Κόσμος|07.10.2024 10:31

Ένας χρόνος από την επίθεση που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» στη Μέση Ανατολή: Η Γάζα που ακόμα υποφέρει και οι «μαύρες» ημερομηνίες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ο τρόμος ξανά στη Γάζα (AP Photo)
Ο τρόμος ξανά στη Γάζα (AP Photo)
Ο τρόμος ξανά στη Γάζα (AP Photo)
Ο τρόμος ξανά στη Γάζα (EPA)
Ο τρόμος ξανά στη Γάζα (EPA)
Ο τρόμος ξανά στη Γάζα (AP Photo)

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, 7 Οκτωβρίου από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο φεστιβάλ Noval, την φονικότερη επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ, που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Η αιφνιδιαστική επίθεση των μαχητών της Χαμάς, το ότι έπιασαν το Ισραήλ απροετοίμαστο σε μια σημαντική εβραϊκή γιορτή, κλόνισε το αίσθημα ασφάλειας των Ισραηλινών και κλόνισε την πίστη τους στους ηγέτες και τον στρατό τους. Το αποτέλεσμα της αιματηρής επίθεσης είναι η Μέση Ανατολή να φλέγεται και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να έχουν σκοτωθεί.

Έναν χρόνο μετά, ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται, το Ισραήλ διεξάγει νέο πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ, ενώ υπάρχει και σύγκρουση με το Ιράν - το οποίο υποστηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ, με το μέλλον να είναι ζοφερό και αβέβαιο.

Εκδηλώσεις μνήμης στο Ισραήλ

Στη Γάζα, η οποία εξακολουθεί να λυγίζει υπό το βάρος του συνεχιζόμενου πολέμου, δεν έχει προγραμματιστεί καμία επίσημη εκδήλωση μνήμης. Στο Ισραήλ, έχουν προγραμματιστεί τελετές και αγρυπνίες.

Οι Ισραηλινοί αναμενόταν να συρρεύσουν σε τελετές, νεκροταφεία και μνημεία σε όλη τη χώρα, στη μνήμη των εκατοντάδων θυμάτων, των δεκάδων ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε αιχμαλωσία και των στρατιωτών που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν προσπαθώντας να τους σώσουν.

Στη Ρεΐμ, στο μέρος όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ μουσικής Nova και όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι, ένα πλήθος έδωσε μέσα σε ατμόσφαιρα περισυλλογής το σήμα για την έναρξη αυτών των τελετών τηρώντας σιγή ενός λεπτού ακριβώς στις 06:29 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), την ώρα που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ.

Λίγο νωρίτερα, οι υπνωτικοί ήχοι του τελευταίου μουσικού κομματιού που είχε ακουστεί πριν από ένα χρόνο στο χώρο αυτό, ακούστηκαν για μερικά λεπτά μπροστά σε ένα πλήθος οικογενειών που πενθούσαν, με μερικούς από τους παριστάμενους να έχουν αποτυπωμένα στα ρούχα τους το πρόσωπο του νεκρού συγγενή τους. Όταν η μουσική διακόπηκε ξαφνικά, όπως είχε γίνει την ημέρα της επίθεσης, μια κραυγή απόγνωσης έσπασε τη σιωπή.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, παρών στη συγκέντρωση, συναντήθηκε με οικογένειες θυμάτων.

Αργότερα μέσα στην ημέρα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα απευθυνθεί στο έθνος. Άλλες συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες στο Τελ Αβίβ, καθώς και το Νιρ Οζ, ένα κιμπούτς του οποίου τριάντα κάτοικοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 συνελήφθησαν όμηροι και οδηγήθηκαν στη Γάζα.

Από το Σίδνεϊ ως το Βερολίνο, από το Μπουένος Άιρες ως τη Νέα Υόρκη, πολυάριθμες συγκεντρώσεις ή τελετές θα σηματοδοτήσουν την επέτειο αυτής της σοκαριστικής επίθεσης.

Ο θλιβερός απολογισμός

Η επίθεση της Χαμάς, η οποία σκότωσε 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και παρέσυρε περίπου 250 στη Γάζα ως ομήρους, συνεχίζει να ρίχνει σκιά στην καθημερινή ζωή του Ισραήλ.

Δεκάδες όμηροι -101 όπως υπολογίζεται- παραμένουν σε αιχμαλωσία, χωρίς να είναι γνωστή η κατάστασή τους. Οι συνοριακές κοινότητες έχουν αναστατωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί. Στρατιώτες σκοτώνονται την ίδια ώρα τόσο στη Γάζα όσο και το Λίβανο. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει συνεχείς διεθνείς επικρίσεις για τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια του πολέμου, με δύο παγκόσμια δικαστήρια να εξετάζουν τις ενέργειές του.

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 41.000 Παλαιστίνιους, έχει εκτοπίσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής και έχει πυροδοτήσει μια ανθρωπιστική κρίση που έχει οδηγήσει σε πείνα. Ο παλαιστινιακός θύλακας έχει καταστραφεί ενώ οι προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αποτύχει.

Το χρονικό του τρόμου σε ημερομηνίες

  • 7 Οκτωβρίου 2023 - Στις 6:29 π.μ., η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, εξαπολύει την επίθεση "Al-Aqsa Flood". Περίπου 5.000 ρουκέτες εκτοξεύονται στο νότιο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, καθώς η χώρα γιορτάζει την τελευταία ημέρα της θρησκευτικής γιορτής Sukkot. Την ίδια ώρα, δεκάδες ένοπλοι μαχητές περνούν τον φράχτη ασφαλείας της Γάζας και απαγάγουν, βασανίζουν και σκοτώνουν αδιακρίτως ηλικίας ή φύλου. Το μουσικό φεστιβάλ Nova αιματοκυλιέται. Μιλώντας σε ένα σοκαρισμένο έθνος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δηλώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο.
  • 8 Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ξεκινά την "Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά", εξαπολύοντας αδιάκοπους βομβαρδισμούς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Σχεδόν 300.000 έφεδροι κινητοποιούνται μέσα σε μόλις 48 ώρες.
  • 9 Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ξεκινά την πολιορκεί της Γάζας.
  • 13 Οκτωβρίου 2023 - Ο ισραηλινός στρατός δίνει εντολή στον πληθυσμό του βόρειου μισού της Λωρίδας της Γάζας, πως έχουν 24 ώρες για να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Παρόλο που κάποιοι φεύγουν νότια, άλλοι αρνούνται.
  • 17 Οκτωβρίου 2023 - Τεράστια έκρηξη πλήττει το νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας κάνει λόγο για 471 νεκρούς, ενώ πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κάνουν λόγο για έναν αριθμό μεταξύ 100 και 300. Η Χαμάς και η σύμμαχός της Ισλαμική Τζιχάντ κατηγορούν το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από το φονικό χτύπημα.
  • 19 Οκτωβρίου 2023 – Οι Χούθι στην Υεμένη, μέλος του «άξονα της αντίστασης» - ενός πολιτικού και στρατιωτικού δικτύου που υποστηρίζεται από το Ιράν και περιλαμβάνει επίσης τη Χαμάς - εκτοξεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, καθώς και εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το λαό της Γάζας.
  • 21 Οκτωβρίου 2023 - Επιτρέπεται η διέλευση των πρώτων φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από το πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας για να μεταφέρουν τα αναγκαία καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα στους Παλαιστίνιους.
  • 27 Οκτωβρίου 2023 - Ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει χερσαία επίθεση στη Γάζα. Οι μαζικοί βομβαρδισμοί που συγκλονίζουν τον θύλακα από τις 8 Οκτωβρίου δεν ήταν αρκετοί για να αποδυναμώσουν τη Χαμάς, η οποία έχει κατασκευάσει ένα εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Λωρίδα. Η οργάνωση θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτό τις σήραγγες  για να κινείται σε όλη την επικράτεια πέρα από την εμβέλεια των ισραηλινών βομβών, καθώς και για να μεταφέρει όπλα και ομήρους.
  • 15 Νοεμβρίου 2023 - Το Ισραήλ πολιορκεί το νοσοκομείο Al-Shifa, το μεγαλύτερο στη Γάζα, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το συγκρότημα ως στρατιωτικό διοικητήριο. Ολόκληρο το νοσοκομείο, το οποίο φιλοξενεί εκατοντάδες Παλαιστίνιους που έχουν διαφύγει από τις μάχες, εκκενώνεται πλήρως από τις ισραηλινές δυνάμεις τρεις ημέρες αργότερα. Και άλλα νοσοκομεία θα αποτελέσουν στόχο του ισραηλινού στρατού τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
  • 24 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου 2023 - Κηρύσσεται η πρώτη εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Η προσωρινή παύση των μαχών επιτρέπει την απελευθέρωση 105 Ισραηλινών, ομήρων -κυρίως γυναικών και παιδιών- με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 240 Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές. Επιτρέπεται επίσης η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν ήδη σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς. Μετά από επτά ημέρες, κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη για παραβίαση της συμφωνίας. Αμέσως μετά ξεσπούν μάχες.
  • 5 Δεκεμβρίου 2023 - Ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει μαζική χερσαία επίθεση γύρω από την πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Το Ισραήλ καλεί τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στην πόλη να κατευθυνθούν νοτιότερα στη Ράφα, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα.
  • 15 Δεκεμβρίου 2023 - Τρεις ισραηλινοί όμηροι που κατάφεραν να ξεφύγουν από τους απαγωγείς τους σκοτώνονται από ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα, ενώ κρατούσαν μια λευκή σημαία. Η γκάφα αυτή πυροδοτεί την οργισμένη αντίδραση των οικογενειών των ομήρων, οι οποίες καλούν την ισραηλινή κυβέρνηση να καταλήξει σε νέα συμφωνία με τη Χαμάς.
  • 22 Δεκεμβρίου 2023 - Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκδίδει ψήφισμα με το οποίο ζητά να μεταφερθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Ο αριθμός των νεκρών έχει πλέον ξεπεράσει τους 20.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς.
  • 2 Ιανουαρίου 2024  - Ο Σαλέχ αλ Αρούνι, το νούμερο δύο στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς, σκοτώνεται σε ισραηλινό χτύπημα στα νότια προάστια της Βηρυτού στο Λίβανο.
  • 4 Ιανουαρίου 2024 - Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας παρουσιάζει το σχέδιό του για την επόμενη μέρα. Η πρόταση αναφέρει ότι η Χαμάς δεν θα ελέγχει τη Γάζα, ούτε θα υπάρχει ισραηλινή πολιτική παρουσία στη Λωρίδα. Ο Γκάλαντ κάνει λόγο για παλαιστινιακές «οντότητες» που θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.
  • 11 Ιανουαρίου 2024 - Ένας διεθνής συνασπισμός με επικεφαλής τις ΗΠΑ εξαπολύει σειρά επιθέσεων κατά των Χούθι στην Υεμένη ως απάντηση στις επανειλημμένες επιθέσεις της φιλοπαλαιστινιακής ομάδας σε φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
  • 23 Ιανουαρίου 2024 - Ο ΟΗΕ εκτιμά για πρώτη φορά ότι ο έρχεται κίνδυνος λιμού στη Λωρίδα της Γάζας .
  • 26 Ιανουαρίου 2024 - Το Διεθνές Δικαστήριο, ανταποκρινόμενο σε υπόθεση που έφερε ενώπιόν του η Νότια Αφρική, διατάσσει το Ισραήλ να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποτρέψει γενοκτονικές πράξεις στη Γάζα. Την ίδια ημέρα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) απολύει υπαλλήλους που κατηγορούνται από το Ισραήλ ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, πολλές χώρες-χορηγοί αναστέλλουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας. Όλες, εκτός από τις ΗΠΑ, θα επαναλάβουν αργότερα τη χρηματοδότησή τους.
  • 29 Φεβρουαρίου 2024 - Η ημέρα της λεγόμενης «σφαγής του αλευριού». Τουλάχιστον 118 Παλαιστίνιοι σκοτώνονται και άλλοι 760 τραυματίζονται κατά τη διάρκεια της διανομής βασικών τροφίμων στην πόλη της Γάζας. Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους. Ο ισραηλινός στρατός απαντά ότι ενώ είχε πραγματοποιήσει  "περιορισμένους πυροβολισμούς" εναντίον ανθρώπων που ισχυρίστηκε ότι λεηλατούσαν, υποστήριξε ότι τα θύματα είχαν σκοτωθεί κατά τη συντριβή. Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα έχει φτάσει τους 30.000.
  • 12 Μαρτίου 2024 - Ένα πλοίο αναχωρεί από την Κύπρο με 200 τόνους φαγητό για να ταΐσει τους πεινασμένους κατοίκους της Γάζας, καθώς ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού έχει αρχίσει δύο ημέρες νωρίτερα. Με τις χερσαίες οδούς προς τη Γάζα αποκλεισμένες από το Ισραήλ, η βοήθεια μπορεί να φτάσει στον θύλακα μόνο από τη θάλασσα και τον αέρα.
  • 25 Μαρτίου 2024 -Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετεί ψήφισμα που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Οι ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν χρησιμοποιήσει αρκετές φορές το δικαίωμα βέτο τους για να εμποδίσουν παρόμοια ψηφίσματα, απέχουν. Το κείμενο παραμένει νεκρό γράμμα.
  • 1 Απριλίου 2024 - Ένα ισραηλινό χτύπημα σκοτώνει επτά μέλη του προσωπικού της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen, η οποία διένειμε τρόφιμα με τη ρητή άδεια του στρατού. Μπροστά στη διεθνή κατακραυγή, ανοίγει έρευνα στο Ισραήλ, η οποία θα ισχυριστεί ότι ο θάνατος των επτά ανθρωπιστικών εργαζομένων ήταν ένα "σοβαρό λάθος". Την ίδια ημέρα, μια αεροπορική επιδρομή που αποδίδεται ευρέως στο Ισραήλ πλήττει το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας, σκοτώνοντας επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.
  • 13 Απριλίου 2024 - Η Τεχεράνη απαντά στην επίθεση στο προξενείο της στη Συρία εκτοξεύοντας περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ - η πρώτη φορά που η Ισλαμική Δημοκρατία εξαπολύει άμεση επίθεση σε ισραηλινό έδαφος. Οι περισσότεροι από τους πυραύλους καταρρίπτονται με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους στην περιοχή.
  • 19 Απριλίου 2024 - Αναφέρονται εκρήξεις στο Ισφαχάν, στην καρδιά του Ιράν. Η πόλη φιλοξενεί αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και υποδομών κεντρικής σημασίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Θεωρείται σε γενικές γραμμές ως μια μετρημένη απάντηση στην εν πολλοίς συμβολική επίθεση του Ιράν αρκετές ημέρες νωρίτερα.
  • 30 Απριλίου 2024 - Η αστυνομία απομακρύνει βίαια τους διαδηλωτές που είχαν οχυρωθεί σε ένα κτίριο στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, συλλαμβάνοντας δεκάδες άτομα. Το επόμενο πρωί, η αστυνομία στο Λος Άντζελες κινείται με τη σειρά της εναντίον διαδηλωτών στο UCLA. Το κύμα των ειρηνικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα έχει εξαπλωθεί σε όλα τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
  • 5 Μαΐου 2024 -Η κυβέρνηση του Νετανιάχου κλείνει τα γραφεία του ειδησεογραφικού καναλιού Al Jazeera του Κατάρ στο Ισραήλ.
  • 7 Μαΐου 2024 -Το Ισραήλ εξαπολύει χερσαία επίθεση στη Ράφα και καταλαμβάνει τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο, έχοντας καλέσει τον πληθυσμό να εκκενώσει την περιοχή. Η επιχείρηση θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες.
  • 22 Μαΐου 2024 - Η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης.
  • 29 Μαΐου 2024 Το Ισραήλ ανακοινώνει ότι κατέλαβε τον έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, μιας νεκρής ζώνης που εκτείνεται περίπου 14 χιλιόμετρα κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων της Λωρίδας της Γάζας.
  • 31 Μαΐου 2024 - Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχτεί πρόταση κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  • 6 Ιουνίου 2024 - Ο ισραηλινός στρατός βάζει στο στόχαστρο ένα σχολείο της UNRWA που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για εκτοπισμένους στο Νουσεϊράτ, ισχυριζόμενος ότι φιλοξενεί κομάντος της Χαμάς που συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώνονται.
  • 11 Ιουνίου 2024 - Η Χαμάς ζητά την "πλήρη παύση" του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ως προϋπόθεση για την αποδοχή της πρότασης κατάπαυσης του πυρός που υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Νετανιάχου επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητά του να καταστρέψει τη Χαμάς και να απελευθερώσει όλους τους ομήρους.
  • 13 Ιουλίου 2024 - Ο Mohammed Deif, επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Ezzedine al-Qassam, σκοτώνεται σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά. Ο Deif, ο οποίος θεωρούνταν από το Ισραήλ ως ο εγκέφαλος πίσω από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, καταδιώκεται από το Ισραήλ για περισσότερα από 30 χρόνια.
  • 27 Ιουλίου 2024 - Μια ρουκέτα που εκτοξεύεται από το Λίβανο στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία σκοτώνει 12 άτομα και τραυματίζει άλλα 19. Τα θύματα, ηλικίας μεταξύ 10 και 20 ετών, είναι κυρίως μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Δρούζων. Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση εναντίον ισραηλινών πολιτών από τις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, κάτι που η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα αρνείται.
  •  30 Ιουλίου 2024 - Ο Φουάντ Σουκρ σκοτώνεται σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού, που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τη σιιτική ομάδα Χεζμπολάχ. Το δεξί χέρι του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, πιστεύεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις επιθέσεις της ένοπλης ομάδας κατά ισραηλινών στόχων από το νότιο Λίβανο.
  • 31 Ιουλίου 2024 - Ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, σκοτώνεται σε έκρηξη στην Τεχεράνη.
  • 10 Αυγούστου 2024 – Σημειώνεται ισραηλινό χτύπημα στο σχολείο Al-Tabi'een, το οποίο φιλοξενούσε εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στην πόλη της Γάζας. Σκοτώθηκαν  τουλάχιστον 93 άνθρωποι. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι το σχολείο χρησιμοποιούνταν ως κέντρο διοίκησης από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ και ισχυρίζεται ότι σκότωσε «τουλάχιστον 19 τρομοκράτες».
  • 15 Αυγούστου, 2024 - Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπερνά τις 40.000.
  • 25 Αυγούστου 2024 - Η Χεζμπολάχ εξαπολύει μεγάλη επίθεση κατά του Ισραήλ χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκατοντάδες ρουκέτες. Η ομάδα λέει ότι η επίθεση είναι αντίποινα για τη δολοφονία του Σουκρ στη Βηρυτό στις 30 Ιουλίου.
  • 17-18 Σεπτεμβρίου 2024 - Κατά τη διάρκεια δύο ημερών, χιλιάδες βομβητές και ασύρματοι μελών της Χεζμπολάχ εκρήγνυνται στο Λίβανο και τη Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 37 ανθρώπους -ανάμεσά τους πολλά παιδιά- και τραυματίζοντας χιλιάδες άλλους. Το Ισραήλ ανακοινώνει ένα νέο στόχο στον πόλεμο: να επιτρέψει σε περίπου 60.000 Ισραηλινούς στο βόρειο τμήμα της χώρας που είχαν διαφύγει από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ να επιστρέψουν στα σπίτια τους,κοντά στα λιβανέζικα σύνορα.
  • 22 Σεπτεμβρίου 2024 - Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά. Την επόμενη ημέρα, το Ισραήλ καλεί τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου να εγκαταλείψουν τη χώρα ενόψει ενός νέου κύματος ισραηλινών χτυπημάτων.
  • 28 Σεπτεμβρίου 2024 - Το Ισραήλ εξαπολύει μια άνευ προηγουμένου επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού, καταστρέφοντας τουλάχιστον έξι κτίρια κατοικιών και προκαλώντας μαζικό πανικό στην πρωτεύουσα. Ο Χασάν Νασράλα, ο οποίος ηγήθηκε της σιιτικής ομάδας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, σκοτώνεται στις επιδρομές. Ο θάνατός του επιβεβαιώνεται από τη Χεζμπολάχ την επόμενη ημέρα.
  • 30 Σεπτεμβρίου 2024 - Ο δεύτερος τη τάξει διοικητής της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δηλώνει σε τηλεοπτική ομιλία του ότι ο διάδοχος του Νασράλα θα επιλεγεί με την πρώτη ευκαιρία. Το Ισραήλ ανακοινώνει ότι έχει εξαπολύσει μια περιορισμένη, όπως τη χαρακτηρίζει, χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο.
Ιράνειδήσεις τώραΤεχεράνηΛίβανοςΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλΧαμάςεπίθεσηΜέση Ανατολήπύραυλοι