Κόσμος|07.10.2024 08:34

Στο πλευρό της Παλαιστίνης η Τουρκία με μαζικές διαδηλώσεις: Εκδήλωση αλληλεγγύης και πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης

Μαρία Ζαχαράκη

Πορείες υπέρ της Παλαιστίνης διοργανώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε 60 πόλεις της Τουρκίας. Οι μαζικότερες καταγράφηκαν στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Με φωτογραφίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε στο Ιράν, στα χέρια των διαδηλωτών η Τουρκία εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή της προς την Παλαιστίνη.

Η Τουρκία, με την ισλαμική της ταυτότητα και τις στενές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, υποστηρίζει ιστορικά την Παλαιστίνη.

Ο στόχος της Άγκυρας

Στις μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν συμμετείχαν επίσης ο γιος και η κόρη του Ερντογάν, Μπιλάλ και Σουμεγιέ, δίνοντας έναν παραπάνω τόνο στον παλμό, εκπροσώπησαν τον ίδιο τον Ερντογάν.

Στις συγκεντρώσεις μίλησε και εκπρόσωπος της Χαμάς, ο οποίος δήλωσε ότι τα σχέδια του Ισραήλ για τη Γάζα απέτυχαν και ο αντιστασιακός λαός επέζησε ενώ συμμετείχαν επίσης πολλοί Τούρκοι καλλιτέχνες.

Η Άγκυρα του Ερντογάν επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να παρουσιάσει τον εαυτό της  ως υπερασπιστή των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων και κυρίως των Παλαιστινίων. Έτσι λοιπόν, αυτές οι πορείες δεν είναι μόνο εκφράσεις αλληλεγγύης ή αγανάκτησης, αλλά αποτελούν εκδήλωση της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΠαλαιστίνηειδήσειςΧαμάςειδήσεις τώραΙσραήλ