Κόσμος|10.10.2024 15:02

Ενίσχυση συνεργασίας με την Ελλάδα στην ενέργεια ζητά η Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Την επιδίωξη της Άγκυρας να ενισχύσει τις συνεργασίες με γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα, στον τομέα της ενέργειας υπογράμμισε κατά την ομιλία του στην περιφερειακή διάσκεψη του Ατλαντικού Συμβουλίου για την Καθαρή και Ασφαλή Ενέργεια, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Όπως επισήμανε, η αναβάθμιση της χωρητικότητας των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με Ελλάδα και Βουλγαρία είναι κρίσιμη για την εξαγωγή περισσότερων ενεργειακών πόρων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Θα ήθελα να πω ότι εμείς, ως Τουρκία, είμαστε και θα είμαστε παρόντες σε ό,τι επενδύσεις πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι θα συμβάλει σημαντικά τόσο στην ασφάλεια εφοδιασμού αυτής της περιοχής όσο και στη διαφοροποίηση του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ, τονίζοντας τη σημασία των συνεργασιών με χώρες όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Αναβάθμιση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας

Δίνοντας το στίγμα ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αρχίζει και θέτει τη βάση για αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες με γειτονικές χώρες σε διάφορους τομείς ενέργειας.

Η Τουρκία προγραμματίζει, επίσης, επενδύσεις στις υποδομές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τις γειτονικές χώρες. Όπως δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ, η Τουρκία πρέπει επίσης να ενισχύσει τη χωρητικότητα του τρέχοντος δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

«Ένα από τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθούμε την επόμενη περίοδο και όπου θα έχουμε πολλούς τομείς συνεργασίας είναι η υποδομή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι επενδύσεις που θα κάνουμε σε αυτά τα θέματα. Θα το ανακοινώσουμε στην κοινή γνώμη με περισσότερες λεπτομέρειες στο πρόγραμμα Στρατηγικής Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Τουρκίας, το οποίο σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε τις επόμενες ημέρες».

Μεγάλες προοπτικές LNG

Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε επίσης την αυξανόμενη σημασία της Τουρκίας ως χώρας εξαγωγής φυσικού αερίου, με σημαντικές συμφωνίες το 2024. Ο Μπαϊρακτάρ υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ο κύριος προμηθευτής LNG της Τουρκίας, γεγονός που καθιστά τη χώρα κεντρικό παίκτη στην ενεργειακή αγορά της περιοχής.

«Στο φυσικό αέριο, οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο σημαντικότερος προμηθευτής LNG της Τουρκίας. Το μερίδιο του αμερικανικού LNG στην τουρκική αγορά έχει αρχίσει να αυξάνεται ιδιαίτερα τα τελευταία 5-6 χρόνια με τις επενδύσεις μας σε υποδομές και το αμερικανικό LNG να γίνεται πιο ανταγωνιστικό».

Πυρηνική πρόοδος

Αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια, ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στο Άκουγιου προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Με την ολοκλήρωση του έργου, η Τουρκία αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 35 εκατομμύρια τόνους ετησίως, επισημαίνοντας τη δέσμευσή της για καθαρές πηγές ενέργειας.

«Η πρόοδος του πρώτου αντιδραστήρα έχει ξεπεράσει το 90%. Το 2025, θα παράγουμε την πρώτη ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα και μέχρι το 2028, θα καλύπτουμε το 10% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας από αυτό το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής θέτοντας σε λειτουργία τους υπόλοιπους τρεις αντιδραστήρες. Με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία θα αποφύγει περίπου 35 εκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα ετησίως».

Τουρκίαηλεκτρική ενέργειαΒουλγαρίαενέργειαπυρηνική ενέργειαLNGΒαλκάνιαφυσικό αέριοειδήσεις τώρα