Κόσμος|08.10.2024 07:33

Ισραήλ: Σαρωτικοί βομβαρδισμοί στο Λίβανο για ακόμη ένα βράδυ

Newsroom

Το Ισραήλ εξαπέλυσε ένα σφοδρό κύμα αεροπορικών επιδρομών στο νότιο Λίβανο τη Δευτέρα, με 100 αεροσκάφη να στοχεύουν περίπου 120 τοποθεσίες σε διάστημα μιας ώρας, σύμφωνα με τον στρατό της χώρας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των IDF απηύθυνε επείγουσα προειδοποίηση προς τους πολίτες του Λιβάνου να αποφεύγουν να βρίσκονται στην παραλία ή σε βάρκες στην ακτή από τον ποταμό Αουάλι προς τα νότια.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Το κύμα των χτυπημάτων ήρθε στην επέτειο των περσινών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, που αποτέλεσαν το έναυσμα για έναν χρόνο κλιμάκωσης του πολέμου στην περιοχή. Οι IDF ανακοίνωσαν επίσης τη Δευτέρα ότι όρισαν μια νέα κλειστή στρατιωτική ζώνη στο βόρειο Ισραήλ, την τέταρτη κλειστή περιοχή από την έναρξη της χερσαίας εισβολής, η οποία εκτείνεται ανατολικά από την ακτή της Μεσογείου.

«Οι στόχοι αυτοί ανήκαν σε διάφορες μονάδες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών μονάδων του νότιου μετώπου της Χεζμπολάχ, των δυνάμεων Ραντουάν, της δύναμης πυραύλων και ρουκετών και της διεύθυνσης πληροφοριών», ανέφεραν οι IDF σε ανακοίνωσή τους.

«Η επιχείρηση αυτή ακολουθεί μια σειρά χτυπημάτων που αποσκοπούν στην υποβάθμιση των δυνατοτήτων διοίκησης, ελέγχου και βολής της Χεζμπολάχ, καθώς και στην παροχή βοήθειας στις χερσαίες δυνάμεις για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων».

Καθώς οι εκδηλώσεις μνήμης λάμβαναν χώρα σε όλο το Ισραήλ, η βία συνέχισε να μαίνεται σε πολλαπλά μέτωπα, με το Ισραήλ να επεκτείνει επίσης την χερσαία επιχείρησή του στο Λίβανο με στοιχεία μιας τρίτης μεραρχίας να συμμετέχουν στις μάχες. Εν μέσω σαφών ενδείξεων ότι το Ισραήλ αυξάνει ταχέως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον πολλαπλών προσκείμενων στο Ιράν πληρεξουσίων, η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες από τη Γάζα ταυτόχρονα με τις εκδηλώσεις μνήμης, ορκίζοντας να συνεχίσει με έναν «μακρύ και επώδυνο πόλεμο φθοράς» εναντίον του Ισραήλ.

Η ικανότητα της Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες, παρόλο που περιορίζεται μαζικά από τη 12μηνη καταστροφική ισραηλινή επίθεση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 41.000 Παλαιστίνιους, έρχεται παρά τις περιοδικές δηλώσεις των IDF που κηρύσσουν την ομάδα ουσιαστικά ηττημένη.

Παρά τον ταχέως αυξανόμενο ρυθμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε επίσης δεκάδες πυραύλους κατά του Ισραήλ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τη Δευτέρα, ενώ ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τους Χούθι της Υεμένης καταρρίφθηκε το βράδυ.

Μπαράζ επιθέσεων στο Ισραήλ

Το βράδυ της Δευτέρας, οι σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ αφού εντοπίστηκαν αρκετές εκτοξεύσεις βλημάτων που περνούσαν από το Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ορισμένα βλήματα αναχαιτίστηκαν, ενώ τα υπόλοιπα έπεσαν σε ανοικτές περιοχές. Οι φόβοι για μια ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση, όχι τουλάχιστον από τα αναμενόμενα "σημαντικά" αντίποινα που έχει υποσχεθεί το Ισραήλ για τη μεγάλης κλίμακας πυραυλική επίθεση του Ιράν την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίστηκαν από την ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι απέσυρε τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών που βρίσκονται στη χώρα.

«Ως προληπτικό μέτρο μετά την κλιμάκωση στην περιοχή, τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας έχουν αποσυρθεί προσωρινά», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Foreign Office με τις ταξιδιωτικές συμβουλές για το Ισραήλ.

Εν μέσω εκτιμήσεων ότι το Ισραήλ θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσει σημαντικά αντίποινα εναντίον του Ιράν, η Τεχεράνη επανέλαβε τη δική της επιμονή ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στο έδαφός της. Στο Λίβανο, όπου το Ισραήλ επέμεινε ότι η εβδομαδιαία χερσαία επιχείρησή του επρόκειτο να είναι «περιορισμένη» και «στοχευμένη», μονάδες τριών μεραρχιών εμπλέκονται πλέον στις μάχες, αφού οι IDF ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι η 91η μεραρχία τους εντάχθηκε στην χερσαία εισβολή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι νυχτερινές που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα έδειχναν μια φάλαγγα πεζικού να κινείται προς το Λίβανο με βαριά σακίδια και υπνόσακους, γεγονός που υποδηλώνει ότι επρόκειτο για κάτι περισσότερο από μια σύντομη επιδρομή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δυνάμεις της μεραρχίας μεταφέρθηκαν στο βόρειο Ισραήλ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώνοντας μονάδες από την 36η και την 83η μεραρχία που ήδη συμμετείχαν στις μάχες στο Λίβανο.

Φόβοι για ανάφλεξη

Η διεύρυνση της σύγκρουσης ενέχει τον κίνδυνο να εμπλέξει περαιτέρω τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παράσχει κρίσιμη στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στο Ισραήλ. Οι μαχητικές ομάδες που είναι προσκείμενες στο Ιράν στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη έχουν συμμετάσχει με μακρινά πλήγματα κατά του Ισραήλ. Ένας νέος γύρος αεροπορικών επιδρομών έπληξε τα προάστια της Βηρυτού αργά την Κυριακή, καθώς το Ισραήλ ενέτεινε επίσης τους βομβαρδισμούς του στη βόρεια Γάζα, ζητώντας την εκκένωση του βόρειου τμήματος της περιοχής εν μέσω νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Στο νότιο Λίβανο, ένα ισραηλινό πλήγμα σκότωσε τουλάχιστον 10 πυροσβέστες, το τελευταίο σε μια σειρά πλήγματα που έχουν σκοτώσει δεκάδες άτομα πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Είπε ότι βρίσκονταν σε ένα κτίριο του δήμου στη νότια πόλη Baraachit που χτυπήθηκε καθώς ετοιμάζονταν για μια αποστολή. Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε περισσότερα από 30 πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή, ενώ ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι περίπου 130 βλήματα πέρασαν από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια περιορισμένη, όπως την αποκάλεσε, χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο, αφού σκότωσε τον μακροχρόνιο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και τους περισσότερους από τους κορυφαίους διοικητές του σε μια σειρά επιθέσεων. Οι μάχες είναι οι χειρότερες από τότε που το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ διεξήγαγαν έναν πολύμηνο πόλεμο το 2006.

Τουλάχιστον 1.400 Λιβανέζοι, μεταξύ των οποίων άμαχοι, γιατροί και μαχητές της Χεζμπολάχ, έχουν σκοτωθεί και 1,2 εκατομμύρια έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους. Το Ισραήλ λέει ότι έχει ως στόχο να εκδιώξει τη μαχητική ομάδα από το όριο της μπλε γραμμής μεταξύ των δύο χωρών, ώστε δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο ισραηλινός στρατός εγκαθιστά μια προωθημένη επιχειρησιακή βάση κοντά σε μια ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στην μπλε γραμμή στο νότιο Λίβανο. Η βάση θέτει σε κίνδυνο τους ειρηνευτές, δήλωσε αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης.

Στη Γάζα, όπου έχουν επίσης αυξηθεί απότομα οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ισραηλινά τανκς προχώρησαν τη Δευτέρα στην Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς αστικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας, αφού τον περικύκλωσαν, δήλωσαν κάτοικοι.

ΧεζμπολάχΙσραήλβομβαρδισμόςΛίβανοςΧαμάςειδήσεις τώρα