Κόσμος|07.10.2024 19:36

Τουρκία: Παγώνει τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου για 3 μήνες

Μαρία Ζαχαράκη

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει την πίεση στους πολίτες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου για τους επόμενους 3 μήνες. «Δεν θα υπάρξει αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου για 3 μήνες», ανακοίνωσε.

Ο Μπαϊρακτάρ τόνισε τη σημαντική πρόοδο της Τουρκίας στην παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαγγάριου στη Μαύρη Θάλασσα, όπου η ημερήσια παραγωγή ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ο στόχος είναι η παραγωγή να φτάσει τα 7,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος του έτους και τα 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στις αρχές του επόμενου έτους. Παρά τις επιτυχίες στην παραγωγή, ο υπουργός αναγνώρισε ότι η Τουρκία δεν είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ενεργειακές της ανάγκες και ως εκ τούτου, η χώρα σχεδιάζει να συνεχίσει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της.

«Φυσικά, πρέπει να ερευνήσουμε περιοχές που δεν έχουν ερευνηθεί στην Τουρκία. Πρέπει να παράγουμε εκεί. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να καλύψουμε την ημερήσια ζήτηση της Τουρκίας σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο ύψους 2 εκατομμυρίων βαρελιών αποκλειστικά από τη χώρα μας. Η Τουρκία πρέπει οπωσδήποτε να συμμετέχει ως εταίρος σε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε διάφορες περιοχές».

Επεκτείνοντας τις ενεργειακές φιλοδοξίες στη Σομαλία και τη Λιβύη

Πέρα από τις εσωτερικές ανάγκες, ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε την πρόθεση της Τουρκίας να επεκτείνει τις έρευνες και τις συνεργασίες της σε διεθνές επίπεδο, με ιδιαίτερη αναφορά στη Σομαλία, τη Λιβύη και το Ιράκ. Παράλληλα, ο Μπαϊρακτάρ αποκάλυψε ότι η Άγκυρα επιθυμεί να γίνει πιο ενεργή στις χερσαίες και θαλάσσιες έρευνες στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη και εκμετάλλευση πετρελαίου στη Σομαλία ανοίγει μια «νέα εποχή» για την Τουρκία.

«Έχουμε κατά νου νέες περιοχές και νέους στόχους. Ένας από αυτούς είναι οι θάλασσες της Σομαλίας. Αυτήν τη στιγμή έχουμε συνεργασίες σε τρία κοιτάσματα πετρελαίου στο Βόρειο Ιράκ, αλλά θέλουμε να επεκταθούμε και στη Βασόρα. Θέλουμε να είμαστε πιο ενεργοί τόσο στη στεριά όσο και στις θάλασσες της Λιβύης. Η έρευνα στη θάλασσα της Σομαλίας ανοίγει μια ιστορική περίοδο για εμάς. Ανοίγει μια νέα εποχή γιατί έχουμε γίνει μια χώρα που μπορούμε να ψάξουμε οι ίδιοι, με τα δικά μας πλοία».

Η στρατηγική αυτή, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αλλαγής που ξεκίνησε από το 2016, όταν η Τουρκία άρχισε να αναπτύσσει τις δικές της δυνατότητες για έρευνες και εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων, χρησιμοποιώντας τα δικά της πλοία και εξοπλισμό. «Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από το 2016 έως σήμερα, η Τουρκία άλλαξε τη στρατηγική της. Έφτασε σε αυτό το σημείο αναπτύσσοντας τις δικές της δυνατότητες».

Τουρκίαπετρέλαιοηλεκτρική ενέργειατιμέςειδήσεις τώραφυσικό αέριο