Κόσμος|06.10.2024 21:45

Βολιβία: Ποινές 8 ετών κάθειρξης σε δυο πρώην υπουργούς

Newsroom

Βολιβιανό δικαστήριο καταδίκασε προχθές Παρασκευή δυο πρώην υπουργούς να εκτίσουν ποινές κάθειρξης οκτώ ετών για παρανομίες στην αγορά δακρυγόνων και άλλου στρατιωτικού υλικού για την καταστολή ταραχών, που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των συμμετεχόντων στις μαζικές κινητοποιήσεις υπέρ του αριστερού πρώην προέδρου Έβο Μοράλες στα τέλη του 2019.

Ο Έβο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της Βολιβίας, είχε τεράστια δημοτικότητα όταν αναλάμβανε την εξουσία. Όμως επικρίθηκε από τους αντιπάλους του όταν προσπάθησε να παρακάμψει το Σύνταγμα της χώρας των Άνδεων και να εξασφαλίσει τέταρτη θητεία το 2019.

Κέρδισε τις εκλογές, όμως η δεξιά αντιπολίτευση τον κατηγόρησε για νοθεία. Ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια κι εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού τον εγκατέλειψαν ο στρατός και η αστυνομία, καταλήγοντας να φύγει από τη χώρα.

Μετά την αντικατάσταση του Έβο Μοράλες από την Τζανίνε Άνιες, γερουσιάστρια της δεξιάς που ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος, οπαδοί του άρχισαν με τη σειρά τους διαδηλώσεις. Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ).

Το δικαστήριο έκρινε δυο πρώην υπουργούς της μεταβατικής κυβέρνησης υπό την κυρία Άνιες ενόχους για την παράνομη αγορά δακρυγόνων και άλλου στρατιωτικού υλικού τον Νοέμβριο του 2019.

Ο Αρτούρο Μουρίγιο, ο οποίος ήταν υπουργός Εσωτερικών, κρίθηκε «ένοχος για το αδίκημα των παράνομων διαπραγματεύσεων», ενώ ο υπουργός Άμυνας Λουίς Φερνάντο Λόπες για «το αδίκημα της σύναψης συμβάσεων που ζημίωσαν το κράτος», εξήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Βολιβίαειδήσεις τώρα