Κόσμος | 06.10.2024 07:30

Τουρκία: Υπέρ της απαγόρευσης των social media το 46,2% - Τι δείχνει δημοσκόπηση

Μαρία Ζαχαράκη

Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας MetroPOLL φέρνει στο φως μια ανησυχητική τάση στην τουρκική κοινωνία: πάνω από το 42,6% των πολιτών υποστηρίζει τις απαγορεύσεις πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το TikTok.

Ανησυχητική τάση 

Ο ιδρυτής της MetroPOLL, καθηγητής Οζέρ Σεντζάρ, σχολίασε ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους πολιτικούς, καθώς σχεδόν η μισή κοινή γνώμη φαίνεται να εγκρίνει τέτοιες απαγορεύσεις.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης πώς οι ψηφοφόροι ταυτίζονται με την κομματική στάση απέναντι στα ΜΚΔ. Μια σημαντική πλειοψηφία ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος AKP (62,7%) και του συμμάχου του MHP (54,6%) υποστήριξε τις απαγορεύσεις, ενώ μόλις το 24,4% των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP ήταν υπέρ των περιορισμών.

Η Τουρκία έχει μια μακρά ιστορία διαδικτυακής λογοκρισίας, με σημαντικές πλατφόρμες όπως το YouTube, το X και η Wikipedia να αποκλείονται κατά καιρούς. Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η κυβέρνηση έχει επιβάλει νόμους που απαιτούν από τις πλατφόρμες να διορίζουν νόμιμους εκπροσώπους στην Τουρκία και να αποθηκεύουν τα δεδομένα των χρηστών εντός της χώρας. Η μη συμμόρφωση με αυτές τις απαιτήσεις συνεπάγεται κυρώσεις και πρόστιμα. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ένωσης για την Ελευθερία της Έκφρασης, περισσότερες από 1 εκατομμύριο διευθύνσεις URL έχουν μπλοκαριστεί στην Τουρκία μεταξύ 2014 και 2024, συμπεριλαμβανομένων 44.000 ειδησεογραφικών.

social mediaΤουρκίαδημοσκόπησηειδήσεις τώρα