Κόσμος|08.10.2024 12:43

Φλόριντα: Κόκκινος συναγερμός για τον τυφώνα Μίλτον - Εκκενώνουν πανικόβλητοι οι κάτοικοι

Newsroom

Σε συναγερμό βρίσκεται η δυτική ακτή της Φλόριντας από χθες καθώς μετά τον τυφώνα Ηelene ένας ακόμα τυφώνας κατηγορίας 5 αναμένεται να χτυπήσει την περιοχή. 

Ο χειρότερος τυφώνας εδώ και αιώνα

Ο τυφώνας Μίλτον, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, «αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή απειλή για τη Φλόριντα» καθώς η ταχύτητα των ανέμων που φέρνει αυξήθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο. Προβλέπεται να γίνει ο χειρότερος που θα πλήξει εδώ και έναν αιώνα την περιοχή Τάμπα της Φλόριντα - τρίτης πιο πυκνοκατοικημένης πολιτείας των ΗΠΑ. Ενισχύθηκε τόσο γρήγορα, που άφησε άφωνους ακόμη και μετεωρολόγους: «Δεν έχω λόγια για να σας περιγράψω μετεωρολογικά το μικρό μάτι και την ένταση του κυκλώνα», δήλωσε ο μετεωρολόγος Νόα Μπέργκεν από το Ορλάντο.

O ίδιος ανέφερε ότι είδε ριπές ανέμων ταχύτητας έως και 320 χλμ./ώρα (!) με μέγιστη ταχύτητα επίμονων ανέμων στα 280 χλμ./ώρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται πολύ νερό να πέσει στην περιοχή και υπάρχει φόβους για μεγάλες πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές από τους ανέμους.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τάμπα δεν πραγματοποιεί πτήσεις σήμερα από το πρωί ενώ σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τη Φλόριντα τη Δευτέρα και εξουσιοδότησε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (FEMA) να συντονίσει την ανακούφιση από την καταστροφή.

Εκκενώνουν οι κάτοικοι - «Αν δεν φύγετε, θα πεθάνετε»

Οι Αρχές των περιοχών της Φλόριντα που αναμένεται να βρεθούν από τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στο έλεος του κυκλώνα απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις στους κατοίκους να απομακρυνθούν. Ήδη από χθες ουρές χιλιομέτρων καταγράφηκαν σε κεντρικούς αυτοκινητόδρομους με κόσμο να φεύγει άρον άρον από την περιοχή.

Μιλώντας στο CNN η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, ρωτήθηκε τι μήνυμα στέλνει στους κατοίκους της πόλης. «Αν επιλέξετε να μείνετε σε κάποια από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε».

Και, απευθυνόμενη στους απρόθυμους να εκκενώσουν τις εστίες τους, σημείωσε ότι «μπορεί να καταφέρατε σε άλλες καταιγίδες, αλλά δεν υπήρξε άλλη σαν κι αυτή. Είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί σε ολόκληρη τη ζωή μου, ούτε οποιοσδήποτε άλλος γεννήθηκε ή μεγάλωσε στην περιοχή της Τάμπα Μπέι», υπογράμμισε.

ΦλόρινταΗΠΑειδήσεις τώρακυκλώναςτυφώναςεκκένωση