Κόσμος|10.10.2024 20:26

Ερντογάν: Τα στρατηγικά «δώρα» και η ευγνωμοσύνη του Ράμα στον «Άη Βασίλη» της Άγκυρας

Μαρία Ζαχαράκη

Με ακριβά και... γεωστρατηγικά δώρα ταξίδεψε σήμερα στην Αλβανία ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να νιώθει διπλά υπόχρεος απέναντι τον ‘Αη Βασίλη’ της Άγκυρας.

Εγκαινίασε το μεγαλύτερο τζαμί στα Βαλκάνια

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε σήμερα στην Αλβανία τα εγκαίνια του μεγαλύτερου τζαμιού στα Βαλκάνια, το οποίο χρηματοδότησε η κυβέρνησή του. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε το επιβλητικό τζαμί Namazgah ως «δώρο του τουρκικού λαού» προς τους μουσουλμάνους αδελφούς της Αλβανίας, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο πολιτιστικής και θρησκευτικής διπλωματίας για να αποτυπώσει το γεωπολιτικό του αποτύπωμα στα Βαλκάνια.

Στη μεγαλειώδη τελετή παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος, ωστόσο, παρακολουθούσε ωσάν ‘μουσαφίρης’ τον ‘οικοδεσπότη’ Ερντογάν να εγκαινιάζει το νέο τζαμί μέσα στη χώρα του.

«Θα έρθω μαζί σας και θα παρευρεθώ στα εγκαίνια (του τεμένους), επειδή οι οίκοι της πίστης έχουν πάρει το όνομά σας. Τα ονόματά μας θα έρχονται και θα φεύγουν, αλλά το όνομά σας θα είναι πάντα εκεί», είπε ο Έντι Ράμα απευθυνόμενος τον Ερντογάν.

Τα στρατιωτικά δώρα μίας ‘ανίκητης’ φιλίας

Την ίδια ώρα, ο Έντι Ράμα αποκάλυπτε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ένα πολύτιμο στρατιωτικό "δώρο" στην Αλβανία: Ο Ερντογάν χάρισε στα Τίρανα έναν μεγάλο αριθμό drones καμικάζι. "Ένα μεγάλο δώρο", όπως το χαρακτήρισε ο Ράμα, το οποίο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Αλβανία δεν μπορεί να δεχθεί επίθεση ή να στοχοποιηθεί.

«Σε μια εποχή που ο κόσμος διανύει, για να το πω ήπια, μια ‘ενδιαφέρουσα’ περίοδο, θα ήθελα να πω ότι εκτιμώ ιδιαίτερα το σημερινό δώρο του προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μια σημαντική ποσότητα μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι στον αλβανικό στρατό. Αυτό είναι ένα δώρο που δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν για το ποιον θα καταρρίψει η Αλβανία, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι ένα δώρο από τη Δημοκρατία της Τουρκίας με ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι η Αλβανία είναι ανίκητη σε αυτή τη σχέση», σημείωσε εμφαντικά.

Η εικόνα του Ράμα, μάλιστα, να ακουμπά σε μια στιγμή οικειότητας τον ώμο του Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, επισφράγιζε, όπως εξήγησε ο Αλβανός πρωθυπουργός, την ισχυρή φιλία και τον σεβασμό που νιώθει για τον Ταγίπ Ερντογάν. «Έχουμε καταλήξει σε μια μεγάλη συνεργασία στο θέμα της στρατιωτικής άμυνας. Έχει μεγάλη σημασία σε στρατιωτικό επίπεδο. Είναι γνωστό στον κόσμο ότι η Τουρκία είναι μια σοβαρή παραγωγός χώρα στον στρατιωτικό τομέα, διαθέτοντας ένα πολύ εξαιρετικό και πολύ υψηλό επίπεδο στον τομέα αυτό», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός εξυμνώντας την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται πως στοχεύει να δημιουργήσει ένα σταθερό στρατιωτικό προπύργιο στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ η Αλβανία, ως στρατηγικός εταίρος στο ΝΑΤΟ, δείχνει παράλληλα να επωφελείται από την υποστήριξη της Άγκυρας, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑλβανίαΤουρκίαΈντι Ράμαειδήσεις τώρα