Κόσμος|09.10.2024 07:59

Ο τυφώνας Μίλτον πλησιάζει τη Φλόριντα: «Φύγετε, αλλιώς θα πεθάνετε» - Ουρές χιλιομέτρων και πόλεις-φαντάσματα

Newsroom

Μια από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην ιστορία της Φλόριντας, έχει προκαλέσει o τυφώνας Μίλτον που πλησιάζει τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ και αναμένεται την Τετάρτη (09/10) να «χτυπήσει» σφοδρά την πολιτεία, καθώς ενισχύθηκε σε κυκλώνα κατηγορίας 5 – το ανώτατο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον - με ανέμους 260 μιλίων την ώρα.

Ο τυφώνας Μίλτον βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα. «Αν πρόκειται να φύγετε, φύγετε τώρα» προειδοποίησε ο κυβερνήτης της. «Ας προετοιμαστούμε για το χειρότερο και ας ελπίσουμε ότι θα εξασθενήσει», δήλωσε ο κ. ΝτεΣάντις.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον εννέα κομητείες έχουν εκδώσει υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης, και οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να συμμορφωθούν με αυτές χωρίς καθυστέρηση. Η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, προειδοποίησε με έντονο ύφος: «Αν επιλέξετε να μείνετε σε αυτές τις περιοχές εκκένωσης, η απόφαση αυτή μπορεί να σας κοστίσει τη ζωή».

Ο τυφώνας Μίλτον, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, «αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή απειλή για τη Φλόριντα» καθώς είναι ο χειρότερος που θα πλήξει εδώ και έναν αιώνα την περιοχή Τάμπα της Φλόριντα - τρίτης πιο πυκνοκατοικημένης πολιτείας των ΗΠΑ. Ενισχύθηκε τόσο γρήγορα, που άφησε άφωνους ακόμη και μετεωρολόγους: «Δεν έχω λόγια για να σας περιγράψω μετεωρολογικά το μικρό μάτι και την ένταση του κυκλώνα», δήλωσε ο μετεωρολόγος Νόα Μπέργκεν από το Ορλάντο.

Ουρές πάνω από 50χλμ - Ξέμειναν τα πρατήρια από βενζίνη

Στους δρόμους έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα, που εκκενώνουν τις περιοχές που θα πληγούν. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ουρές ξεπερνούν τα 50χλμ την ώρα που τα πρατήρια καυσίμων ξεμένουν λόγω της ζήτησης. Μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης είχαν ακυρωθεί περίπου 700 πτήσεις από και προς τη Φλόριντα ενώ έχουν εκδοθεί εντολές για την εκκένωση περίπου 1. εκατ. πολιτών, που ζουν στις δυτικές ακτές της Φλόριντα. 

Παράλληλα, ορισμένα θεματικά πάρκα στη Φλόριντα, όπως η Disney World και η Universal Orlando, παραμένουν ανοιχτά, ενώ άλλα έχουν ήδη ανακοινώσει προσωρινές διακοπές λειτουργίας.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρος ντε Σάντις, επεσήμανε πως έχουν ενεργοποιηθεί 8.000 μέλη της Εθνοφρουράς και πως είναι έτοιμα φορτηγά με προμήθειες και εξοπλισμό. «Τώρα είναι η ώρα να εκτελέσετε το σχέδιό σας ... αλλά ο χρόνος τελειώνει», τόνισε.

Ανέβαλε τα ταξίδια του ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανέβαλε τις επισκέψεις που είχε προγραμματίσει στη Γερμανία και την Αγκόλα για να επιβλέψει τις προετοιμασίες των Αρχών.

«Θα μπορούσε να είναι ο χειρότερος τυφώνας που έχει πλήξει τη Φλόριντα εδώ και πάνω από έναν αιώνα - αν ο Θεός το θέλει δεν θα είναι-  αλλά έτσι φαίνεται αυτή τη στιγμή. Δεν νομίζω ότι μπορώ να βρίσκομαι εκτός της χώρας αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

O τυφώνας από το διάστημα - Απίστευτη εικόνα

«Πετάξαμε πάνω από τον τυφώνα Milton πριν από περίπου 90 λεπτά. Εδώ είναι η θέα από το παράθυρο του Dragon Endeavour» έγραψε αστροναύτης της ΝΑSA από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

εκκένωσηΗΠΑΦλόρινταειδήσεις τώρατυφώναςΤυφώνας Μίλτον