Κόσμος|09.10.2024 14:23

Ερντογάν: Ρητορική «μία από τα ίδια» για τη Μέση Ανατολή και σιωπή για το Ιράν

Μαρία Ζαχαράκη

Η ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει σταθερά εστιασμένη στη δαιμονοποίηση του Ισραήλ και στην καλλιέργεια ξανά στην κοινή του γνώμη του φόβου της εξάπλωσης του πολέμου.

«Το υλικό και ηθικό κόστος της σφαγής αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου σε άλλες χώρες της περιοχής μας αυξάνεται», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Η σιωπή του Ερντογάν για το Ιράν: Επιλεκτική ουδετερότητα

Μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, κρατώντας ουδέτερη και επιμελώς προσεκτική στάση, αποφεύγοντας να καταδικάσει ή να υποστηρίξει κατηγορηματικά κάποια πλευρά.

«Την περασμένη εβδομάδα, το γειτονικό Ιράν απάντησε στις κλιμακούμενες επιθέσεις του Ισραήλ, αυξάνοντας τον κίνδυνο περιφερειακής σύγκρουσης στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Παρακολουθούμε πολύ στενά αυτή την ένταση και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για την ασφάλεια του κράτους και του έθνους μας», ανέφερε ο Ερντογάν, κρατώντας σαφή απόσταση από την «αντίπαλη γεωπολιτικά» Τεχεράνη.

Στόχος πάλι η Τουρκία

Η ρητορική Ερντογάν να παρουσιάζει την Τουρκία ως ουδέτερο και ειρηνοποιό παράγοντα στην περιοχή συνεχίζεται, όπως και στο να αποδίδει στον Νετανιάχου δόλιους στόχους.

«Πάντα κρατούσαμε τη χώρα μας μακριά από τις περιφερειακές εντάσεις. Ήμασταν πάντα μεταξύ εκείνων που προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά και όχι εκείνων που της έριχναν λάδι. Διατηρούμε την ίδια στάση και σήμερα.

Ο Νετανιάχου και το δολοφονικό του δίκτυο ονειρεύονται χοντροκομμένα όνειρα και ξεκινούν μια πολύ επικίνδυνη περιπέτεια. Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει να κάνει. Μπορούμε επίσης να δούμε πολύ καθαρά ποιος είναι ο τελικός στόχος.

Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ στο θέμα της ασφάλειας της Τουρκίας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει οποιαδήποτε επιχείρηση στην περιοχή μας και στα εδάφη μας, με οποιοδήποτε κόστος», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τον κίνδυνο για την Τουρκία, αλλά με ένα ελαφρώς ηπιότερο σήμερα ύφος.

«Το Ισραήλ είναι μια σιωνιστική τρομοκρατική οργάνωση»

Ο Ερντογάν δεν δίστασε να κλιμακώσει ξανά την εχθρική του ρητορική απέναντι στο Ισραήλ, αποκαλώντας το «τρομοκρατική οργάνωση», ενώ φρόντισε να προειδοποιήσει ότι τα σχέδια του Ισραήλ για τη «γη της επαγγελίας» θα καταρρεύσουν:

«Το Ισραήλ είναι μια σιωνιστική τρομοκρατική οργάνωση. Οι φιλοδοξίες τους θα μείνουν μόνο στα λόγια. Η ψευδαίσθηση της γης της επαγγελίας θα είναι μια μεγάλη απογοήτευση και ήττα», υπογράμμισε, ενώ τόνισε την υποστήριξή του στη Χαμάς, συνδέοντας τον αγώνα της με τα συμφέροντα της Τουρκίας.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο επικός αγώνας της Χαμάς στη Γάζα είναι και για την Τουρκία».

Απογοήτευση για Οζέλ: «Οι δηλώσεις του δείχνουν έλλειψη αντίληψης»

Ο Ερντογάν δεν άφησε ασχολίαστες και τις δηλώσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της τουρκικής, όπου ο Οζγκιούρ Οζέλ υποβίβασε τους ισχυρισμούς Ερντογάν περί «ισραηλινής απειλής».

Με εξίσου περιφρονητικό ύφος, όπως του Οζέλ, δήλωσε ότι όποιος αμφισβητεί την ενημέρωση που παρείχαν οι υπουργοί του δείχνει ότι δεν έχει αντίληψη της κατάστασης.

«Λυπούμαστε για τις δηλώσεις του προέδρου του CHP μετά τη συνεδρίαση. Και οι δύο υπουργοί παρουσίασαν με σαφήνεια την εικόνα σε όσους οι πόρτες της αντίληψης είναι ανοιχτές», ανέφερε, αποδίδοντας την κριτική σε κλασική «αντιπολιτευτική αντίδραση».

«Σταμάτα να διαφημίζεις ρακή - Η ρακή φταίει για τη βία κατά των γυναικών

Η ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινοβουλευτική επεκτάθηκε και στην κριτική κοινωνικών θεμάτων, κατηγορώντας τον αρχηγό του CHP, ότι προωθεί την κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη βία κατά των γυναικών και τις παθογένειες της τουρκικής κοινωνίας.

Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην κατάχρηση του αλκοόλ, δήλωσε ότι «ο κ. Οζέλ μπορεί να μην το γνωρίζει αυτό, αλλά οι πολίτες μας στα καφενεία, τα οποία χρησιμοποίησε ως έκφραση προσβολής, γνωρίζουν πολύ καλά το γεγονός ότι η κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες βίας κατά των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Το αλκοόλ είναι η κύρια αιτία βίας που καταστρέφει γυναίκες, παιδιά και οικογένειες. Συμβουλεύω τον πρόεδρο του CHP κ. Οζέλ, αν θέλει να συνεισφέρει και με τα δύο χέρια στη βία κατά των γυναικών, σταμάτα πρώτα να διαφημίζεις ρακή. Το ένα τρίτο των δραστών βίας είναι εθισμένοι στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά», προσπαθώντας να εδραιώσει σαφώς την αντίληψη περί του ‘δαίμονα αλκοόλ’, που δεν ταιριάζει σε μία μουσουλμανική κοινωνία.

Το αλκοόλ αποτελεί πάντα ένα πολιτιστικό σύμβολο για όσους στηρίζουν τον κεμαλισμό και τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και, παράλληλα, ένα ‘σύμβολο διαφθοράς’ για όσους η θρησκεία παραμένει η βασική αρχή ζωής και... άσκησης πολιτικής.

Δριμεία επίθεση κατά της Δύσης

Ο Τούρκος πρόεδρος παράλληλα, εξαπέλυσε για άλλη μια φορά σφοδρή κριτική κατά των δυτικών κυβερνήσεων, κατηγορώντας τις για ενεργή υποστήριξη της γενοκτονίας στη Γάζα μέσω της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ.

«Θέλω να το πω ξεκάθαρα: Το Ισραήλ είναι ο δράστης της γενοκτονίας στη Γάζα. Αλλά αυτή η θηριωδία διαπράττεται με την ισχυρή υποστήριξη των κυβερνήσεων των δυτικών χωρών. Αυτοί που μιλούν για κατάπαυση του πυρός και αυτοσυγκράτηση μπροστά στη σκηνή συνεχίζουν παρασκηνιακά να παρέχουν στο Ισραήλ κάθε είδους όπλα, πυρομαχικά και υποστήριξη από τις μυστικές υπηρεσίες», ανέφερε, με αποκορύφωμα την αναφορά στο αμερικανικό Κογκρέσο:

«Η πρόσκληση του Νετανιάχου στο Κογκρέσο και το χειροκρότημά του είναι μια μελανή εικόνα που η ιστορία δεν θα ξεχάσει. Η ιστορία δεν θα συγχωρήσει ποτέ εκείνους που στέκονται και χειροκροτούν ένα τέρας που έχει στα χέρια του το αίμα δεκάδων χιλιάδων παιδιών, γυναικών και αμάχων», δήλωσε.

Ισπανία, Νορβηγία και Σλοβενία: «Στη σωστή πλευρά της ιστορίας»

Στην προσπάθειά του να δείξει ότι η Τουρκία δεν είναι μόνη στον αγώνα της κατά του Ισραήλ, ο Ερντογάν συνεχάρη συγκεκριμένες χώρες για την ηθική τους στάση, προβάλλοντας τη θέση τους ως παράδειγμα δικαιοσύνης:

«Συγχαίρω ειλικρινά όλες τις χώρες, ιδιαίτερα την Ισπανία, τη Νορβηγία και τη Σλοβενία, που πήραν στάση αρχών παρά την καταπίεση που υφίστανται, και όλους τους λαούς που στέκονται δίπλα στο μέτωπο της ανθρωπότητας και ενάντια στο μέτωπο της γενοκτονίας», δήλωσε.

επίθεσηΙσραήλπύραυλοιΙράνΤεχεράνηΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν