Κόσμος|07.10.2024 17:09

Η τουρκική αντιπολίτευση απορρίπτει το αφήγημα Ερντογάν περί «απειλής από το Ισραήλ»

Μαρία Ζαχαράκη

Για πολιτική εργαλειοποίηση του πολέμου στη Μέση Ανατολή και διαστρέβλωση των γεγονότων προς όφελος του προσωπικού του αφηγήματος, κατηγορεί σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση CHP τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι ο επόμενος στόχος του Ισραήλ.

Ο Ναμίκ Ταν, τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του CHP, σχολιάζοντας την πολύ-συζητημένη δήλωση του Ερντογάν, υποστήριξε ότι το αφήγημα περί «απειλής από το Ισραήλ» δεν μπορεί να ληφθεί στα σοβαρά. Σύμφωνα με τον Ταν, ο Ερντογάν παρασύρει την Τουρκία σε έναν επικίνδυνο δρόμο που βασίζεται σε συνωμοσιολογικές θεωρίες, αντί για ψύχραιμη και ρεαλιστική εξωτερική πολιτική.

«Θα ήθελα να πω εκ των προτέρων ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι άκρως προβληματικοί και ότι η Τουρκία έχει ταπεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν της αξίζει. Παρακολουθούμε έκπληκτοι, με δυσπιστία, με κοκκινισμένα πρόσωπα και ντροπή το γεγονός ότι μια τόσο μεγάλη χώρα εξευτελίζεται μπροστά στα μάτια του κόσμου, διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα από τον ίδιο της τον πρόεδρο. Σίγουρα η ιστορία θα γράψει τους υπεύθυνους αυτής της μεγάλης ντροπής», ανέφερε ο Ταν.

Ο Ερντογάν, στην ομιλία του κατά την έναρξη του νομοθετικού έτους της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, υποστήριξε ότι το Ισραήλ, αφού στοχοποίησε την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, θα βάλει στο στόχαστρο και την Τουρκία. Αυτή η ρητορική επαναλαμβάνεται συχνά το τελευταίο διάστημα.

Ο Ταν, στην αντίδρασή του, δήλωσε ότι «ο πρόεδρός μας, Οζγκιούρ Οζέλ, έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με αυτή την ισχυριζόμενη απειλή. Περιμένουμε την κοινοβουλευτική συζήτηση που θα διεξαχθεί αύριο (8 Οκτωβρίου) για να δούμε, αν αυτά τα λόγια μπορούν να ληφθούν σοβαρά».

Η Τουρκία δεν είναι μέρος του πολέμου

Ο Ταν υποστήριξε ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία στο παρελθόν βασιζόταν σε αμερόληπτες και σεβαστές αρχές, έχει γελοιοποιηθεί υπό την ηγεσία του Ερντογάν. «Στο παρελθόν, η αξιοπιστία της Τουρκίας βασιζόταν στις αμερόληπτες, συνεπείς, κοσμικές και αξιοσέβαστες αρχές της εξωτερικής της πολιτικής. Σε μια πολύπλοκη περιοχή όπως η Μέση Ανατολή, η οποία αποτελεί πεδίο έντονων συγκρούσεων μεταξύ θρησκειών, αιρέσεων και εθνοτικών ταυτοτήτων, η Τουρκία διατήρησε την κοσμική της γραμμή. Δεν πήρε θέση με βάση τη θρησκεία και τις αιρέσεις και δεν πήρε θέση σε συγκρούσεις ή προβλήματα. Μπορούμε να θυμηθούμε την αντανάκλαση αυτής της συνεπούς πολιτικής εξετάζοντας την επιφύλαξη που καταγράψαμε το 1969 κατά τη διαδικασία της προσχώρησής μας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.

Καταφέραμε να διατηρήσουμε αυτή την προσέγγιση των αρχών για δεκαετίες, μέχρι που οι ονειροπόλες και περιπετειώδεις πολιτικές του Ερντογάν, τροφοδοτούμενες από τις αχαλίνωτες φιλοδοξίες του, έγιναν μπελάς στο κεφάλι μας. Αυτή η αντίληψη της επιπόλαιης, χωρίς αρχές, ευκαιριακής, αποτυχημένης και ανάξιας εξωτερικής πολιτικής ώθησε την Τουρκία στην αγκαλιά των μεγάλων ταλαντεύσεων και σε ανεξήγητες, ασυνεπείς και τραγελαφικές θέσεις. Σήμερα, βρίσκεται μπροστά μας μια νέα τέτοια κατάσταση», τόνισε.

Ιστορική προδοσία

Ο Ταν, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, δήλωσε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν είναι μια «προδοσία» στις αρχές του Ατατούρκ και στο σύνθημα «Ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο». Η εξωτερική πολιτική που προωθείται σήμερα, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, παραβιάζει τις κοσμικές αρχές του Συντάγματος και θέτει την Τουρκία σε κίνδυνο να απομονωθεί διεθνώς.

«Αν η Τουρκία είχε καταφέρει να διατηρήσει τη βαρύτητά της, συνεχίζοντας την πάγια πολιτική της, θα μπορούσε να αποτρέψει την εξάπλωση των περιφερειακών συγκρούσεων. Θα μπορούσε να είχε μειώσει τις φωτιές των συγκρούσεων, που τροφοδοτούνται από σουνίτες και σιίτες πληρεξούσιους από τη Συρία έως την Υεμένη, εξοπλίζοντάς τους.

Ας μην ξεχνάμε: Η αιρετική και παρεμβατική προσέγγιση που ξεκίνησε ο Ερντογάν με την Αραβική Άνοιξη και που προσπαθεί να υιοθετήσει σήμερα η Λαϊκή Συμμαχία λες και πρόκειται για ένα κατόρθωμα, είναι προδοσία στο σύνθημα του Ατατούρκ ‘Ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο’ και σαφής παραβίαση της αρχής της κοσμικότητας του Συντάγματός μας», σημείωσε ο Ναμίκ Ταν.

ΤουρκίαΙσραήλΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΛίβανος