Κόσμος|07.10.2024 22:24

Σε νέα φάση ο πόλεμος στον Λίβανο: Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει «επιχειρήσεις» κατά της Χεζμπολάχ στην «παράκτια ζώνη»

Newsroom

Σε νέα φάση φαίνεται πως μπαίνει η εκστρατεία του Ισραήλ στον Λίβανο, καθώς το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι θα εμπλακεί και το Πολεμικό Ναυτικό. Την ίδια ώρα, έξι διαδοχικά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της Χεζμπολάχ, εξαπέλυσε απόψε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ΑΝΙ.

Η ζώνη αυτή βομβαρδίζεται καθημερινά από τις 23 Σεπτεμβρίου, όπως επίσης και ο νότιος και ανατολικός Λίβανος.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι 2.083 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 9.869 τραυματιστεί στη χώρα. Από τις μάχες και τα αεροπορικά πλήγματα εκτοπίστηκαν 1,2 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το ένα έκτο του πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε απόψε μια νέα εντολή εκκένωσης, καλώντας τους ενοίκους να εγκαταλείψουν συγκεκριμένα κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Κάποια από τα κτίρια βρίσκονται στον δήμο Μπουρτζ αλ Μπαρατζνέχ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ του Διεθνούς Αεροδρομίου Ραφίκ Χαρίρι και της πόλης Χάρετ Χρέικ.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε το βράδυ της Δευτέρας πως ετοιμάζεται να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ στην «παράκτια ζώνη» του νοτίου Λιβάνου, καλώντας τους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα της περιοχής αυτής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα πλήξουν σύντομα τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στην παράκτια ζώνη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού για τον αραβόφωνο πληθυσμό, ο Αβισάι Αντράε, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Δημιουργούν στρατιωτικές ζώνες στα σύνορα με τον Λίβανο 

Ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από την επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινά κιμπουτς τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα. Δυνάμεις του στρατού απέκλεισαν την πρόσβαση στις πόλεις Σλόμι, Ρος Χανίκρα, Χανίτα, Άραμπ αλ Αρμάμσε και Ανταμίτ, προκειμένου να σχηματίσουν  κλειστές στρατιωτικές ζώνες κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο.

Ο IDF ανακοίνωσε ότι «σχεδόν 135 βλήματα» που εκτοξεύθηκαν από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ «Στις 17.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σχεδόν 135 βλήματα που εκτοξεύθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση της Χεζμπολάχ πέρασαν στο ισραηλινό έδαφος από τον Λίβανο», αναφέρει η ανακοίνωση. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες. 

ειδήσεις τώραΧεζμπολάχΛίβανοςΙσραήλΧαμάς