Κόσμος | 10.10.2024 15:26

Υπουργείο Άμυνας Τουρκίας: «Αναμένουμε εξελίξεις στα Eurofighter»

Μαρία Ζαχαράκη

Με φόντο τις συζητήσεις για την προμήθεια Eurofighter Typhoon από την Τουρκία και τις εντεινόμενες ανησυχίες γύρω από την ανθρωπιστική κατάσταση στο Λίβανο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας επιχείρησε να καθησυχάσει αφενός τους πολίτες αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός μεταναστευτικού κύματος προς την Τουρκία και να επιβεβαιώσει από την άλλη ότι υπάρχουν εν εξελίξει διαβουλεύσεις με τη Γερμανία για τα ευρωπαϊκά μαχητικά, αλλά καμία επίσημη ενημέρωση μέχρι στιγμής.

Eurofighter: Αναμένοντας εξελίξεις

Στην εβδομαδιαία μια ενημέρωση του Τύπου από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ο εκπρόσωπος, αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ,  επιβεβαίωσε ότι οι τεχνικές διαδικασίες για την αγορά 40 αεροσκαφών Eurofighters συνεχίζονται.

«Οι εργασίες σε τεχνικό επίπεδο για την προμήθεια των αεροσκαφών Eurofighter Typhoon συνεχίζονται.  Όπως είναι γνωστό, έχουμε υποβάλει αίτημα για την αγορά συνολικά 40 εξ αυτών των αεροσκαφών, εκ των οποίων τα 20 σε πρώτη φάση. Περιμένουμε θετικές εξελίξεις σε αυτό το θέμα. Δεν έχει φτάσει καμία επίσημη ενημέρωση στο Υπουργείο μας σχετικά με την εν λόγω είδηση».

Έκκληση για πνεύμα συμμαχίας

Ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΑΜ υπογράμμισε ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να αποφεύγουν περιορισμούς και κυρώσεις, αναφέροντας: «Δεν είναι σωστό για τους συμμάχους να επιβάλλουν περιορισμούς ο ένας στον άλλον».

Μεταναστευτικό κύμα από Λίβανο

Αναφορικά με την κατάσταση στον Λίβανο, ο αρχιπλοίαρχος Ακτούρκ δήλωσε ότι, παρά την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, δεν έχουν παρατηρηθεί μεγάλες μεταναστευτικές ροές προς την Τουρκία.

«Έχουμε λάβει μέτρα για την αποτροπή τους στις περιοχές που ελέγχουμε πριν φτάσουν στα σύνορά μας», υπογράμμισε.

Ετοιμότητα για εκκενώσεις

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας διαβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα της χώρας για νέες αποστολές εκκένωσης Τούρκων πολιτών από το Λίβανο, αν χρειαστεί. «Τα πλοία και τα αεροσκάφη μας είναι έτοιμα για νέες εκκενώσεις, αν χρειαστεί να γίνουν», είπε.

Τουρκίατουρκικό υπουργείο Άμυναςειδήσεις τώραEurofighter