Κόσμος|10.10.2024 07:19

Απόφαση - ορόσημο από δικαστήριο στην Ινδία: Θα αποκτήσουν εγγόνι από το σπέρμα του νεκρού τους γιου

Newsroom

Ένα ζευγάρι στην Ινδία θα μπορέσει να αποκτήσει εγγόνι από τον νεκρό τους γιό, μέσω παρένθετης μητέρας, αφού δικαστήριο έδωσε εντολή στο νοσοκομείο να τους παραδώσει το κατεψυγμένο δείγμα σπέρματός του.

«Το δικαστήριο μας έκανε ένα πολύ πολύτιμο δώρο»

Η απόφαση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου του Δελχί ήρθε μετά από 4ετή δικαστική διαμάχη. «Ήμασταν πολύ άτυχοι, χάσαμε τον γιο μας. Αλλά το δικαστήριο μας έκανε ένα πολύ πολύτιμο δώρο. Τώρα θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τον γιο μας», δήλωσε η μητέρα, Χαρμπίρ Κάουρ στο BBC.

Η κυρία Κάουρ και ο σύζυγός της προσέφυγαν στο δικαστήριο αφού το νοσοκομείο Ganga Ram στο Δελχί τον Δεκέμβριο του 2020 αρνήθηκε να δώσει το σπέρμα του γιου τους, το οποίο ήταν αποθηκευμένο στο εργαστήριο γονιμότητας.

Ο 30χρονος γιος του ζευγαριού, είχε διαγνωστεί τον Ιούνιο του 2020 με λέμφωμα Non-Hodgkin -μια μορφή καρκίνου του αίματος- και εισήχθη στο νοσοκομείο για θεραπεία.

«Πριν ξεκινήσει τη χημειοθεραπεία, το νοσοκομείο τον συμβούλεψε να αποθηκεύσει το σπέρμα του, καθώς η θεραπεία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματός του», δήλωσε ο πατέρας στο BBC.

Ο άνδρας πέθανε το 2020 

Ο Πριτ Ιντέρ, ο οποίος ήταν ανύπαντρος, συμφώνησε και το δείγμα του καταψύχθηκε στις 27 Ιουνίου 2020. Ο άνδρας πέθανε στις αρχές Σεπτεμβρίου και λίγους μήνες αργότερα, όταν οι θλιμμένοι γονείς του ζήτησαν πρόσβαση στο κατεψυγμένο σπέρμα του γιου τους, το νοσοκομείο απέρριψε το αίτημά τους. Στη συνέχεια το ζευγάρι προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί.

Το ζευγάρι, το οποίο είναι γύρω στα 60 τους, δήλωσε στο δικαστήριο ότι θα αναθρέψει κάθε παιδί που θα έρθει στη ζωή από το δείγμα σπέρματος του γιου τους. Και σε περίπτωση θανάτου τους, οι δύο κόρες τους δεσμεύτηκαν στο δικαστήριο ότι θα αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για το παιδί.

Τι ανέφερε η δικαστής στην απόφασή της 

Στην απόφασή της η δικαστής δήλωσε ότι «σύμφωνα με το ινδικό δίκαιο, δεν υπάρχει απαγόρευση κατά της μεταθανάτιας αναπαραγωγής εάν ο ιδιοκτήτης του σπέρματος είχε δώσει τη συγκατάθεσή του».

Πρόσθεσε ότι οι γονείς είχαν δικαίωμα στο δείγμα, καθώς ελλείψει συζύγου ή παιδιών, γίνονταν νόμιμοι κληρονόμοι.

Η αδερφή του νεκρού θα γίνει παρένθετη μητέρα 

Το ζευγάρι λέει ότι απευθύνθηκε στο δικαστήριο επειδή ήθελε να συνεχίσει την "κληρονομιά" του και ότι η εντολή θα τους βοηθούσε να διατηρήσουν μια σχέση με τον γιο τους και έτσι θα συνεχιστεί και το όνομά τους.

«Αγαπούσε τις αδελφές του και ήταν πολύ αγαπητός στους φίλους του. Έχω την φωτογραφία του στο κινητό μου. Ξεκινάω τη μέρα μου κοιτάζοντας το πρόσωπό του κάθε πρωί», δήλωσε η μητέρα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι μια από τις κόρες της είχε συμφωνήσει να είναι η παρένθετη μητέρα.

«Θα το κρατήσουμε στην οικογένεια», είπε.

σπέρμαδικαστήριοκαρκίνοςπαρένθετη μητέραΙνδίαειδήσεις τώρα