Κόσμος|09.10.2024 21:40

Ντέμης Χασάμπης: Ποιος είναι ο Ελληνοκύπριος επιστήμονας που κέρδισε το Νόμπελ Χημείας

Newsroom

O Ντέμης Χασάμπης είναι ένας από τους τρεις  επιστήμονες, στους οποίους απονεμήθηκε φέτος το Νόμπελ χημείας, για τις προβλέψεις τους με χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη δίπλωση των πρωτεϊνών.

Ο κορυφαίος επιστήμονας γεννήθηκε το 1976 στο Λονδίνο. Ο πατέρας του είναι Ελληνοκύπριος με καταγωγή από την Αμμόχωστο, ενώ η μητέρα του είναι από τη Σιγκαπούρη. Ο Χασάμπης σπούδασε πληροφορική στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και 2009 απέκτησε διδακτορικό τίτλο στη γνωσιακή νευρεπιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.  

Η ίδρυση της Deepmind και η αγορά της από την Google 

Το 2010 ίδρυσε από κοινού με τους Σέιν  Λεγκ και Μουσταφά Σουλεϊμάν την νεφυή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, που αγοράστηκε το 2014 από γίγαντα τεχνολογίας, Google.

O Χασάμπης διέπρεψε σε νεαρή ηλικία στο σκάκι. Μιλώντας στον Guardian, περιέγραψε πως όντας παιδί-θαύμα άρχισε να ενδιαφέρεται για το πως οι υπολογιστές μαθαίνουν σκάκι.


«Νομίζω πως άρχισε να πυροδοτεί στο μυαλό μου ιδέες σχετικά με το πώς παίζει σκάκι ο υπολογιστής και άρχισα μαθαίνω γι' αυτό. Πολλά παιδιά ξεκινούν παίζοντας παιχνίδια, όπως έκανα εγώ, και στη συνέχεια στρέφονται με τον προγραμματισμό και έπειτα χρησιμοποιούν αυτό το απίστευτο εργαλείο, τον υπολογιστή, για να δημιουργήσουν πράγματα», δήλωνε στο BBC το 2020.

Η εταιρεία του δημιούργησε λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης για παιχνίδια όπως το Go, το οποίο προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση, το σκάκι και Starcraft II. Ο Χασάμπης, όντας επικεφαλής του τμήματος της Google για την τεχνητής νοημοσύνη,  βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας για την κατάκτηση αυτού του νέου πεδίου. 

Μιλώντας για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωνε «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους το ίδιο σοβαρά με άλλες  παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή. Η διεθνής κοινότητα άργησε πάρα πολύ να συντονίσει μια αποτελεσματική παγκόσμια αντίδραση σε αυτό, και τώρα ζούμε με τις συνέπειες. Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια καθυστέρηση με την τεχνητή νοημοσύνη».

Αλλά ο ίδιος πιστεύει σθεναρά στις προοπτικές, που ανοίγονται από την τεχνητή νοημοσύνη. «Προφανώς δεν ανήκω στο στρατόπεδο των απαισιόδοξων για την τεχνητή νοημοσύνη, διαφορετικά δεν θα εργαζόμουν πάνω σε αυτήν», τόνιζε. 

τεχνητή νοημοσύνηgoogleσκάκιβραβεία Νόμπελειδήσεις τώραΝόμπελ Χημείας