

Πιέζει ο Μακρόν: Να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Newsroom

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά να σταματήσει η αποστολή στο Ισραήλ όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις μάχες στη Γάζα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας, για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης

«Νομίζω ότι σήμερα, η προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε σε μια πολιτική λύση, να σταματήσουμε να παραδίδουμε όπλα για τον πόλεμο στη Γάζα», είπε ο Μακρόν στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France Inter, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν στέλνει όπλα στο Ισραήλ.

«Η προτεραιότητά μας τώρα είναι η αποφυγή της κλιμάκωσης. Ο λαός του Λιβάνου δεν πρέπει να θυσιαστεί. Ο Λίβανος δεν μπορεί να γίνει μία άλλη Γάζα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Ετοιμάζουμε απάντηση στο Ιράν»

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε πολλαπλά μέτωπα γύρω, περιλαμβανομένων «σημαντικών και σοβαρών» αντιποίνων κατά του Ιράν για την μεγάλης κλίμακας επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

«Οι IDF [ισραηλινός στρατός] προετοιμάζουν μια απάντηση στην πρωτοφανή και παράνομη ιρανική επίθεση εναντίον ισραηλινών πολιτών και του Ισραήλ», δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχε την άδεια να μιλήσει δημόσια για το θέμα, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Καθώς το Ισραήλ δήλωσε ότι σχεδιάζει την απάντησή του στις ιρανικές πυραυλικές επιδρομές της Τρίτης, οι οποίες έπληξαν ή έπληξαν κοντά σε μια σειρά από βασικές ισραηλινές βάσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε κατά του πλήγματος των ιρανικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, μία ημέρα αφότου δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον "συζητά" μια τέτοια ενέργεια.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν Μοχσέν Πακνετζάντ δήλωσε το Σάββατο ότι "δεν ανησυχεί" για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή, εν μέσω αναφορών ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει το Ιράν, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Shana του υπουργείου.

Νεκρός ο διάδοχος του Νασράλα;

Στο μεταξύ, ο φερόμενος ως διάδοχος του Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της ΧεζμπολάχΧασέμ Σιαφεντίν, φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να είναι νεκρός μετά από ισραηλινό χτύπημα σε καταφύγιο στη Βηρυτό. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τρεις πηγές ασφαλείας του Λιβάνου στο Reuters αναφέρουν ότι δεν έχει εντοπιστεί μετά από τη χθεσινή αεροπορική επιδρομή.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που πραγματοποιεί από χθες το Ισραήλ κατά στόχων στα νότια προάστια της Βηρυτού, έχουν εμποδίσει τα συνεργεία διάσωσης από την πραγματοποίηση ερευνών σε έναν στόχο αεροπορικής επιδρομής, όπου εκτιμάται ότι σκοτώθηκε.

Ισραήλειδήσεις τώραΤεχεράνηΛίβανοςΠαλαιστίνηΙράν