Κόσμος|09.10.2024 19:57

Τουρκία – Ισραήλ: Νέο πινγκ πονγκ δηλώσεων – Η φωτογραφία που εξόργισε την Άγκυρα

Μαρία Ζαχαράκη

Η διπλωματική κόντρα ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ καλά κρατεί... και με τους πρωταγωνιστές της να συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Η φωτογραφία του Ισραηλινού ΥΠΕΞ που εξόργισε την Άγκυρα

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ, με μία νέα ανάρτησή του στο Χ, σχολίασε ξανά με τον γνωστό δηκτικό του λόγο τις δηλώσεις υποστήριξης του Ερντογάν στους Παλαιστινίους κατά την επέτειο της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

«Στην επέτειο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου, ο ελεύθερος κόσμος καταδικάζει τους εγκληματίες της Χαμάς, ενώ ο δικτάτορας Ερντογάν τους επαινεί: "Είναι μαχητές της ελευθερίας που πολεμούν για την Τουρκία" - ελευθερία να βιάζουν, ελευθερία να σκοτώνουν, ελευθερία να βεβηλώνουν σώματα και να καίνε μωρά. Ο @RTErdogan πουλάει την Τουρκία στους συμμάχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και διαγράφει την κληρονομιά του Ατατούρκ», ανέφερε ο Κατζ, σε μία ανάρτηση, που πλαισιώνονταν από μία φωτογραφία-σκίτσο με τον Ερντογάν στα πόδια ενός αλόγου, όπου επάνω του βρίσκονταν ο νέος αρχηγός της Χαμάς Σινουάρ και με φόντο την τουρκική σημαία να γράφει τη λέξη ‘Χαμάς’.

Η νέα δήλωση εκ μέρους του Τελ Αβίβ δεν πέρασε απαρατήρητη από την Τουρκία, η οποία -δια του τουρκικού ΥΠΕΞ- απάντησε άμεσα. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε την ανεύθυνη αυτή δήλωση ως “συκοφαντία” και προανήγγειλε την παραπομπή του Κατζ ενώπιον της δικαιοσύνης για τη «γενοκτονία» που διαπράττεται κατά των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Ισραηλινός υπουργός προέβη σε «άλλη μια συκοφαντική ανάρτηση» με στόχο τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

«Η εν λόγω δήλωση θεωρείται μια αποτυχημένη προσπάθεια ψυχολογικής επιχείρησης για να προσελκύσει την προσοχή και να αλλάξει την ατζέντα», επισημαίνεται στην απάντηση. «Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στις καταπιεστικές πολιτικές του Ισραήλ και να παρέχουμε την ισχυρότερη υποστήριξη στους Παλαιστίνιους», καταλήγει η ανακοίνωση.