Κόσμος|07.10.2024 17:16

Ερντογάν: Η πολιτική εισβολής του Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τώρα!

Μαρία Ζαχαράκη

Η δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην επέτειο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, επαναλαμβάνει το γνωστό του αφήγημα κατά του Ισραήλ, επικεντρώνοντας στην ανάγκη τερματισμού της «πολιτικής εισβολής και γενοκτονίας», όπως αναφέρει, στη Γάζα.

«Η ανθρωπότητα πεθαίνει μαζί με τους αθώους»

Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον θάνατο χιλιάδων αμάχων, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά, επισήμανε τις τεράστιες απώλειες που έχουν προκληθεί από τον πόλεμο στη Γάζα.

«Σήμερα είναι 7 Οκτωβρίου... Πριν από ακριβώς 365 μέρες, 50 χιλιάδες αδέρφια και αδελφές μας, τα περισσότερα παιδιά και γυναίκες, δολοφονήθηκαν άγρια. Νοσοκομεία, τόποι λατρείας και σχολεία στη Γάζα δεν στέκονται όρθια πλέον. Σήμερα, θυμόμαστε με λύπη τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που η δολοφονική ισραηλινή κυβέρνηση έχει δολοφονήσει από τις 7 Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν αφορά μόνο την περιοχή, αλλά αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο παρακμής της ανθρωπιάς και των διεθνών θεσμών. Με σαφή αναφορά στους διεθνείς οργανισμούς, πρόσθεσε ότι «αυτό που δολοφονείται σε ζωντανή μετάδοση μπροστά στα μάτια του κόσμου είναι η ανθρωπότητα, όλες οι ελπίδες της για το μέλλον».

«Η γενοκτονία του Ισραήλ θα έχει τίμημα»

Ο Ερντογάν προχώρησε σε ακόμα πιο σκληρή γλώσσα, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για τη «γενοκτονία» που έχει διαπράξει στη Γάζα και τις γειτονικές περιοχές. Δεν δίστασε να συγκρίνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου με τον Αδόλφο Χίτλερ ξανά, λέγοντας:

«Η μακρόχρονη πολιτική γενοκτονίας, κατοχής και εισβολής του Ισραήλ πρέπει να σταματήσει! Δεν πρέπει να λησμονείται ότι το Ισραήλ αργά ή γρήγορα θα πληρώσει το τίμημα αυτής της γενοκτονίας, την οποία πραγματοποιεί εδώ και ένα χρόνο και συνεχίζει ακόμα. Όπως τον Χίτλερ σταμάτησε η κοινή συμμαχία της ανθρωπότητας, έτσι κι ο Νετανιάχου και το δολοφονικό του δίκτυο θα σταματήσουν με τον ίδιο τρόπο»

«Η Τουρκία ως υπερασπιστής της Παλαιστίνης»

Ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την Παλαιστίνη και θα αντιστέκεται στις ισραηλινές πολιτικές ανεξάρτητα από το κόστος: «Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στην ισραηλινή κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το κόστος, και να καλούμε τον κόσμο σε αυτήν την έντιμη στάση».

Παράλληλα, η τουρκική προεδρία μοιράστηκε το παρακάτω βίντεο για τον εορτασμό της 7ης Οκτωβρίου, που δείχνει την απήχηση και την αντίδραση της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στον πόλεμο στη Γάζα. Στο βίντεο, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, παιδιά ρωτούν τους παππούδες τους, «τί έκανες κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας, παππού;».